Kırmızı Et Tüketimi, Bağırsak Mikrobiyomunu Değiştirerek Kalp Hastalığı Riskini Artırabilir!

ABD'de yapılan yeni bir araştırma kırmızı et tüketiminin, dünyadaki tüm ölümlerin yüzde 15'inden sorumlu olan aterosklerotik kardiyovasküler (ASCVD) hastalığın birincil nedeni olabileceğini öne sürüyor. Bu hastalık resmi olarak dünyadaki en yaygın ölüm nedeni. Detaylar içeriğimizde...

ASCVD hastalığı sizi kalp krizi, koroner kalp hastalığı, kalp durması ve felç dahil olmak üzere çeşitli şekillerde öldürebilir, ancak kök nedenleri uzun süredir tartışma konusu olmuştur.

ASCVD riski için tuz ve yağ tüketimi, kolesterol düzeyleri ve kişinin et tüketimi gibi çeşitli faktörler öne sürülmüştür, ancak bunları kesin olarak doğrulamak kolay olmamıştır. Sonuçları bu hafta Arterioskleroz, Tromboz ve Vasküler Biyoloji dergisinde yayınlanan yeni çalışma, Tufts Üniversitesi Friedman Beslenme Bilimi ve Politikası Okulu ve Cleveland Clinic Lerner Araştırma Enstitüsü'nden bir ekip tarafından gerçekleştirildi. Bu çalışmalar Ulusal Sağlık Enstitüsü'nün 12 yıllık Kardiyovasküler Sağlık Çalışması tarafından toplanan verilere dayanmakta.

Hastalık riskinde neredeyse yüzde 25'lik bir artış var.

Bu araştırma, insan bağırsak mikrobiyomu ile bağlantılı belirli biyobelirteçlerin seviyeleri için kanlarını düzenli olarak kontrol ettirirken, diyet alımlarını kaydeden 65 yaş üstü yaklaşık 4 bin ABD vatandaşından oluşan bir deneyi içeriyor. İşte Tufts/Lerner araştırması da bu verileri alıp 12 buçuk yıllık çalışma katılımcılarının uzun vadeli sağlık sonuçlarıyla karşılaştırdı.

Sonuç olarak daha fazla kırmızı et tüketen hastaların ASCVD hastalığı geliştirme olasılığının daha yüksek olduğunu ve günde 1 porsiyon et yemeği yiyenlerin, et yemeyenlere göre ortalama olarak yüzde 22'lik bir risk artışına sahip olduklarını buldular.

Ayrıca araştırmacılar bu hastalığın riski için, kandaki glikoz ve insülin seviyeleri de dahil olmak üzere çeşitli başka faktörlerin aracılık ettiğini ve bunun yaklaşık yüzde 10'unun trimetilamin N-oksit (TMAO) adı verilen belirli bir bileşiğin seviyelerine atfedilebileceğini buldular.

Yediği besinler kümes hayvanları, balık veya yumurta olan denekler için benzer bir bağlantı ise bulunamadı.

Friedman School'da doktora sonrası araştırmacı olan Meng Wang, 'Bu bulgular, etleri kardiyovasküler hastalık riskine bağlayan mekanizmalar hakkında uzun süredir devam eden soruları yanıtlamaya yardımcı oluyor. Kırmızı et, bağırsak mikrobiyomumuz ve ürettikleri biyoaktif metabolitler arasındaki etkileşimler, riski tam olarak anlamamız için önemli gibi görünüyor ve bu da kalp hastalıklarını azaltmak için olası müdahaleler için yeni bir hedef oluşturuyor.” diyor.

Çalışmanın ASCVD hastalıklarına yakalanma olasılığı daha yüksek olan yaşlı hastalarda, bu hastalığı önlemeye yönelik yeni tüketim türlerine dayalı yaklaşımlara yol açabileceği umulmakta.

Ekip ayrıca buldukları bulguların farklı yaş grupları ve popülasyonlar arasında doğru olup olmadığını, ve batı dünyasındaki yaşlı yetişkinlere özgü olup olmadığını öğrenmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu ekledi.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Yeni Teknoloji Robot Balıklar Okyanuslardan Plastik Atıkları Temizleyecek!
Bir İnsanın Kafası Başka Bir İnsana Nakledildiğinde O Kişinin Bilinci de Kafa İle Birlikte Transfer Olur mu?
Sevimli Dostlarımız Kedilerin Patilerinin Neden Genellikle Beyaz Olduğunu Açıklıyoruz

Popüler İçerikler

Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
YORUMLAR
15.08.2022

Bugün dünyada dereotu sıkıntısı çekilse zenginlere dereotu tedariki yapılamasa "dereotu kansere davetiye çıkarıyor" diye haber bombardımanı yapılır Anlayan anladı.

21.08.2022

emircan hadi kocum baska kapiya,Soros un ISISD in kapisina,vegan trans koko kapisina.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ