Bölgeyi Ukrayna'dan koparıp Rusya'ya bağlayacak olan referandum için oylama, Kiev ve Batı'nın itirazları altında başladı.
Referandumda seçmenler oy pusulasındaki iki seçenekten birini işaretleyecek:
Kırım’ın Rusya Federasyonu’na bağlanmasını onaylıyor musunuz?
1992 Kırım Anayasası'nın yeniden yürürlüğe girmesini ve Kırım'ın Ukrayna'nın parçası olma statüsünü destekliyor musunuz?
Bu seçeneklere göre Kırım'ın mevcut statüsünü koruması mümkün görünmüyor.
Zira 1992 Anayasası'na göre, Kırım Ukrayna'ya sadece özel anlaşmalarla bağlıydı ve bağımsızlığı deklare ediliyordu. Yani oylamadan ikinci seçenek ağırlıkta çıksa bile, Kırım önce bağımsızlığını ilan edip, daha sonra Rusya'ya katılma başvurusunda bulunabilir. Çünkü Kırım'da yüzde 60'a varan bir Rus nüfusu var. Kiev bu nüfusun bağımsızlık ilanından sonra da Rusya'ya katılmak isteyeceği görüşünde.
Bir milyon 300 bin civarında seçmenin kayıtlı olduğu bölgenin yüzde 58’ini Ruslar, yüzde 25’ini Ukraynalılar, yüzde 13’ünü Kırım Tatarları, geri kalanını da diğer etnik gruplar oluşturuyor.
Batı ile Rusya yine karşı karşıya
Referanduma Ukrayna ile birlikte ABD ve AB de karşı çıkıyor. Batı referandumun uluslararası hukuku ihlal ettiği görüşünde. Rusya ise oylamanın hukuki olduğunu savunuyor.
ABD ile Rusya oylamanın başladığı saatlerde bir kez daha Kırım'ı görüştü.
İki ülkenin dışişleri bakanları telefonda konuştu. Rus bakan Sergey Lavrov bir kez daha referandumun uluslararası hukuka uygun olduğunu söyledi.
Kaynak: Al Jazeera, Reuters