Kırşehir'de Gezilecek Yerler Nerelerdir? Kırşehir'de Ne Yenir?

Kırşehir, İç Anadolu Bölgesi'nin Orta Kızılırmak bölümünde yer alır. Kuzeybatısında Kırıkkale, doğu ve güneydoğusunda Yozgat, güneyinde Aksaray, batısında Ankara illeri ile çevrilidir. Bu ilin topraklarını Kılıçözü Deresi, Deliceırmak ve Kızılırmak sınırlar. Şehir, Nevşehir ve Kayseri ile birlikte Kapadokya bölgesi olarak anılan üçgenin kuzeyinde bulunur. Kapadokya bölgesinin merkezi ise Kırşehir'dir. Anadolu'da Ahilik felsefesinin yayıldığı yer olduğundan dolayı da oldukça önemli bir kenttir. Sadece bundan kaynaklı değil, birçok tarihi döneme tanıklık ettiği için de çok zengin bir kültüre sahiptir. Peki, Kırşehir'de gezilecek yerler nerelerdir? Kırşehir'de ne yenir? İşte detaylar...

Yapılan arkeolojik kazılarla Kırşehir tarihinin, Eski Tunç Çağı'na kadar uzandığı bilinmektedir. M.Ö 2 bin yılında Hitit Devleti bölgeye hakim olmuştur. Kızılırmak kıyısında bulunan 2 öküz başı Protomu, Sunak ve yol yazıtları bu döneme aittir. Ayrıca Kaman Kalehöyük'te yapılan çalışmalar sonucunda mühürlü seramik eşyaları, resmi duvar tekniğiyle oluşturulan yapılar Hititler döneminin izlerini taşımaktadır. Roma Dönemi'nde ise bölge Hristiyanlığın yayıldığı yer olarak kabul edilir. İbadet ve sığınmaya yönelik inşa edilen irili ufaklı yerler tespit edilmiştir. Hatta kısa bir süre sonra Kırşehir, Roma Devleti'nin eyalet başkentliğini yapmıştır. Ayrıca Bizans döneminden kalma birçok kilise ve manastır da  bulunur. Tarihi güzellikleri ile ön plana çıkmayı başarmış Kırşehir'de gezilecek yerleri ve yemeklerini sizler için derledik...

Kırşehir'de Gezilecek Yerler Nerelerdir?

  • Kırşehir Müzesi: Arkeolojik kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkan eserler burada sergilenir. Asur Dönemi, Roma Dönemi, Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerine ait mezar taşları, motifler ve mühürler yer almaktadır.

  • Neşet Ertaş Müzesi: Bu müzenin içerisinde ozanlık kültürünü yansıtan her detay bulunur. Çeşitli saz türleri sergilenirken, Anadolu'nun ozanları hakkında sesli bilgilendirmelerde vardır.

  • Seyfe Gölü Kuş Cenneti: Şehir merkezine oldukça yakın olan bu göl, içinde 187 farklı kuş türü bulunmaktadır. Ayrıca endemik bitki türleri ile I. Derece Doğal Sit Alanı ilan edilmiştir. Safari ve piknik yapmak isteyenlerin tercih ettiği yerlerden biridir.

  • Japon Bahçesi: Bu bahçe 1993 yılında Japon Ortadoğu Kültür Merkezi tarafından yapılmıştır. İçerisinde çok sayıda gölet bulunur. Bu botanik bahçe Kırşehir'e gelenlerin mutlaka gezmesi gerek yerlerdendir.

  • Terme Kaplıcası: Kırşehir merkeze 1 km uzaklıkta bulunan kaplıca, felç, cilt rahatsızlıkları birçok sağlık sorununa iyi geldiğini bilinir. Sıcaklığı ise 40 dereceye kadar çıkar.

  • Ahi Evran Cami ve Türbesi: Ahilik teşkilatının önemli sembollerinden biri olan bu cami, Osmanlı Devleti'nin teşkilat hakkında kararlar aldığı yerdir.

Kırşehir'de Ne Yenir?

  • Tandırda Çömlek Paça: Kırşehir bölgesine özgü bir sakatat yemeğidir. Kuzunun ayağı ve başı temizlenir sonra çömleğe dizilir. Üstüne çeşitli sebzeler ve domates koyularak pişirilir.

  • Çullama: Tavuk ya da kırmızı etten yapılan bu yemek, yöre halkı tarafından oldukça sevilen bir lezzettir. Haşlanmış et ve suyu, un, pul biber ve tereyağı ile yapılır.

  • Çömlekte Kuru Fasulye: Ülkenin her yerinde yapılan kuru fasulye, Kırşehir'de çömlekte yapılarak servis edilmektedir.

  • Madımak Yemeği: İç Anadolu'ya ait bir ot olan madımak otu, sağlığa olan faydası bilinmektedir. Madımak yemeği ise ıspanak yemeğine oldukça benzer. Sadece ıspanak yerine bu ot kullanılır.

  • Lepe: Sütlü pilav olarak da bilinen bu yemek, bulgur ve süt ile yapılır. Bu pilavı özel yapan ise koyun sütünün kullanılmasıdır.

  • Pancar Çırpması: Kırşehir'de yaz kış yapılan pancar çırpması hem lezzetli hem de hafif bir yemektir. Rendelenen pancarlar mercimekle yağda kavurulur, salça ve baharat eklendikten sonra servis edilir.

  • Çirleme: Bu yörenin mutfağında olan en farklı yemeklerdendir. Kuşbaşı kesilen etler, çir denilen kuru meyveler ile pişirilir. En son üstüne pekmez dökülerek servis edilir.

  • Ayva Dolması: Ayvanın içine kıymalı harç koyularak pişirilir. Üzerine ise tereyağı ve pekmezli sos dökülür. Kırşehir'de tadılması gereken lezzetlerdendir.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Kırşehir'de Yaşayanların Paris'te Yaşayanlardan Daha Mutlu Olduğu Gerçeğiyle Yüzleşmeye Hazır mısınız?
Bir Adnan Menderes Garabeti Olarak Kırşehir'in İlçe Yapıldığını Biliyor muydunuz?

Popüler İçerikler

Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler