Kıskanıyoruuuz! Ecnebi Ülkelerde Görünce "Keşke Bizde de Olsa" Dedirten 21 Uygulama

Bazı ülkeler aklı başında yetkilileri sayesinde mantıklı uygulamaları yürürlüğe sokmayı cidden çok iyi beceriyor. Biz de maalesef 'Onların püskevitleri var, bizde niye yok?' diyen çocuk durumuna düşmüş halde kendimizi buluveriyoruz.

Fazla uzatmayalım, bakalım neymiş bu mantıklı uygulamalardan bazıları:

1. Yere sigara izmariti atılmasını önlemek için, İngiltere'de yaratıcı ve eğlenceli bir çözüm bulunmuş.

Bu cam çöp kutularında, sürekli değişen sorular yer alıyor("Londra derbisini kim kazanacak?", "Dünyanın en iyi oyuncusu kim?" gibi) ve izmaritlerle ankete katılmak mümkün oluyor.

Bizde de uygulanabilirliği var. İlk soru belli: Menemen soğanlı mı yenir, soğansız mı?

2. Bu yağmur ormanlarındaki ağaçların insanlar ile aynı yasal haklara sahip olduğunu söylesek? Kulağa ütopik geliyor ama Kolombiya'da böyle bir yasal hak gerçekten var!

Kolombiya topraklarının büyük bir kısmı yağmur ormanları ile kaplı. Kolombiyalı yetkililer de bu yüzden doğalarını korumak adına böyle bir yasal hak oluşturmuşlar.

Otel, villa yapabilmek uğruna ormanların yakıldığı ülkemizde ağaçlara böyle bir hak tanınması şimdilik hayal.

3. İsviçre'de inşa edilen bu okul, depoladığı güneş enerjisi sayesinde hem kendi enerjisini hem de etrafındaki evlerin enerjisini üretiyor.

Bizdeki okulların eksiklerini hatırlayınca, bu uygulamaya henüz çok uzağız gibi görünüyor; ama yine de neden olmasın?

4. Yeni Zelanda'daki bir özel kuruluş, çalışanlarını haftada 5 gün yerine 4 gün çalıştırıyor. Üretimin azalacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.

Çünkü bu uygulama sonucunda verimlilik istatistiklerinin olumlu yönde değişim gösterdiği ortaya çıktı. Bu uygulamanın örnek olarak ele alınacağı öngörülüyor.

Bütün dünyada yaygınlaştığını düşünün, hayali bile mutlu etmeye yetiyor.

5. Danimarka'da öğrencilerin, içinde kendi besinlerini yetiştirecekleri okul inşa ediliyor.

Buradaki düşünce; öğrencilerin tüketmeden, üretime nasıl katılacaklarını gösteren bir modelin onlara anlatılmak istenmesi.

Küçük yaştan itibaren, üretmenin önemini anlayan bir nesil yetişince ülke de rahat rahat kalkınıyor haliyle.

6. Sadece bizim değil dünyanın geri kalanının da yeterince tepki vermediği bir sorun: Sigara içenlerin havamızı kirletmesi.

Ter kokanlara ağzımıza geleni söylüyoruz ama daha berbat kokan sigara tiryakilerine bir şey demiyoruz. Üstelik kendisiyle birlikte bizi de zehirlemelerine rağmen. New York'ta bu sorun için önemli bir adım atıldı. Sokakta sigara içmek tarihe karışacak!

Umarız ki domino etkisi yaratır.

7. Tabela kirliliği konusunda bir uzak doğu ülkesi kadar berbat değiliz ama yine de durum içler acısı. Peki ya aklı başında ülkelerde buna nasıl çözüm bulunuyor?

Şekil A'da görüldüğü üzere; derli toplu bir görünüm var, uygun renkler ve fontlar kullanılmış.

Şehrin karmaşasını, stresini önemli ölçüde azalttığı kesin. Darısı başımıza.

8. Trafik kazalarında başı çeken ülkelerden biriyiz. Özellikle de uykuya dalmalardan dolayı. Avustralya'da bu sorunu azaltan bir uygulama mevcut.

Avustralya'nın uzun ve sıkıcı yollarında, şoförlerin kaza yapmamaları ve dikkatlerini toplamaları için yollara oyun tabelaları konulmuş. Önce soru tabelası ('En yüksek dağın ismi nedir?' gibi), biraz gittikten sonra da cevap tabelası beliriyor.

Soruyu kafaya fazla takıp da dikkat dağıtmamak lazım tabii.

9. Güneş enerjisiyle çalışan akıllı ve ekolojik banklar sokakları doldurmaya başladı. Banklarda USB girişi, Wi-Fi ve Bluetooth mevcut. Hem de ücretsiz.

Vikipedi'ye bile girebiliyorlar, rahat rahat!

10. İsveç'te sadece anneler değil, babalar da çok uzun doğum izni alabiliyor.

Toplamda anne ve babanın paylaşabileceği ve ortak kullanabileceği 480 günlük ücretli izin boyunca çiftler çocuklarıyla istedikleri şekilde vakit geçiriyorlar.

Kesinlikle bizim de aynı hakka ihtiyacımız var.

11. Milletvekillerimizin nasıl lüks yaşadıklarını biliyorsunuz. Yine de o lüks bile yetersiz gelebiliyor. Oysa Yeni Zelanda'da durum böyle değil.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, milletvekili maaşlarına 12 ay boyunca zam yapılmayacağını açıkladı ve 'Milletvekilleri zaten iyi maaş alıyorlar' dedi.

Var mı bizde böyle diyebilecek bir babayiğit? Evet, yok!

12. Londra’da 8 milyon ağaç var. Dünyanın en yeşil 3. kenti unvanına sahip. Bununla yetinmemişler, bu unvanlarını geliştirerek ilk "milli park olan şehir" olmak için plan yapmışlar.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

13. İngiltere kedi ve köpek yavrularının pet shop'larda satışını yasaklıyor, iyi de yapıyor.

6 aylıktan küçük kedi ve köpek yavruları ancak hayvan barınakları ya da doğrudan yetiştiricilerden alınabilecek bundan sonra. Çünkü dükkanlarda satılan yavruların annelerinden erken ayırılması, oradan oraya taşınması ve uygun olmayan koşullarda tutulması pek çok sağlık sorununa yol açabiliyor.

Milletvekillerimize duyurulur, bakın el âlemin milletvekilleri nasıl yasalar yapıyor!

14. Hollanda'da "sadece düşük gelirli çiftlerin yararlanabileceği", her yanında ağaçlar ve yeşilliklerin bulunduğu orman gökdelenler inşa ediliyor.

Projede her dairenin 1 ağacı, 20 çalısı ve bunların keyfini sürebileceği bir terası yer alıyor.

Şimdi de bizdeki düşük gelirliler için yapılan TOKİ konutlarını gözünüzün önüne getirin.

15. Belçika'nın Brüksel şehrinde bazı günlerde toplu taşıma bedava olacak. Üstelik bizde olduğu gibi "bayramda güzellik olsun" diye de değil.

Hava kirliliğinin yükseldiği günlerden sonraki 2 gün, özel araçların kullanımını sınırlamak için toplu taşıma bedava yapılacak. Önlemler kapsamında özel araçların hız limiti düşürülecek, şöminelerin kullanımı yasaklanacak, tüm otobüs ve raylı sistem araçları 2030 yılında tamamen elektrikli olacak, standartların altında kalan otomobiller trafikten men edilecek.

16. Almanya’da dünyanın hidrojenle çalışan ilk treni göreve başladı. Çevreyi kirletmeden yol yapabiliyor. Daha yaşanabilir bir dünya ve gelecek için...

Biz egzoz dumanıyla kafayı bulmaya devam.

17. Norveç, vatandaşlarına daha iyi bir gelecek sunmak için para biriktiriyor. Hem de ne para!

Ülkenin doğal kaynaklarından ve bu kaynakların yarattığı paraların dünyanın dört bir yanında işletilmesinden elde edilen gelir o kadar büyümüş ki, her vatandaşına 174 bin dolar dağıtılabilecek seviyeye ulaşılmış.

Bizde tam tersi, vatandaş başına borç düşüyor.

18. Kore'ye gidiyoruz: Dünyanın ilk tamamen arabasız şehri inşa ediliyor. Böylece insanlar yürümeye, bisiklete binmeye teşvik edilecek.

Gürültü ve egzoz dumanının olmadığını hayal edin.

19. Danimarka'da 700'e yakın kreş, ormanın içinde yer alıyor.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

20. Dünyanın ilk hiçbir şekilde plastik barındırmayan süpermarketi açıldı. Bu çevreci süpermarketler Hollanda'da yer alıyor.

Market içerisinde sadece biyo-çözünebilir malzemeler yer alıyor.

Bu tip çözümler bulmadığımız sürece büyük bir felakete doğru yürümeye devam edeceğiz.

21. Japonya’nın bitkilere dönüşen bir gazetesi var. Bu gazeteyi okuduktan sonra toprağa gömdüğünüzde, kendi ana maddesi olan bitkiler yetişiyor.

Bu çevreci gazete keşke bizde de olsa. Gerçi artık düz kağıt bile alamaz halde olan yazılı basınımız var.

Popüler İçerikler

Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
YORUMLAR
19.09.2018

Oyle deme editor.Bizde de insandan koyun uretme mevcut.Soruyorum sana hangi ulkede bu bilim bu gelismislik var..:)

19.09.2018

Bizim de Allah'ımız var, ecnebilerin yok. Düşün birde Allah'ları olsa... Allah'tan yok.

19.09.2018

Bizde de her gün kendi ayetlerini hadislerini yazan cemaatler hocalar var. Hamdolsun ki insanlar Kuran 1400 yıldır değişmedi sanıyor ama her gün yeni bir hurafe piyasaya sürülüp daha da cahilleşip gerici oluyoruz... Bırakın bu ülkelerdeki muhteşem yenilikleri sadece yobazlaşmanin önüne geçsek bile şu an için yeterli olacak

TÜM YORUMLARI OKU (47)