Kış Gün Dönümü Geldi! En Uzun Gecenin Yaşanacağı 21 Aralık'ta Tam Olarak Neler Olacak? İşte Bilmeniz Gerekenler

Karanlık sabahlar ve erkenden kararan havaların artık sonuna geldik. Kış gün dönümü geldi de çattı bile. 21 Aralık kış dönümünde en uzun gece yaşanacak ve günler yavaş yavaş uzamaya başlayacak. Peki 21 Aralık kış gün dönümü tam olarak nedir? 21 Aralık kış gün dönümü ve sonrasında neler yaşanacak? Türkiye'de günler uzarken dünyanın geri kalanında neler oluyor? Tüm bu sorular için sizi içeriğimize alalım...

21 Aralık Güney yarım kürede yaz, Kuzey yarım kürede kış başlangıcıdır.

21 Aralık'tan sonra Kuzey yarım kürede gündüzler uzamaya, Güney yarım kürede ise kısalmaya başlar. Bu duruma da Kuzey'de kış gün dönümü, Güney'de yaz gün dönümü adı verilir. Dolayısıyla Türkiye'de 21 Aralık'ta en uzun geceyi yaşayacağız.

Kuzey yarım kürede bulunan ülkemizde yaşanacak olan kış gün dönümü ile artık gündüzler uzamaya ve geceler kısalmaya başlayacak.

21 Aralık gecesi en uzun gece yaşandıktan sonra tam tarihiyle 23 Aralık itibariyle geceler kısalıp gündüzler uzamaya başlayacak. Bu da artık hepimizi psikolojik olarak yoran, hatta depresyona bile yol açabilen karanlık sabahların ve erkenden kararan havaların sonuna geliyoruz demek oluyor.

21 Aralık'ta "en uzun gece" ülkemizin en kuzeydeki şehri olan Sinop'ta yaşanacak.

21 Aralık kış gün dönümünde en uzun gece yaşanırken ülkemizde en kısa geceyi ise Hatay yaşayacak. Hatay'da gece 14 saat, gündüz ise 10 saat sürecek. Sinop'ta ise bu süre gece 15 saat 6 dakika ve gündüz 8 saat 54 dakika olacak.

Diğer gün dönümleri ve Ekinoks tarihleri ise şu şekilde:

21 Mart Ekinoksu: Gece ve gündüzün eşitlendiği bu günde, Türkiye'nin bulunduğu kuzey yarım kürede ilkbahar başlangıcı yaşanırken, Güney yarım kürede sonbahar başlangıcı yaşanır. 

21 Haziran Yaz Gün Dönümü: 21 Haziran günü, 21 Aralık'ın tam tersi olarak en uzun gündüzün ve en kısa gecenin yaşandığı tarihtir. Bu günden sonra gündüzler kısalmaya ve geceler uzamaya başlar. 

23 Eylül Ekinoksu: 21 Mart gibi gece ve gündüzün eşit olduğu bu günde Kuzey yarım kürede yaz biter,sonbahar başlar ve Güney yarım kürede kış bitip ilkbahar başlar.

Mitolojide Kış gün dönümü ne anlama gelir?

İnanışa göre, 21 Aralık'ta Ulu Ana Tanrıça, Gökyüzü Kraliçesinin Işığın Oğlu'nu doğurduğu gündür. Kış gün dönümü (Janua Coeli) Oğlak’tadır ve “tanrıların kapısı”dır. Güneş’in yükselişini ve büyüyen gücünü temsil eder. “Janua” Latincede kapı anlamına gelir ve kapıların bekçisi, zamanın yöneticisi Janus da adını ondan alır. Elinde iki anahtar olduğu rivayet edilen Janus gün dönümlerinin kapılarını bu anahtarla açar. Kış Gün dönümü’nü altın anahtar ile, Yaz Gün dönümünü ise gümüş anahtar ile...

Bunlar da ilginizi çekebilir;

Kuzey Işıklarının İlkbahar Ekinoksu Dönemindeki Muhteşem Dansı
Yaz Saati Uygulaması Kalıcı Hale Geldi, Sosyal Medya İsyan Etti: 'Gün Yüzü Görmüyoruz'
Kış Saati Uygulamasının Kaldırılmasının Ardından Gelen Mutsuzluğun Gizli Sebebi: Melatonin

Popüler İçerikler

Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
YORUMLAR
20.12.2018

Aynı zamanda astrologların sallama yaparken etkilerine vurgu yapıp bağlayacakları tarih aralığı.

20.12.2018

Saatleri ileri alma uygulamasını kaldırıp çalışanları çocukları karanlık sabahlara uyandıranlar utansın. Yine avrupa bizi kıskandı aq.

20.12.2018

ne mi olacak? Doğum günüm ama kimse kutlamayacak..

Pasif Kullanıcı
20.12.2018

Doğum günün kutlu olsun 🌿

TÜM YORUMLARI OKU (21)