Kış Lastiklerini Ne Kadar Tanıyorsunuz? Kış Lastikleri İle İlgili 9 Şey

Kışın güvenli bir sürüş yapabilmek için kullanılması gereken kış lastikleri hakkında detaylar için sizi içeriğe alalım! 👇

1. Kış lastiği ne işe yarar?

Kış mevsiminin yaratacağı olumsuz koşullara karşı daha dirençli olması için üretilen kış lastikleri aracın yol tutuşu için de fayda sağlar. Ayrıca buzlu, karlı ve sulu yollarda hızlanma, durma, dönme gibi eylemlerin güvenli bir şekilde yapılmasına yardımcı olur.

2. Kaç çeşit kış lastiği var?

  • Çivi takılabilen, en zor şartlar için üretilmiş kış lastikleri;

Üzerindeki çiviler ya da çivi takılabilecek delikleri bulunan en zor şartlar için üretilmiş yumuşak hamurlu agresif sırt desenli kış lastikleridir. Kar ve çamurda kullanıma uygundur.

  • Çivisiz, en zor şartlar için üretilmiş kış lastikleri;

Çivili modelleri gibi agresif desenleri ile en zor kar ve buz kaplı zeminlerde, çamurda oldukça başarılı tutuş sağlayan, hareket etmenizi kolaylaştıran yumuşak hamurlu lastiklerdir.

  • Normal kış lastikleri;

Desenleri daha az agresif olan ancak karlı, buzlu, ıslak zeminlerde 7 derece altındaki soğuklarda iyi performans verirler. Desenleri gereği zor şartlarda ekstrem kış şartları için üretilmiş lastikler kadar başarılı olmasalar da kuru ve ıslak zemin frenlemelerinde daha başarılıdırlar.

  • Tüm hava şartları için uygun, (yazın kullanılabilir) 4 mevsim lastikleri;

Karda kış lastikleri kadar başarılı olamasalar da kış lastiği logosu almaya hak kazanacak kadar kış performansı verebilen dört mevsim lastikleri yaz kullanımına da uygundur. (Yaz lastiği kadar iyi performans veremez.)

  • Normal 4 mevsim lastikleri;

Kış lastiği logosu bulunmayan normal dört mevsim lastikleri daha ılıman yerlerde eriyen kar, yağmur gibi şartlarda kullanıma uygundur. Ayrıca yaz mevsiminde de kullanılabilir.

3. Kış lastiği nasıl muhafaza edilir?

Kış lastiklerine ihtiyaç kalmadığı durumlarda kullanımına ara verip depolanması gerekir. Lastiği muhafaza ederken dikkat etmeniz gerekenler; 

  • Isı kaynaklarından en az bir metre uzakta tutulmalı,

  • Karanlık, serin ve kuru yerlerde naylon gibi torbalara sarılı bir şekilde saklanmalı,

  • Jantlı ise üst üste ve yatık şekilde, jantsız ise dikey şekilde depolanmalı.

4. Kış lastiği dört mevsim lastiğinden daha güvenlidir.

Dört mevsim lastikler sürücülerin yıl boyu saklamak zorunda kalmadığı ve aynı lastiği tüm yıl kullanmalarını sağladığı için oldukça avantajlı görünse de kış aylarında güvenli sürüş için iyi bir çözüm değildir. Sırt deseninden kullanılan kauçuk bileşimine kadar farklılıklar gösterdiği için  çok soğuk havalarda kış lastikleri sayesinde en iyi güvenli sürüşü sağlayabiliyorsunuz.

5. Kış lastikleri uzun vadede tasarruf etmenize yardımcı olur.

Dört mevsim lastiklere nazaran kış lastikleri ekstra bir masraf olarak görülebilir. Ancak kış lastikleri soğuk havalarda size daha iyi bir çekiş sağladığı için uzun vadede bakıldığında tasarruf etmenizi sağlıyor. Çünkü aracınızın kayma ve çarpma olasılığını ve yanlış lastik kullanımından kaynaklanan kazalara karışma ihtimalinizi de azaltmış oluyor.

6. Kış lastiği uygulaması 1 Aralık - 1 Nisan tarihleri arasını kapsayan dört aylık süre boyunca zorunludur.

Zorunlu kış lastiği takma uygulaması şehirler arası yolcu ve yük taşıyan tüm araçlar için trafik güvenliğini olumsuz etkilememek için 1 Aralık - 1 Nisan tarihleri olarak belirlenmiştir. Ancak yaşadığınız yerin mevsim koşullarına göre kış lastiği takmak için bu tarihleri bir ay (aralık ayından önce ve nisan ayından sonra bir ay olacak şekilde) esneterek takabilirsiniz.

7. Araç markasının önerdiği kış lastikleri dışında tercih yapılmamalıdır.

Kullanılan aracın markasının önerdiği lastikler sizin için en iyi lastiklerdir. Bunun dışında keyfi bir lastik tercih edilmesi kesinlikle önerilmez. Hangi kış lastiğinin aracınıza uygun olduğunu öğrenmek istiyorsanız internetten araştırma yapabilir ya da teknik servisten bilgi alabilirsiniz.

8. Kış lastiği yaz mevsiminde kullanılmaz.

Mevsimine uygun lastik kullanmamak yakıt tüketimini arttırır. Ayrıca kış lastiklerini yazın kullanmak lastiklerin çabuk aşınmasına, fren mesafesinin uzamasına ve kış lastiğinin yumuşak yanakları yüzünden aracın takla atmasına dahi neden olabilir. Bu nedenle yazın kış lastiği, kışın da yaz lastiği kullanılması önerilmez.

9. Kış lastiği en az beş yılda bir değiştirmelidir.

Kış lastiğinin ömrü kullanıma, markaya ve kaliteye göre değişiklik gösterse de genel bilinen kullanım ömrü beş yıldır. Ancak araçla gidilen yol zemini, yolun mesafesi ve gidilen yolun uzunluğu gibi etmenler de lastiğin ömründe etkilidir.

Popüler İçerikler

Zeynep Sönmez'den İlk WTA Şampiyonluğu Geldi
MasterChef Jürileri Somer Şef ve Mehmet Şef'ten Köfteci Yusuf Çıkışı: "Bunu Deli Bile Yapmaz!"
Yarışmaya Katıldıktan Sonra Başından Vurulan Mutlu Kaya'nın "Başardım" Paylaşımı Duygulandırdı!