Kış Aylarında Dikkat: Sis Farlarının Uzmanların Uyardığı Yanlış Kullanımı

Otomobil uzmanları, sürücülerin kış aylarında sıklıkla başvurdukları sis farlarının yanlış kullanımı sonucunda cezai yaptırımla karşılaşabilecekleri konusunda uyarıda bulunuyor. Birçok sürücü, sis farı kullanımına dair belirlenmiş sıkı kuralların var olduğunun bilincinde değil. Bu durum, trafik güvenliğini riske atıyor. Gelin sis farının önemli noktalarına bakalım. 👇

Kışın yaklaşmasıyla birlikte sis farlarını da bol bol görüyoruz.

Sürücülerin sis farlarını yanlış kullanmaları durumunda cezai yaptırımlarla karşılaşabileceklerini birçok kişi bilmiyor. Günlerin giderek kısalması ve yolların buzlanma ihtimali sürücülerin daha güvenli bir sürüş deneyimi için çözüm arayışına girmesine neden oluyor. Sis farlarının kullanımı, diğer sürücülerin daha iyi görüş sağlaması amacıyla tercih edilse de, otomobil uzmanı Peter Waddell, bu durumun aslında büyük bir yanılgı olduğunu belirtiyor.

Aracınızın sis farlarına ait düğme, ters D harfi ve ondan çıkan üç çizgi sembolü ile belirginleştirilmiştir.

Sis farları, kanuni bir gereklilik olup, sadece görüş mesafesinin son derece düşük olduğu durumlarda, yani ağır sis veya duman hallerinde kullanılabilir. Çoğu kişi, kullanım kurallarının ne kadar katı olduğunu fark etmez. Sis farlarının kullanımına dair yasaların çoğu sürücü tarafından bilinmediği ve bu farların gereğinden fazla kullanılması durumunda ceza kesilebileceğini unutmamak gerekiyor.

Bu konuda uzman olan Peter;

'Sis farlarının kış ya da yağışlı hava koşullarında sürekli açık olması gerektiği, genel bir yanılgıdır. Ancak, özellikle iyi hava koşullarında yanlış kullanımları ehliyetinize ceza kesilmesine yol açabilir. Kışa doğru ilerlerken, hiçbirimiz bu tür basit bir hata için ekstra ücret ödemek istemez.' şeklinde açıklama yaptı.

Karayolu Trafik Yönetmeliği'ne göre;

Görüş mesafesi ciddi anlamda azalmadıkça sis farlarının kullanılmaması gerektiği belirtiliyor. Çünkü bu farlar, diğer sürücülerin görüşünü olumsuz etkileyebilir ve fren lambalarınızı görünmez hale getirebilir. Görüşünüz düzeldiğinde sis farlarınızı kapatmanız gerekiyor.

Uzman Peter, birçok sürücünün sis farlarını gerektiği dışında kullanmanın yasak olduğunu çoğu kişinin bilmediğini vurguluyor.

'Sürücülerin sis farlarını sadece zorunlu olduğunda kullanmalarını her daim öneriyoruz. Görüş mesafesi 100 metrenin altına indiğinde, bir futbol sahası büyüklüğünde bir alanın sis farları olmadan tehlikeli olabileceğini unutmamalıyız. Sisli hava aniden oluşabilir ve fark edilmeden ilerleyebilir. Bir futbol sahası büyük bir mesafe gibi görünebilir ama görüş mesafesini sürekli kontrol etmenin önemini asla göz ardı etmemeliyiz.'

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

En Az Onlar Kadar Yetenekli Çocuklarıyla Sahneye Çıkarak Ortalığı Kasıp Kavuran 15 Ünlü
Hayır Demeyi Öğrenmekten Kahve Tüketimine Mental Sağlığa Büyük Ölçüde İyi Gelen 10 Alışkanlık
İlk Günden İşi Bırakmalarına Neden Olan Korkunç Olayları Anlatan Kişiler

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
YORUMLAR
16.12.2023

Siktiri boktan arabada sisfarı yakınca, arabanın Ferrari olduğunu sanan şerefsizlere girsin o araba

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ