Kırşehir'de Korkutan Deprem

Bu akşam merkez üssü Kırşehir'in Çiçekdağı İlçesi olan, yarım saat içinde peşpeşe meydana gelen Richter ölçeğine göre 5.0, 3.6 ve 3.5 büyüklüğünde üç depremle sallandı. Kırşehir'in yanı sıra Ankara başta olmak üzere bir çok ilde hissedilen, ilk belirlemelere göre can kaybı ve hasara neden olmayan deprem, korku ve paniğe neden oldu.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nün merkez üssünü Kırşehir'in Çiçekdağı İlçesi'ne bağlı Hacıduraklı Köyü olarak saptadığı depremler saat 19.26, 19.40 ve 19.57'de meydana geldi. Yerin 12 kilometre derinliğinde meydana gelen saat 19.26'daki 3.6 büyüklüğündeki ilk depremi, saat saat 19.40'da yerin 15 kilometre derinliğinde meydana gelen 5 büyüklüğündeki deprem izledi.

İlk belirlemelere göre merkez üssüne yakın bazı yerleşim merkezlerindeki eski evlerde duvarlarda çatlakla dışında hasara neden olmayan depremler, kısa süreli korku ve paniğe neden oldu. Depremin merkez üssü Hacıduraklı Köyü muhtarı Sami Yıldırım, kendisine telefonla ulaşan DHA muhabirine, ilk depremin hafif ikincisinin çok şiddetli olduğunu söyledi. Yıldırım, Yıkılan ev yok. Bazı evlerde hasar olabilir. Köydeki evleri kontrol edeceğiz dedi.

Çiçekdağı Kaymakamı Adem Ergül, merkez üssü Çiçekdağı olan 5 büyüklüğündeki depremde şu ana kadar kendilerine ulaşan bilgilere göre can ve mal kaybı bulunmadığını bildirdi.

Ergül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, deprem sonrası vatandaşlarda kısa süreli korku yaşandığını ancak ilçede herhangi bir mal ve can kaybı olmadığını kaydetti.

Polis ve jandarma ekiplerinin tedbir amaçlı kontrol yaptığını, muhtarlarla görüştüklerini dile getiren Ergül, 'Bize ulaşan bilgilere herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmadı' dedi.

'Aktif fay bulunmuyor'

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Danışma Kurulu Üyesi Orhan Tatar, merkez üssü Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesi olan 5 büyüklüğündeki depremin ilginç ve araştırılması gereken bir sarsıntı olduğunu söyledi.

AFAD Danışma Kurulu Üyesi ve Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tatar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depremin Çiçekdağı ilçesinin kuzey batısında bir noktada meydana geldiğini belirterek, Çiçekdağı ve civarında deprem üretebilecek tanımlanmış herhangi bir aktif fay bulunmadığına dikkati çekti.

Depremin 3,7 kilometre derinlikte meydana geldiğini ve sığ olduğunu dile getiren Tatar, bu nedenle çevre illerden dahi hissedildiğini ifade etti. 

Sarsıntının orta büyüklükte bir deprem olarak nitelendirilebileceğini aktaran Tatar, şunları kaydetti: 

'Orta Anadolu Bölgesi'nde bağımsız küçük bir fay üzerinde meydana gelen bir deprem. Daha güneyde Kaman ilçesi civarında tanımlanmış birtakım aktif faylar var. Kaman'da geçmişte bu büyüklükte ve daha büyüklükte depremler yaşandı. Ancak Çiçekdağı civarında orta büyüklükte bir depremin olması ilginç ve araştırılmaya değer. Bu bölgede MTA'nın diri fay haritasında tanımlanmış herhangi bir diri fay bulunmamakta. Bununla beraber Orta Anadolu Bölgesi’nde zaman zaman kısa uzanıma sahip birtakım faylar üzerinde orta büyüklükte depremler meydana gelmekte. Bu da tümüyle Orta Anadolu Bölgesi'nin iç deformasyonuyla ilgili bir durum. Kabuğun içindeki yersel deformasyondan bahsediyoruz.'

Prof. Dr. Tatar, paniğe kapılacak bir durum olmadığını ancak vatandaşların dikkatli olmalarında her zaman fayda olduğunu sözlerine ekledi.

DHA ve AA

Popüler İçerikler

Bozdoğan Kemeri'ndeki Polis Barikatına Sosyal Medyadan Gelen İlk Tepkiler
Öğretmen Olmak İçin Şartlar Değişiyor: Öğretmenler Artık Üniversiteden Sonra Atanamayacak!
Dilber Yine Yürek Hoplattı: Yeni Pavyon Dansı Geldi!
YORUMLAR

Ankara'da yaşıyorum ve epey hissettik.

10.01.2016

Aksaray bi 20-30 saniye sallandi

Pasif Kullanıcı
10.01.2016

Geçmiş olsun arkadaşlar. Umarım kötü bir şey olmamıştır.

TÜM YORUMLARI OKU (10)