Kuraklığa karşı bugünün ve gelecek nesillerin sigortası o sulardır. Suyun yeraltı, atmosfer ve toprağın yapısında dengeli bir şekilde bulunması gerekir. Lakin insan faktörü bu dengeyi değiştirir.
Yeri gelir doğal sondaj görevi yapan ağaçları keser,
yeri gelir sanayi atıklarıyla suları kirletir,
yeri gelir etrafa bolca saldığı sera gazlarıyla küresel ısınmaya sebep olur.
Özellikle sanayi devriminden sonra dünya sıcaklığının yaklaşık 1,5 derece artması atmosferin nem tutma kapasitesini artırıp yağış rejiminde istikrarsızlığa sebebiyet vermiştir.
Malum son yıllarda Türkiye’de yaşanan kuraklıklarda bir artış olduğu gözlemleniyor.
Verilere baktığımızda ülkemiz su zengini durumundan su sıkıntısı çeken ülkeler kategorisine indi. Ve böyle giderse hiç istemesek de çok uzak olmayan bir zaman sonra su fakiri ülkeler kategorisinde yerimizi alacağımız açık.
Bir ay evvel Bursa Nilüfer Barajı'nın kuruması, İstanbul ve pek çok şehrin baraj seviyelerindeki kritik düşüş bu konuda ciddi önlemler alınması gerektiğini gösteriyor.
Peki, dönülmez bir yolda mıyız?
Şimdilik hayır!
Kuraklık riskinin giderek arttığı ülkemizde, çıktıları son derece ürkütücü olan bu doğal afete karşı hazırlıklı olunması için eylem planlarının hazırlanması, iklim değişikliğiyle etkili mücadele edilmesi, kurak dönemlerde sigorta görevi gören yeraltı sularının korunması ve tüm çalışmalara çerçeve oluşturması açısından doğanın hakkını gözetecek bir su kanununun yasalaşması büyük önem arz ediyor.
Misal, devlet politikası olarak vahşi sulama yerine yağmurlama ve damlama sulamaya yönelme tedbiri geç kalınmış bir önlem refleksi. Harcanan suların konut ve yaşam alanlarından ziyade % 73 gibi büyük bir kısmının tarımda kullanıldığını düşünürsek bu, su tasarrufunda çok etkili olacaktır.
Hülasa ancak alınacak bireysel ve toplumsal önlemlerle bu felaketin önüne geçebiliriz.
Bireysel önlemler ise bir sonraki yazımın konusu olacak.
Instagram
Facebook
Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio