Kış Geldi Termal Tatil Dönemi Başladı! Kaplıcalarında Sağlık ve Şifa Bulacağınız 15 Şehir

Yaz bitti tatil yapamayacağız diye üzülmeyin. Şimdi sağlık ve şifa vakti. Birbirinden güzel termal bölgeler sizi bekliyor.

1. Denizli: Her şeyin başladığı yer, dünyaca ünlü Pamukkale Kaplıcaları.

Tüm dünyanın bildiği ve yerli-yabancı turistin uğrak noktalarından olan, Hierapolis kentinin bulunduğu alanda Pamukkale; şifası yüzyıllar önce keşfedilmiş, karstik alanlardan çıkan termal suların oluşturduğu pamuk görünümlü kalker tüfleriyle Denizli’nin en ünlü termal kaynağı.  Pamukkale merkeze 18 km. uzaklıkta buluna travertenler, kireç çözeltisinin oluşturduğu görüntüsü sebebiyle de görenleri büyülüyor. Pamukkale kaplıcalarının su sıcaklığı 35 ile 100 derece arasındadır. Rengi berrak ve tadı acı olan Pamukkale kaplıca suyu; kalp ve damar, dolaşım sistemi, beyin damarları rahatsızlıklarında, bronşit ve astım vakalarında, romatizmal sendromlarda tedavi amaçlı kullanılmaktadır.

Termal açıdan çok zengin bir şehir olan Denizli'de aynı zamanda; Karahayıt Termalleri, Akköy Çamur Kaplıcaları, Tekkeköy Ilıcaları, Babacık (Kabaağaç) Kaplıcası, Kızıldere Ilıcası bulunmakta.

2. Bursa: Yeşil ve mavinin iç içe geçtiği şehirde birbirinden güzel kaplıcalar asırlar öncesine dayanıyor.

Osmanlılar, Bizans’tan kalma hamamları onarmış, yeni kaplıcalar yapmıştır. Öyle ki Bademli Bahçe ve Çekirge kaplıcalarının ünü imparatorluğu aşmıştır. Asırlar boyu imparatorları, kraliçeleri iyileştiren Bursa kaplıcaları, merkezin dışında İnegöl’de Oylat ile Çitli Maden Suyu; Mustafakemalpaşa’ya bağlı Akarca köyünde Tümbüldek, Gemlik’te Umurbey köyü yolunda Terme; Orhaneli’ne bağlı Ağaçhisar ve Sadağ Kaplıcaları olarak da biliniyor.

Oylat kaplıcaları ile tanınan kentte birbirinden farklı ve donanımlı kaynak merkezleri var. Büyük termal havuzlar, çamur banyoları, içme kürleri, fizik tedavi, masaj ve güzellik kürleri hizmetlerini sunan oteller ünlü kaplıcaların hemen yanı başına kurulmuştur.

En ünlü Bursa termalleri; Oylat Kaplıcaları, Kükürtlü Kaplıcası, Eski Kaplıca, Kaynarca Hamamı, Karamustafa Ilıcası.

3. Bolu: İstanbul ve Ankara'nın kesiştiği yerde termal oteller, misafirlerine yüzyıllardır şifa dağıtmaya devam ediyor.

Bolu, doğal güzellikleri ve gelişmiş ekonomisiyle olduğu kadar yeraltı kaynaklarıyla da biliniyor. Yüzyıllardır kullanılan Bolu termalleri, misafirlerine şifa dağıtmaya devam ediyor. Ormanlık alanlarda, doğa ile iç içe oluşturulan kaplıca merkezleri eklem rahatsızlıklarından cilt hastalıklarına kadar pek çok derde derman oluyor.

Bolu'nun ünlü kaplıcaları; Karacasu Kaplıcaları, Sarot Kaplıcası, Babas Ilıcası, Pavlu, Çatak Termali.

4. Ankara: Kaplıca dendiği zaman akla ilk gelen yerlerden biri de başkentimizdir. Kızılcahamam, Ayaş, Beypazarı... O kadar çok seçenek var ki.

Meşhur Ankara Kaplıcaları dendiğinde aklımıza ilk olarak Kızılcahamam gelir. Termal sular, kentin birçok noktasında kendine çıkış yeri bulmuştur. Başkentteki şifalı suların bulunduğu yerler, Ayaş, Haymana, Beypazarı ve Kızılcahamam olarak bilinir. Ankara’da termal otel dendiğinde akla ilk bu ilçeler gelmektedir.

Ankara'nın meşhur termal yerleri; Kızılcahamam Kaplıcaları, Sey Hamamı, Ayaş Ilıcaları, Karakaya Hamamı, Beypazarı Dutlu – Tahtalı Kaplıca ve İçmeleri, Beypazarı Kapullu Kaplıcası, Çubuk Melikşah Kaplıcası, Haymana Kaplıcası.

5. İzmir: Hem termal hem tatil keyfi.

İzmir eski çağlardan beri kaplıca geleneği bulunan bir kenttir. Termal sular bugün çağdaş tıbbın olanaklarıyla düzenlenmiş konaklama tesisleri dünyanın dört bir yanından gelen konuklara şifa dağıtmaktadır.

Sıcak suların ağır kalp, karaciğer, akciğer ve böbrek yetmezliği olanlar, kontrol altında olmayan hipertansiyon ve şeker hastaları, akut enfeksiyonu bulunan, kanser tedavisi gören, ağır dolaşım bozuklukları ve romatizmal hastalıkların aktivasyon dönemlerinde tedaviye mani olduğu bilinmektedir. Kaplıcalardan yararlanırken mutlaka doktora danışılması, doktorun onayı olmadan tedaviye başlanmaması gerekmektedir.

Kent içinde termal su olanağına sahip olan oteller Balçova, İnciraltı, Narlıdere ve Çeşme’de odaklanmıştır. Kaplıcalar ise Bergama, Dikili, Menemen, Seferihisar, Gülbahçe’dedir.

6. Afyon: Kaplıca konusunda ünü dünyaya yayılmış bir şehir daha.

Afyon kaplıcaları mucizevi bir hikaye ile anılır. Sen Mişel’in suya üflediğine dair anlatılan hikayeler dilden dile ve nesilden nesile ulaşmıştır. Frigyalıların yaptırdığı söylenen 6 büyük direk üzerine oturtulan merkez Kral Midas’ın kızının yaralarını iyileştirmesiyle de ününe ün katar.

Bizans İmparatorluğu döneminden itibaren kaplıcaları ile şifa saçan kent, jeotermal zenginlik açısından en önemli bölgelerimizden biri. Kaplıca sayısı çok olmasa da, var olan nitelikli Afyon termalleri, buranın bir termal şehir olmasına yetmiştir.En çok tercih edilen Afyon kaplıcaları; Hüdai Çamur Banyoları, Heybeli Ilıcaları, Ömer Ilıcası, Gecek.

7. Yalova: Mustafa Kemâl Atatürk’ün evvel zamanda, “Burası geleceğin su şehri olacaktır.” dediği Yalova da kaplıcaları ile ünlü bir şehir.

Yalova termallerinin tarihi 4000 sene öncesine dayanıyor. Tarihte Pitiya olarak bilinen Yalova kaplıcaları, il merkezinden 12 km uzaklıkta. İlk hamamları 1600 sene öncesinde Bizans imparatorları tarafından kurulmuştur. Osmanlı döneminde gelişimi duran termallerin önemi imparatorluğun son zamanlarında anlaşılmış ve yeni hamamlar, köşkler yapılarak tarihi eserler restore edilmiştir.

En çok bilinen Yalova termalleri ise; Termal, Armutlu, Fıstıklı.

8. Balıkesir: Kaz Dağları'nın muhteşem havası eşliğinde şifalı sularda rahatlamak ister misiniz?

Balıkesir’de birçok kaplıca bulunuyor. Ama biz özellikle Kaz Dağları yakınlarında bulunan termallere 1 kere olsun gidin diyoruz. Kaz Dağları'nın oksijeni bol havası bile insanı tazelemeye yeter.

Balıkesir'in ünlü kaplıcaları; Pamukçu, Balya-Ilıca kaplıcası, Bigadiç, Güre ve Gönen Kaplıcaları.

9. Kütahya: Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde geçen meşhur Eynal Kaplıcaları bu şehirde.

Kütahya’nın Simav ilçesinde de çok ünlü bir kaplıca mevcut: Özellikle termal suyunun barındırdığı zengin mineraller ile bilinen Eynal Kaplıcaları, üç bin yıldan fazla süredir insanlara şifa dağıtmaya devam ediyor. 1671 Yılında Evliya Çelebi’nin ziyaret ettiği bu merkez için Çelebi: “Çok yer gezdim, çok kaplıca gördüm ancak yeryüzünde böylesi yoktur.” demiştir.

Kütahya'nın ünlü diğer kaplıcaları: Yoncalı, Kızılsinler Kaplıcası, Göbel Kaplıcası, Gediz Ilıcası, Murat Dağı Kaplıcaları.

10. Hatay: Diğer şehirlere göre termal turizm açısından biraz geride kalmış olsa da yine yeraltından çıkan şifalı suları burada görmek mümkün.

Hatay'daki kaplıcalar da birçok cilt hastalığına iyi geliyor ve yeraltındaki suları şifa dağıtıyor. 

İşte Hatay'ın 5 ünlü kaplıcası: Alaattin Köyü Termal Suyu, Hamamat Kaplıcaları, Reyhanlı Hamamı, Erzin Başlamış Kaplıcaları ve Şifalı Suları, Kisecik Köyü Şifalı Suyu.

11. Manisa: Salihli ilçesinde bulunan Kurşunlu Kaplıcaları, Bozdağ’ın Kuzey eteklerinde konumlanıyor ve fokurdayan suları ile biliniyor.

İnsanların, yalancı cennet olarak adlandırdıkları bu merkez, olağanüstü bir güzellikte. Şehir yaşamının uzağında, sessiz ve sakin bir tatil yapmak isteyenlerin tercihi olabilecek Kurşunlu’da, romatizmaya, cilt hastalıklarına, solunum yolu problemlerine şifa olabilecek bol mineralli ve florürlü yeraltı suları bulunuyor. Her mevsim ayrı bir güzelliğin büründüğü Kurşunlu Vadisinin yeraltı sularından faydalanmakla kalmayıp doğası ile mest olacaksınız.

12. Nevşehir: Kozaklı Kaplıcaları'nda, pek çok spa merkezinin yanında aynı zamanda kalınabilecek lüks tesisler de mevcut.

Bu tesislerde tarafınıza 7/24 termal su hizmeti verilirken aynı zamanda Türk hamamından termal açık havuzlara kadar pek çok hizmetten de faydalanabilmeniz mümkün oluyor. Tam donanımlı bir Kozaklı otelinde birkaç gün geçirerek, hem kaplıcaların keyfini sürebilir hem de kafanızı dinleyebilirsiniz.

13. Van: Yer altı su kaynaklan bakımından oldukça zengin bir il olan Van’ın özellikle maden suları çok ünlüdür.

Kaplıcaları; genellikle romatizma, kadın ve deri hastalıklarına iyi gelen şifalı sulardan oluşmuştur. Maden suları ise, mide bağırsak, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıkları için yararlıdır.

Van’ın Saray ilçesinin Köşebaşı Maden Suyu, Özalp ilçesinin Bolbülük Maden Suyu, Gürpınar ilçesinin Yoldüştü köyündeki Yoldüştü Köyü Maden Suyu ve Başkale ilçesinin Hozi Maden Suyu, Kanlıbudak Maden Suyu ile Zereni Kaplıcası, şifalı su kaynaklan arasında en tanınmışlardır. Tendürek Dağı’nın bulunduğu Çaldıran ilçesinde de; Derviş Kaplıcası, Dergezin Kaplıcası ve Aşağı Şerefhane Maden Suyu, dikkate değer şifalı su kaynaklarıdır. Akbaş köyünde bulunan Akbaş Köyü Maden Su-yu’ndan başka, Hasanabdal Kaplıcası’na da ev sahipliği yapan Erciş ilçesi, Van’ın en çok rağbet edilen kaplıcasıyla tanınır.

14. Ağrı: Diyadin Kaplıcaları için soğuğun içindeki sıcak diyebiliriz.

Ağrı'nın Diyadin ilçesinde bulunan kaplıcalar, cilt hastalıkları başta olmak üzere çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiğine inanılan suyuyla ziyaretçilerini ağırlıyor. Kent merkezine 50 kilometre uzaklıkta yer alan ve birçok bölgesinde kaplıca kaynakları bulunan Diyadin, Doğu Anadolu'nun önemli turizm mekanları arasında yer alıyor. Kaplıca sularının çıktığı bölge, son zamanlarda artan jeotermal kaynaklarla kurulan tesisler ile kaplıcalardan kurulmuş şehri andırıyor.

15. Uşak: Sadece şifalı sularıyla değil, doğal güzelliğiyle de sizi cezbedecek.

Uşak'ta gidebileceğiniz ünlü kaplıcalar şöyle; Hamamboğazı Kaplıcası, Örencik Kaplıcası, Emirfakılı Kaplıcası, Aksaz Kaplıcası.

BONUS: İstanbulluların rahatlıkla ulaşabileceği tarihi Tuzla İçmeler Kaplıcası. Bu kaplıca da Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde yer alıyor.

Tuzla içmeleri, 70 dönüm ağaçlık bir arazi içinde bulunuyor. İçmelerin, iki soğuk mineralli kaynağı var. Büyük içmeler olarak bilinenin suyu yüksek konsantrasyonlu tuzlu, küçük içmelerin ise daha az tuzlu. Bu nedenle içimi öbürüne göre kolay.

Popüler İçerikler

Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Hollanda Hükümeti'nden Örnek Karar: Scottish ve Sphynx Kedilerin Sahiplenilmesi Yasaklandı!
A Millî Takım'ın UEFA Uluslar Ligi'ndeki Play-Off Turu Rakibi Belli Oldu: Macaristan