Kısırlık Teşhisinde ve Tüp Bebek Tedavisinde İlaçlı Ağrısız Rahim Filmi: Histerosalpingografi (HSG)

Rahim filmi isminden de anlaşılacağı gibi hamilelik sonrası bebeğin gelişeceği ve gebelik sonrası düşüklerin önemli nedenlerinden bir olan rahim yapısını ve hamileliğin oluşabilmesi için yumurtaların rahim içerinde gelip spermlerle birleşeceği yol olan rahim kanallarının durumunu anlamak ve bu bölgelerdeki yapısal farklıkları, gebeliğe engel olan ya da geciktirebilecek durumları ortaya koyan bir görüntüleme işlemidir.

Rahim içerisine plastik bir tüp yardımı ile röntgende görülebilir bir ilaç enjekte edilerek yapılan son dönemde oldukça kolay, çoğu zaman anestezi gerektirmeyen konforlu rahat bir inceleme olup işlem sonrası hastanın kalkıp yürüyerek evine ya da işine gidebileceği bir görüntüleme işlemidir.

Bebek sahibi olmak ve bu amaç ile hastanın rahim kanalı ile tüplerinin durumunu anlamaya yarayan röntgende radyoloji uzmanı tarafından yapılan hareketli video görüntüler alınan bir incelemedir.

İlaçlı rahim filmi ne zaman çekilir?

İlaçlı rahim filmi hastanın konforu ve muhtemel daha yumurtlama dönemi olmayan ve çekim kolaylığı sağlaması için rahim ağzının kolay plastik tüp ile geçilmesini sağlayan adet kanaması bittikten sonraki ilk hafta (7-12 günler arası) içerinde yapılması tercih edilir.

İlaçlı rahim filmi nasıl çekilir?

Hasta özel hazırlanma kabinde önlük giydikten sonra röntgen masasına kadın doğum muayenesi olur gibi sırtüstü uzanmalıdır. Rahim ağzının görülmesi için spekulum denen plastik bir cihaz ile rahim ağzın görüldükten sonra buradan  plastik yumuşak bir sonda ile  rahim ağzından ilaç verilerek çekim yapılır.

Eğer tüplerde bir problem yoksa ilaç rahatça tüplerden geçerken video görüntüler alınır ve ilacın karın içerisinde geçişi ve dağılımı gösterilir.

İlaçlı rahim filmi nasıl yorumlanır?

Rahim filmi eğer verilen ilaç tüplerden rahatlıkla geçip rahim kanalını da simetrik ve normal şekilde dolduruyorsa normal olarak raporlanır. Fakat bebeğin rahim içinde gelişimine mani olacak bir myom ya da polip ya da yapışık veya bant tarzında bir yapısal anomali gibi rahim doğumsal anomalileri varsa bunlarda filmde ortaya çıkan değişiklikler ile kolayca tanınıp raporlanır.

Eğer tüplerden ilaç geçişinde sıkıntı varsa ya da bir tüpte daralma tıkanma veya hastadan kaynaklanan tüplerde spazm denilen strese bağlı geçici darlık varsa bu çekim teknikleri ve yeniden daha hızlı ve fazla ilaç verilerek ya da sorun tek tüpte ise o tüpü özel olarak plastik katater ile geçip kanal açılarak filmleri çekilebilir.

Bazı hastalarda ve bazı durumlarda tüpler gerçekte kapalı olmadığı halde çekim sırasında kasılarak (spazm) kapalı gibi görünebilmektedir.

Rahim filmi sonrası  bazı hastalarda tüpler bir şekilde açıldığı veya mevcut yapışıklıklar film esnasında açıldığı için bu hastalar rahim filmi sonrasında doğal yollarla hamile kalabilmektedir.

İlaçlı ağrısız rahim filmi sonrası hasta şikayetleri nelerdir?

Teknolojik gelişimeler ve özel plastik rahim filmi kataterleri sayesinde işlem çok daha kısa ve konforlu hale gelmiş olup ilaçlı çekilen filmlerde olduğu gibi ilaça karşı bir hassasiyet varsa ona bağlı şikayetler olabilir.

İşlem çok kolay ve rahat olup sadece tüpleri tıkalı ve yapışıklık olan hastalarda çok kısa süren bir ağrı ve karında kramp olabilir buda ağrı kesiciler ile hastayı rahatlamaktadır. İşlem eskiden olduğu gibi metal cihazlar kullanılmadan yapıldığı için rahim ağzı kanaması ve işlem sonrası rahim duvarı hasarı oluşmamaktadır.

HSG ile ilgili ne gibi yeni teknik yaklaşımlar kullanıyorsunuz?

  • Son teknoloji Dijital ve C kollu skopi cihazı ile hareketli video görüntüler alınarak hem hastanın maruz kaldığı ışın dozu azaltılıp hemde işlem süresi azalarak daha kaliteli görüntüler elde edilmektedir. Cihaz kendi c kolları ile her açıdan film alarak eskiden olduğu gibi rahimi sivri uçlu klempler tutup çekmeye gerek kalmadığı için kanama ve yırtılma riskide ortadan kalkmıştır.

  • Görüntülerin uzak merkezlerdeki hekimlere dijital ortamında gönderilmesini ve arşivlenebilmesini sağlanmaktadır.

  • Alerji riski düşük, yağ embolisi ve granülom oluşturma riski bulunmayan, osmolaritesi, viskozitesi düzenlenmiş yeni nesil suda çözünebilir düşük dozda iyotlu kontrast maddeler kullanılmaktadır.

  • Kontrast maddeyi rahim boşluğuna veya doğrudan tüplerin içine doldurabilmek için yeni geliştirilen ince, yumuşak, ucu balonlu kateterler kullanmaktayız.

HSG sırasında tüplerin selektif tüpgrafisi ile açılması

İşlem sırasında kontrast maddenin tüplerden geçişi izlenmeyen tıkalı veya daralmış tüpü olan hastalara    tüpün özel bir katater ile o tüp ağzında ilaç verilerek veya özel esnek teller aracılığı ile tüpün açılması işlemidir. İşlemi yapan radyoloji uzmanı hangi tüpün açılacağına ve yapılacak işleme karar verecek kişidir.  

HSG işlemi sırasında çoğu zaman hem hastalık tanısı konup hem de aynı seans da hastanın tedavisi yapılmaktadır. Bu sayede hastanın sorunu aynı işlem sırasında yine konforlu ve kısa bir sürede çözüme kavuşturulmaktadır.

Popüler İçerikler

RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
TikTok Fenomenleri Çağla ve Cansu Arasında ‘Erkek’ Kavgası Çıktı: Cansu, Çağla’yı Silahla Vurdu