Kırıkkale Üniversitesi’nde 'Dünya Arapça Günü' ile ilgili düzenlenen bir etkinlikte İstiklal Marşı'nın Arapça okunacağı haberi sosyal medyanın tepkisini çekmişti. O etkinlik geçtiğimiz gün üniversitede gerçekleştirildi. Rektörlük konuyla ilgili açıklamasında İstiklal Marşı'nın ilk önce Türkçe olarak okunduğunu ardından yabancı öğrencilerin manasını idrak edebilmesi amacıyla Arapçaya çevrildiğini belirtti. Ancak çok sayıda kullanıcı sosyal medyadaki paylaşımlarında 'Arapça İstiklal Marşı'ndan duydukları rahatsızlığı dile getirdi.
Dünya arapça günü ne amk? Araplar dünya Türkçe günü adı altında kendi milli marşlarını Türkçe olarak okuyormu? Veya okurlarmı? Bu nasıl bir saçmalıktır. Benim istiklal marşım TÜRKÇEDIR arapça ingilizce v.s v.s değil. Bari marşımıza dokunmayın.
Art niyet yoktur diyenler önce şunu bir düşünsün; burası daha önce de siyasi içerik taşıdığı gerekçesiyle İstiklal Marşımızı törende okutmamış bir üniversite ve şimdi bunu Arapça okutmaya çalışıyorlar. Dünya arapça günüymüş!! Dünya arapça gününden bize NE?? Kendi özel günlerimizi, ulusal kurtuluş günlerimizi kutlamayı YASAKLAYIP böyle osuruktan tayyare bir günü kutlamak neyin nesidir!!
Şimdi şöyle efenim. Kuran-ı Kerim'in kolay anlaşılabilmesi için açıklamalı, önsözlü, dip notlu , yorumlu versiyonları yazılabilir. Allah'ın sözlerini barındırdığı için yine saygı gösterilir ama kutsal kitap olarak kabul edilmez. Türk bayrağını değiştirip fazladan yıldız ekleyip rengini değiştirebilirsiniz. Ama artık o farklı bir bayrak yada alelade bir kumaş olarak kabul görür. Artık o Türkiye'nin resmi bayrağı değildir. Kabul ettiğimiz, saygı gösterdiğimiz değerleri simgeleyen bayrak gibi, kutsal kitap gibi, Milli marş gibi unsurlar tek bir şekilde var olur ve eşsizdir. Yorumlanamaz, değiştirilemez. Milli marşın anlamının daha kolay kavranması için yabancı dillere çevirebilirsiniz. Derslerde okutabilirsiniz, hatta bazı sözleri şarkıların içine ekleyebilirsiniz ama bir törende yabancı dilde okuyamazsınız. Nasıl ki üç tane yıldızı olan bir bayrağı Türk bayrağı gibi göndere çekemiyorsanız bir törende milli marşı kendi dilinde okumak zorundasınız. Törende okumak ona resmi bir anlam katar.