Kırmızı Bülten Ne Demek? Kırmızı Bülten Nasıl Çıkarılır? Interpol Nedir?

Hem ülkemizde hem de dünyanın birçok ülkesinde yaşanan olayların arından Kırmızı Bülten'in ne demek olduğu yönde yapılan araştırmalar hız kazandı. Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı (INTERPOL) Genel Sekreterliği tarafından sosyal medyada paylaşımlar yapan Muhammed Yakut hakkında kırmızı bülten çıkartıldı. Kararın ardından konu hakkında daha çok bilgi sahibi olmak birçok vatandaş 'Kırmızı Bülten ne demek? Kırmızı Bülten nasıl çıkarılır? Interpol nedir?' sorularına yanıt aramaya başladı. Peki arama motorlarının en çok araştırılan konularından olan Kırmızı Bülten nedir?

İşte tüm merak edilenler...

Kırmızı Bülten Ne Demek?

'Kırmızı Bülten', bir ülkenin adli makamlarınca aranan hükümlü, şüpheli ya da sanıkların alakalı ülkeye geri verilmesi isteğiyle görülmüş oldukları yerlerde yakalanması adına İnterpol Genel Sekreterliği’nce çıkartılan bültendir. Tutuklunun yakalandığı ülkenin kanunlarına göre suçlu sayılması halinde iadesi mümkün olmaktadır. Kırmızı bültenler, bir suçlunun uluslararası düzeyde aranması, yakalanması ve iade edilmesi amacıyla çıkartılan bir bülten çeşididir. 5 yıllık geçerlilik süresi bulunmaktadır. Dünyada kırmızı bültenle aranan 24 binden fazla insan vardır.

Difüzyon Mesajı Nedir?

Difüzyon Mesajı ise kırmızı bültenin çıkartılması zaman aldığından, bu noktada herhangi bir gecikmeye yer verilmemesi maksadıyla, kaçak şahısların yakalanması adına, kırmızı bültene yönelik kriterler çerçevesinde, ilgili ülke Interpol'ü tarafından diğer ülke İnterpollerine çekilen dağıtımlı teleks yazıları olarak ifade edilmektedir.

Uygulama içerisinde, kırmızı bülten ya da difüzyon mesajına istinaden aranan şahsın ülkesinde olduğunu belirleyen devlet, gerekli görmüş olduğu takdirde şahsın geçici olarak tutuklanmasını sağlamasının ardından, arayan devleti durumdan haberdar ederek geri verme talepnamesinin iletilmesini istemekte; bunun üzerine de arayan devlet tarafından şahsın bulunduğu devlete geri verme talepnamesi gönderimi yapılmaktadır.

Bülten Türleri Nelerdir?

Mavi Bülten​

Şahısların kimliklerinin tespit edilmesi ve suç faaliyetlerine ilişkin yardımcı bilgilerin toplanması amacıyla düzenlenen bir bültendir.

Yeşil Bülten

Sabıkalı ve suç işlemeye eğilimli şahıslar hakkında uyarı ve istihbarat mahiyetli bilgilerin üye ülkelere iletilmesini amaçlayan bültendir.

Sarı Bülten

Özellikle çocuklar başta olmak üzere kayıp şahısların yerlerinin tespiti ile kimlikleri belirsiz olanlara kimliklerini ispat etmekte yardımcı olmak amacıyla düzenlenen bültendir.

Siyah Bülten

Buluntu cesetlerin kimliklerinin tespiti amacıyla düzenlenen bültendir.

Turuncu Bülten

Güvenliği tehdit eden gizli silah, bombalı paket ve diğer tehlikeli maddeler hakkında polis teşkilatlarını, kamu kuruluşlarını ve uluslararası teşkilatın bilgilendirici ve uyarıcı mahiyette düzenlenen bültendir.

Mor Bülten

Spesifik ve özel bir yöntemle işlenen suçların detayları ile açıklandığı bülten türüdür. Bu yolla üye ülkeler bilgilendirilerek benzer tür suçların işlenişinde önleyici tedbirler almak ve aynı tür suçu işleyen suçlular arasında irtibat kurularak yakalanmalarını sağlamak amacıyla hazırlanır.

İnterpol – BM Özel Bülteni

11 Eylül saldırıları sonunda BM bünyesinde kurulan El Kaide/Taliban Komitesinin hazırladığı terörizmle bağlantı kişi, grup ve kuruluşlar listesinde yer alanların aranması için İNTERPOL tarafından hazırlanan arama bültenidir.

Interpol Nedir?

The International Criminal Police Organization, Türkçesi Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı, 1923 yılında uluslararası polis işbirliği sağlamak amacıyla kurulmuş bir kurumdur. INTERPOL en büyük uluslararası adli polis teşkilatıdır ve Avusturya'da kurulmuştur. Teşkilatın merkez bürosu Fransa'dadır. Teşkilat, uluslararası seviyede suçların önlenmesi, bastırılması, sanıkların izlenmesi, ilişki kurduğu kişilerle irtibatlarının tespit edilmesi, yakalanması, tutuklanması ve iade edilinceye kadar sürmekte olan işlemlerin yürütülmesi ile ilgilenmektedir. Uluslararası organizasyon olan INTERPOL’e üye olan ülke sayısı ise günümüz itibariyle 194’dür. Teşkilat; İngilizce, Fransızca, İspanyolca ve Arapça dilleri teşkilatın resmi dilleri olarak kabul edilmiştir.

Bu Haber De İlginizi Çekebilir

Muhammed Yakut Hakkında Kırmızı Bülten Çıkarıldı

Popüler İçerikler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"
Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
10 Kasım 1938’de Hayatını Kaybeden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Son Sözü "Aleykümesselam" Oldu