Kıskançlığın İçinizde Kor Gibi Yanarak Zihninizi Saplantılı Düşüncelerle Doldurduğu Rahatsızlık: Othello Sendromu

Eşinizi veya sevgilinizi kıskanır mısınız? Sizce  kıskançlık duymak, o kişiyi ne kadar çok sevdiğinizin bir göstergesi mi? Bu soruların cevabı kişiden kişiye göre değişiyor. Romantik ilişkilerde partnerlerin birbirini kıskanması bir dereceye kadar normal kabul edilebilir, ancak işin çok ciddi boyutlara ulaştığı durumlar da mevcut. 

İşte bugünkü konumuz da bu kıskançlığın patolojik boyutlara ulaşması ile ortaya çıkan ve 'Othello Sendromu' adıyla bilinen bir rahatsızlık…

1. Othello sendromu, bir diğer adıyla patolojik kıskançlık; elinde olan şeyi kaybetme korkusu üzerine kuruludur ve kişide saplantılı düşüncelere neden olur.

Bu durum, kişinin kendine güvensizliğini göstermektedir ve beraberinde çaresizlik, değersizlik gibi duyguları getirir.

2. Adını Sheakespeare'in Othello'sundan alan sendromun belirtileri arasında; birlikte olduğu kişiyi herkesten ve her şeyden saplantılı şekilde kıskanma, olmadık senaryolar kurup ona inanma, ayrılığı fobi haline getirme, aşırı saldırganlık ve şiddet eğilimi vardır.

Bu rahatsızlıktan muzdarip kişiler en ufak şeyi bile büyüterek aşırı tepkiler verirler.

3. Duygusal ilişkileri önemli ölçüde etkileyen bu rahatsızlıkta kişiler, toplum tarafından normal karşılanan cümle kalıplarını kullanmaya eğilimlidirler. Yani sandığınız gibi durum yalnızca "Seven insan kıskanır." durumu değildir.

'Ben sana güveniyorum ama çevreye güvenmiyorum.', 'Senin yanlış yapmayacağını biliyorum ama çevrede çok değişik insanlar var.' gibi cümleleri bu kişilerden sık sık duyarsınız.

4. Othello sendromunda, erkeğin üzerinde bulunan bir saç teli veya kadının sosyal medya hesaplarından bir erkeğe ait olan fotoğrafları beğenmesi karşı taraf için yeterli bir delildir.

Anlayacağınız, Othello sendromu ile boğuşan kişiler için suçu kanıtlanana kadar hiç kimse masum değildir.

5. Othello sendromu çok dikkat çeken bir rahatsızlık değildir. Rahatsızlık kişilerin sadece eşi ya da sevgilisiyle ilgili o kısıtlı alanla kalmış ve o kısıtlı alanda bozulmuştur.

Bu kişiler patolojik kıskançlıkları haricinde gündelik hayatlarını gayet normal bir şekilde sürdürebilirler. O yüzden rahatsızlıklarının fark edilmesi zaman alabilir.

6. Kadın cinayetlerinin büyük bir kısmının altında da Othello sendromu etkisi yatar. Erkeğe göre kadın boşanmak istediyse bunun sebebi şiddet ya da geçimsizlik değil, aldatmadır...

Othello sendromunun ciddiyeti açıkça görülüyor. Bu yüzden bu vakaların mutlak suretle psikolojik tedavi görmesi gerekir.

7. Rahatsızlığın daha ılımlı olan formu ise sosyal medyadan kişinin sürekli saplantı haline getirdiği kişiyi takip etmesi şeklinde olur.

Bu kişiler kendini hüzünlü, çaresiz, değersiz ve mutsuz hissederler.

8. Bu sendromdan muzdarip kişiler aynı zamanda karşı tarafı sıkarak, kontrolü ele alarak, gittiği her yeri bilmeye çalışarak, arkadaşlarını belirlemeye çalışarak hayatı zindan ederler.

Bu tip kıskançlık durumlarında bir terapi desteği almak gerekmektedir.

9. Othello sendromu kesinlikle ciddiye alınmalıdır, aksi takdirde iki tarafa da zarar verebilir. Zira yıllardır bu sendrom yüzünden işlenen yüzlerce cinayet ve saldırı rapor edilmiştir.

10. Eğer birlikte olduğunuz kişide veya kendinizde bu rahatsızlığın olduğundan şüpheleniyorsanız, lütfen paniğe kapılmayın. Othello sendromu, tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır.

Yani bir uzman doktor gözetiminde kıskançlık krizlerinizi kontrol altına alabilir ve huzurlu bir birliktelik yaşayabilirsiniz.

Popüler İçerikler

Cem Yılmaz'dan Küfürlü Gönderme Gelmişti: Hasan Can Kaya'dan Ünlü Komedyene Cevap Geldi!
Dilan Çiçek Deniz'in Yaza Damgasını Vuracak Yeni Aşkı Ünlü Yönetmenin Oğlu Çıktı!
Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
19.03.2019

Aman aman... evlerden ırak 😅

19.03.2019

Nedense bende de varmış gibi hissettim :/

19.03.2019

Ülke ve insanlar öyle bir hale geldi ki artık .. İnsanlar birbirine güvenemiyor . Birini seviyosunuz ve aldatıcak diye korkar hale geliyorsunuz . Sendrom felan bilemem ama artık güven zorluğu çekiyor herkes . Mutlu olmak istiyoruz çok bir şey değil . İnsanlar korkuyor aldatılmaktan . Bunu yaşayanlar da artık hiç bir şeyi önemsememeye başlıyor . Herkes birbirini aldatıyor bu sefer . Düzgün bir ilişki yaşayamayacak mıyız ? Madem aldatıcaksınız ayrılın . Hem ayrılmıyorlar üstüne aldatıp bu yalanı devam ettiriyorlar . İki insan da bu güveni düzgün bir şekilde sağlayabilse zaten kimse sendrom felan yaşamaz . İnsanlar doymak bilmiyor ne yazık ki .. Kimseye hiç bir şey yeterli gelmiyor . Kimse birbirine saygı duymuyor . Empati kurmuyor . Sonra gidip dışarıya bakıyor . Başka biriyle olsa nasıl olurdu diye ..

19.03.2019

Bir de şöyle bir tür var ; kendisi aldatıp karşısında ki kişiye baskı yaparak suç bastıranlar. Cidden birine güvenip ilişki kurmak rus ruleti gibi artık. Kimseye güvenemiyoruz

TÜM YORUMLARI OKU (9)