Kışa Girmeden Hız Sabitleyiciyi Kapatın! Bu Hatalar Size Pahalıya Patlayabilir

Yağmurda araba kullanırken hız sabitleyici (Cruise Control) kullanmanın pek de güvenli olmadığını biliyor muydunuz? Genellikle uzun yolculuklarda konfor sağlayan bu özellik kötü hava koşullarında ölümcül kazalara yol açabiliyor. Hava şartları kötüleştiğinde aracınızın sabit hızda kalmaya çalışması kaygan yolda çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Peki neden yağmurlu havalarda hız sabitleyici kullanmamalıyız? İşte o riskler ve bu konuda bilmeniz gerekenler...

Kaynak

Yağmurlu bir günde yola çıktınız, hız sabitleyici (Cruise Control) devrede ve yolculuk baştan sona daha rahat. Ama durun bir dakika! Yağmurda bu rahatlık aslında büyük bir tehlike yaratabilir.

"Yağmurda hız sabitleyici kullanmak ne kadar kötü olabilir ki?" diye düşünüyorsanız yazının devamında ne kadar tehlikeli olduğunu anlayacaksınız.

Hız Sabitleyici Nedir, Ne İşe Yarar?

Hız sabitleyici çoğumuzun uzun yolda konforlu bir sürüş sağlamak için kullandığı bir özellik. Belirli bir hıza geldiğinizde arabanızın bu hızda sabit kalmasını sağlıyor. Yokuş çıkarken ya da inerken araç belirlediğiniz hızda kalmaya çalışarak sürücüyü yormadan yol almanızı sağlıyor. Pek çok araçta artık standart olan bu özellik aslında tasarımı gereği rahat bir sürüş sağlamak için harika. Ama ya yağmur yağıyor yol kayganlaşıyorsa? İşte o zaman işler değişiyor.

Yağmurlu havalarda yola çıkarken öncelikle dikkat etmeniz gereken şey hızınız olmalı. Çünkü yağmur yolu kayganlaştırır ve lastiklerinizin yolla teması azalır. O an hız sabitleyici devrede olduğu zaman aracınız bir şekilde hızını sabit tutmaya çalışacaktır.

Bu da kaygan bir yolda aracın kontrolünü kaybetmesine neden olabilir. Ne kadar yeni bir aracınız olursa olsun kaygan zeminde hız sabitleyici yolun durumuna göre tepki veremez ve bir anlık kızaklama kazasına yol açabilir.

Yağmurda yol üzerinde su birikintileri oluşabilir. Bu durumda lastikler su üzerinde kaymaya başlar. Eğer hız sabitleyici açıksa aracınız hızını sabit tutmaya çalışacak. Ancak lastiklerin kayması ve yola tutunamaması nedeniyle hız sabitleyici aracı zorla hızlandırabilir ya da yavaşlatmaya çalışabilir.

Bu durumda frenler devreye girmeye çalışacak ama kaygan bir zeminde fren yapmak aracı kontrol etmektense daha da kaymasına sebep olabilir. Kısacası bu sistemin yaptığı iyilik, aslında tam tersi bir tehlike yaratabiliyor.

Yeni nesil araçlarda yol kaygan olduğunda çekiş kontrolü denge sistemleri gibi güvenlik önlemleri devreye giriyor. Ancak yağmurda hız sabitleyiciyi aktif tutmak bu güvenlik sistemlerini bile devre dışı bırakabilir.

Çünkü bu sistemler aracı sabit bir hızda tutmaya çalışan hız sabitleyiciye müdahale edemez. Hız sabitleyici hala "hızlan, durma" diye çalışırken kaygan zeminde fren yapmanız gerekebilir. Bu da kazaya yol açabilir.

Yağmurlu havalarda en güvenli hareket şekli hız sabitleyiciyi kapatıp her an yolu kontrol ederek sürüş yapmaktır. Yolda oluşabilecek su birikintileri, kaygan zemin ya da aniden meydana gelen hava değişiklikleri sürücünün anlık kararlar almasını gerektirir.

Bu yüzden hız sabitleyiciyle sabit bir hızda gitmek çok hızlı bir şekilde tepki vermenizi engeller. Hızınızı kontrol ederek ve yavaşlayarak kaygan yolda daha güvenli kalabilirsiniz.

Unutmayın aracınız ister son model olsun, ister eski model olsun yağmurlu bir günde yolda dikkatli olmak her zaman çok daha önemlidir. Hız sabitleyici aslında iyi bir yardımcı olabilir ama yağmur gibi ekstrem hava koşullarında sadece dikkatli ve kontrollü sürüş en güvenlisidir.

Kış lastiklerinizi takmayı unutmayın ve yolun durumuna göre hızınızı ayarlayın. Çünkü sonunda hayat bir yolculuktan daha değerli!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Otomobillerin Arka Kapısındaki Küçük Cam Neden Var? Herkes İşlevsiz Zannediyordu!
İcralık Arabaların Başına Gelenleri Öğrenince Amerika'da Yaşamadığınız İçin Şükredebilirsiniz!
Siyah Araba, Beyaz Araba... Hangisi Daha Az Yakıt Harcıyor? Cevap Şaşırtıcı Gelebilir!

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Volkan Demirel, Elini Sıkmadığı Şenol Güneş'le Arasında Geçen Diyaloğu Anlattı