Kışa Hazır Oluyoruz: Yazlık-Kışlık Yapmayı Kolaylaştıracak 15 Mini İpucu

Yaz maalesef aramızdan ayrılmak üzere, bayram tatilinden sonra pek de yazlık bir tatil kalmayacak. Bu durum benim gibi yaza aşık olanları üzse de boğazlı kazak hayranlarını sevindirecek cinsten. Ama bu mevsim değişikliğinin en büyük kabusu hiç şüphesiz yazlık kışlık yapmak.

Her yıl keşke evim kocaman olsa 2 tane giyinme odam olsa birinde yazlıklarım birinde kışlıklarım dursa diyorsunuz değil mi? Ahh bir bilseniz ben de her yıl diyorum.

Neyse ki ben size bu işi de kolaylaştıracak birkaç mini tüyo hazırladım.

1. İlk olarak bütün yazlıkları yıkayın!

Yazlık çamaşırlarınızı en azından yarım saatlik programda yıkayın. Ertesi yıla kadar dolapta kalacaklarından bu onlar için iyi olacaktır.

2. Çamaşırları aşarak kurutmak demek ütüden yırtmak demek.

Çoğunu kaldıracağınız çamaşırlarınız bir daha ki yaza kadar elbet buruşacak. Bu nedenle çamaşırları iyice çırpıp öyle asın. Buruşukluklar az olsun ki seneye işiniz çok daha kolay olsun!

3. Yazlık kıyafetlere elveda demeden önce...

s1044.photobucket.com

Evet yazlıklar ufak tefek parçalardır. Yıkanması ütülenmesi daha rahattır ama bikini gibi yaza özel parçaların daha narin elden geçmesi şart. 

Eğer bikinilerinizi/mayolarınızı bütün bir yaz düzgünce yıkamadıysanız yapmanız gereken birkaç adım var.

1) Bikinilerinizi/mayolarınızı 1 saat kadar soğuk suyun içerisine koyun. (Bu bütün bir yaz boyunca onlara işlemiş olan tuz ya da klorun gitmesini sağlayacaktır.)

2) Bikinilerinizi/mayolarınızı soğuk su da biraz el sabunu ile yıkayın ve soğuk su ile durulayın.

3) Kuruduktan sonra karton bir poşet ya da kutu içerisinde formlarını koruyacak şekilde saklayın.

4. Temiz yazlıklarınızdan bir dahaki yaz giymeyeceklerinizi ayırın.

Sizin bu yıl zorla giydiğiniz kıyafetler belki de bir başkasının hayallerini süslüyordur. Bu nedenle kıyafetlerinizi yıkadıktan sonra ayırın. Çok eskimiş olanları değerlendirmek için evde bırakın. Henüz yeni olan ve giymek istemediklerinizi de başka birini gülümsetmek için bir yere ayırın. Hem bu sayede size yeni kıyafetler için yer açılmış olur.

5. Vakumlu poşetler gerçekten bir mucize!

İlk çıktığında ben de öff saçmalamayın bu kadar mükemmel olamaz demiştim. Ama ilk denemeden sonra gerçekten mükemmel olduğuna inandım. Özellikle yer açısından sıkıntı çekiyorsanız bu vakumlu poşetler tam size göre. Kıyafetlerinizi ince bir tabaka haline getirdikten sonra dilerseniz rulo yaparak da yerden tasarruf edebiliyorsunuz.

6. Kuru temizlemeden gelen poşetleri atmayın, değerlendirin.

Kuru temizlemeden kıyafetinizi aldığınızda, kıyafetinizle birlikte size gelen poşeti atmayın. Yazlık kışlık yaparken en çok ihtiyacınız olacak parçalardan.

Özellikle yazlıklarınızın arasında çok daha hassas parçalar vardır. Bunları vakumlu poşete koymak yerine asarak saklamanız daha iyi olur. Evet 'bizim o kadar büyük dolabımız mı var her şeyi asalım.' diyeceksiniz, biliyorum. Ama bunun da çözümü var. İlk olarak birkaç kıyafetinizi bir arada poşetleyin. Daha sonra birkaç askıyı birleştirip elbise koruyucuya geçirerek yerden tasarruf edebilirsiniz.

7. Böceklere güle güle demenin mis kokulu hali: Lavanta!

Küçük lavanta keseleri ya da ufak sabunlar hem çamaşırlarınızın mis gibi kokmasını sağlar, hem de güvelere karşı savaşır. Naftalinden nefret edenler için mükemmel bir seçenek.

8. Yazlıkların son parçası ayakkabılarınızı yuvalarına kaldırma zamanı.

Tama fotoğraftaki kadar ayrıntı yapmanıza gerek yok belki ama, yazlık ayakkabılarınızı bir daha ki yaza hazırlayıp kutularına kaldırmanızın tam zamanı.

9. Sıra kışlıklara geldi!

Geçen yıldan kaldırdığınız kışlıklarınızı çıkarma zamanı geldi. Bir kışlığın en büyük düşmanı tabii ki naftalin kokusu! Naftalin kokusundan kurtulmak için kışlıklarınızı yaklaşık 3-5 gün havalandırmalısınız. Bu işlem için bir odanızı feda edin ve bütün kıyafetleri serin. Ardından odanın camını açık bırakın.

10. Naftalin kokusundan tamamen kurtulmak için sıra yıkamaya geldi.

Yünlüler en hassas olan kışlıklardır. Tek bir derece hatası ile kıyafetleriniz küçülebilir. Bu nedenle üzerindeki yıkama talimatlarına kesinlikle uymalısınız. Eğer ki çok uğraş olacak hepsini yıkamak derseniz. Kıyafetlerinizi daha uzun süre havalandırmalısınız.

11. Kazakları kuruturken bile hassas olmak gerek.

Kazaklar öyle gözükmeseler de oldukça hassas olan kıyafetlerden. Asarak kurutmanız halinde lastikleri sünebilir ve formlarını kaybedebilirler. Bu nedenle kıştan yaza geçerken yıkadığınız kazaklarınızı sererek kurutmalısınız.

12. Kıyafetlerden sonra eve geçebiliriz.

İlk olarak bize kışın geldiğini kesin olarak anlatan şeylerden yorganınızı olduğu yerden çıkarın. Pikelerinizi bol yumuşatıcı ile yıkayıp yerine kaldırın. 

Yorganınızı kullanmadan önce bir iki gün havalandırın.

13. Halılar ısı yalıtımı için önemli bir unsur.

Yazın sıcak nedeni ile kaldırıp temizlettirdiğiniz halıları çıkarma zamanınız geldi de geçiyor bile. Kış aylarında yerden kaynaklanan ısı kaybının bir bölümünü de halılar emmekte.

14. Odalardan mutfağa geçelim!

Mutfakta da birkaç değişiklik yapacağımız kesin. Kış çorba mevsimidir. Belki de evde en sık pişen yemeklerden biri çorbadır. .Bu nedenle çorba malzemelerini mutfak dolabında önlere almanın zamanı geldi. 

*Tarhana, erişte, kavrulmuş un gibi malzemeler çorba yapımında en çok kullanılanlardandır.

15. Buzlukta yer açmanın tam zamanı.

Henüz taze olan sebzeleri ve meyveleri dondurmak için harika zamanlar. Bunun için ilk önce buzluğunuzu temizleyip yer açmalısınız.

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
Bakanlığın Gıda İfşaları Devam Ederken En Fazla At ve Eşek Etinin Satıldığı Şehirler Belli Oldu