Kışa Hazır Oluyoruz: Tazeliğini Koruması İçin Buzluğa Atacağınız 17 Yiyecek

Kış yaklaştı birçok sebzenin ve meyvenin tazesi ile vedalaşma zamanı çoktan geldi de geçiyor bile. Bu tazecik yiyecekleri kışında kullanmak istemez misiniz?

İşte bu yüzden buzluğunuzda yer açmanın tam zamanı.

Özellikle çalışanlar için oldukça pratik olacak bu işleme sadece bir hafta sonunuzu ayırmanız yeterli olacak. Yok ben her şeyi bir haftada bitiremem derseniz birkaç hafta sonunuzu kışa hazırlık için kullanabilirsiniz.

Bebekli aileler içinde oldukça faydalı olacak olan içerik için ilk önce şuna bakarak hangi besini buzlukta ne kadar süre saklamanız gerektiğine dair fikir edinebilirsiniz.

*Buzluğa attığınız sebzeleri pişirmeden önce sıcak sudan geçirip buzunun çözülmesini sağlarsanız. Buzluğun üzerinde bırakmış olacağı kokulardan da kurtulmuş olursunuz.

**Buzluğa attığınız yiyeceklerin üzerine hangi tarihte attığınızı yazarsanız son kullanma tarihlerini takip etmeniz sizin için daha kolay olur.

1. Zetinyağlısından salatasına her hali ile güzel barbunya!

Barbunya her gün sofrada olsa bıkmayacaklara güzel bir haberim var. Yaz kış enfes barbunyalı lezzetler hazırlamanız için buzlukta birkaç poşet barbunya bulundurabilirsiniz.

Barbunyaları biraz haşlayıp buzdolabı poşetlerine doldurun. Soğumalarını bekleyip, havasını iyice aldıktan sonra poşetleri kapatıp buzluğa koyun. Haşlamak ile uğraşmak istemezseniz doğruca çiğ halde de koyabilirsiniz. Ancak o zaman normal pişirme sürenizi biraz arttırmanız gerekecektir.

2. Yazın ikinci güzel lezzeti kırmızı biber kışında sizden uzak olmasın.

Salatasından, kızartmasına bir sürü şekle sokabileceğimiz kırmızı biberleri kışın zamandan tasarruf etmek ve daha taze tüketmek için buzluğa atabilirsiniz.

İlk olarak kırmızı biberleri ikiye kesip çekirdeklerini temizleyin. Daha sonra kabuklu kısmı yukarı gelecek şekilde bir fırın tepsisine koyun ve üzerine çok az miktarda zeytinyağı sürün. Fırında iyice pişirdikten sonra henüz sıcakken bir kilitli poşete koyun ve yaklaşık yarım saat bekletin. Bu sayede çok kısa sürede soyulacaklardır. Biberleri tamamıyla soyduktan ve soğuttuktan sonra buzdolabı poşetlerine koyup kaldırın.

3. Mis gibi sakız kabaklarını kışında tüketmek sizin elinizde dilediğiniz gibi doğrayarak başlamalısınız.

Mis gibi kabak ile yapılabilecekler say say bitmez. Dilerseniz mücver, dilerseniz kabak yemeği, dilerseniz de çorbasını yapabilirsiniz. Kışın işinizi kolaylaştırmak adına bir kaç adımı uygulamalısınız.

Rendelemiş, küp küp doğranmış ya da jüliyen doğranmış kabakları ilk olarak 2 dakika kaynamış suya ardından da buzlu suya daldırın. Buzdolabı poşetlerine tek yemeklik olarak bölüştürün.

4. Tazecik kalan taze fasulyelerle kış masalarınız daha bir lezzetli olsun.

Özellikle zeytinyağlı taze fasulyenin yeri hepimizde ayrıdır bilirim. Kışın hazır dondurulmuş taze fasulye almaktansa kendiniz şimdiden hazırlayabilirsiniz.

İlk olarak fasulyeleri yıkayıp dilediğiniz boyutta küçültün. Ardından 2-3 dk kaynar suyu atın ve hemen sonrasında buzlu suya daldırın. Kurutup buzdolabı poşetlerine paylaştırın.

*Aynı işlemi fasulyenin minik kardeşi börülce için de uygulayabilirsiniz.

5. Mis gibi zeytinyağlı sarma dünyanın en zor yemeği farkındayım.

Evet size uğraşmayacaksınız şipşak olacak falan gibi bir ipucu vermeyi ben de çok isterdim ama yaprak sarma en çok emek isteyen yemeklerden. Bu nedenle buzlukta kendisine yer vermemizin en mantıklı olduğu yiyeceklerden de biri. Zamanınızın olduğu bir gün fazladan sardığınız etli/zeytinyağlı sarmaları buzdolabı poşetlerine koyarak habersiz gelen misafirlerinize de ziyafet verebilirsiniz.

*Buzluğa atılacak zeytinyağlı yaprak sarmalarının iç pilavını çok çok az pişiriyoruz böylelikle 2. pişirmede sarmaların içi lapa gibi olmuyor.

6. Tamam bayılarak yemediğimiz doğru ama çeşitlilik açısından birkaç paket bamyadan zarar gelmez bence.

Bamya fazlasıyla sevilmeyenler listesinin başında gelir. Bu nedenle az miktarda yapmanız sizin için daha iyi olabilir. İşten yorgun argın geldiğiniz bir akşamı kolayca lezzetlendirmek için çok basit bir alternatif.

İlk olarak domatesleri doğrayın ve poşetlerin dibine koyun. Ardından bamyaları ayıklayın ve yıkayın. Daha sonra su kaynatın ve içerisine limon suyu ekleyin. Bamyaları ilk olarak 2-3 dk kaynar suda bekletin daha sonra soğuk suya. Koyduğunuz domateslerin üzerine ekleyip buzluğa atın.

7. Patlıcan oturtmayı şipşak yapmak için buzluğa atmanız yeterli

Patlıcan maalesef hemen pişirilebilen sebzelerden değil, her daim öncesinde bir hazırlığa ihtiyaç duyuluyor. Bu hazırlığı toptan yapıp her seferinde uğraşmamak için buzluğun gücünü kullanabilirsiniz.

Patlıcanları hemen pişirmek için tost makinenizi kullanabilirsiniz. Patlıcanları parmak kalınlığında doğrayın ve bir süre tuzlu suda bekletin ardından yağlı kağıt serdiğiniz tost makinesine koyun ve yakmadan kızartın. Soğuduktan sonra porsiyonlara bölüp poşetlere koyun.

8. Bezelyesiz bir kış düşünebilir misiniz?

Pilavlardan çorbalara her türlü yemeği güzelleştiren sebzelerden biri de bezelye. Üstelik buzluk için hazırlanması da bir o kadar kolay.

İlk olarak bezelyeleri biraz haşlayın ardından soğumaya bırakın ve poşetlere doldurun. Eğer haşlamak ile uğraşmak istemezseniz çiğ halde de poşetlere koyabilirsiniz.

9. Salataların çorbaların biricik süsü olan mısırı hazır almayın, dondurun.

Mısır yemeklerimizi süslemek için süper bir besin olsa da hazır almak hepimiz açısından yararlı değil. Bu nedenle mısır kocanlarını alıp kendiniz de salatalar ya da çorbalarınız için mısır yapabilirsiniz.

İlk olarak koçan mısırları haşlayın. Daha sonra bir bıçak ile taneleyin ve buzdolabı poşetlerine doldurup buzluğa atın.

10. Yemeklerin vazgeçilmezi domates.

Kışın hormonlu domatesleri kullanmaktansa yazın daha az hormonlu olanları buzluğa atabilirsiniz. Dilerseniz biraz soğan ile kavurarak hazırlayacağınız soslar her yemek için kurtarıcı olacaktır. 

Yok ben uğraşamam pişirmekle derseniz domatesleri rendeleyip buzluğa kaldırabilirsiniz.

11. Hayat kurtarıcı protein: Kıyma!

Her evin kurtarıcısı buzlukta olan bir miktar kıymadır. Dilerseniz çiğ olarak dilerseniz domates ve soğan ile birlikte yemeklik olarak dilerseniz de sadece kavrulmuş olarak saklayacağınız kıymanızı bir yumurta kırarken bile kullanabilirsiniz.

12. Her çorbanın ve yemeğin vazgeçilmezi sebze/tavuk/et suyu.

Kış demek bol bol tencere yemeği ve çorba demek eh onlar için de en güzel şey çeşit çeşit tatlandırıcı. 

Hazır bulyonlar yerine kendi et/tavuk/sebze suyunuzu yapmak aslında çok kolay. Malzemenizi üzerini kaplayacak kadar su ekleyin. Ardından baharatları koyun ve kaynatın. Çıkan suyu dilerseniz buz kalıplarında dilerseniz poşetlerde saklayın.

13. Kışın çorbalarınız yalnız kalmasın diye içine biraz köfte yapmaya ne dersiniz?

Yaza göre daha ağır besinlerin tüketildiği kış aylarının vazgeçilmezi kesinlikle çorbalarıdır. İçerisinde erişteden, köfteye birçok besin barındıran çorbalar için önceden hazırlık yapmakta fayda var.

Çorbalarınızın içerisine ne şekilde köfte hazırlıyorsanız (bulgurdan, etten) hazırlayıp biraz una bulayın ve porsiyonlar halinde buzluğa atın.

14. Çorbaları bile şimdiden hazırlamak pek mümkün!

Kışın büyük bir yükünü üzerinizden kaldıracak olan şey tabii ki buzluğunuz. Buzlukta çorbalara da yer açmak isterseniz yapmanız gereken çok kolay.

Özellikle mercimek, patates, sebze gibi süzülen çorbaları kaplara doldurup dondurabilirsiniz. Diğer çorbaları da olduğu gibi malzemeleri ile dondurmanız pek mümkün.

15. Kışın yapacağınız tatlılara biraz yaz lezzeti için meyveleri dondurmak en iyisi.

Mürdüm eriğini tam mevsimindeyken alın ve buzluğa atın emin olun sebzelerden çok daha kolay. Yıkadığınız erikleri ikiye kesip çekirdeklerini çıkarın. Daha sonra poşetlere doldurun.

16. Bir diğer güzellik de kırmızı meyveler!

Kışın kötü yanlarından biri de kırmızı meyvelerin hiçbirinin aramızda olmayışı. Bu sorunu da buzlukta bol bol kırmızı meyve bulundurarak çözebiliriz.

Dilediğiniz kırmızı meyveyi (çilek, kiraz, vişne, böğürtlen) ayıklayın ve buzluğa atın.

17. Kırmızı meyveler demişken diğer meyvelerin hakkını yememek lazım.

Bir diğer yaz güzelliği de şeftali ve kayısı kardeşler. Onları da çeşitli tatlılar ve içecekler için dondurucuda saklayıp kış aylarında yazı anabilirsiniz.

Popüler İçerikler

Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
Meteoroloji 49 Kente Fırtına Uyarısı Verince Hava Forum 58 Kilo ve Altında Olanları Tiye Aldı