Roma döneminden kalma mozaik Delice'nin Karalı ve Elmalı köyünün sınırları içinde çift süren çiftçiler tarafından bulunmuş.
Mozaikle ilgili ilk incelemeyi ise Kırıkkale Valisi ile birlikte Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nden Arkeolog Mustafa Metin yaptı.
Tarlada buğday ekili olduğu için tam olarak altında ne olduğunu bilemediklerini ifade eden Kırıkkale Valisi Haktankaçmaz, “Çok değerli bir mozaik türü. Buğday hasadı yapıldıktan sonra Ankara’dan gelen ekipler değerlendirip tam özellikleri nedir ortaya çıkacak. Roma dönemine ait ikinci yüzyılda zenginleşme ile birlikte Anadolu’nun köylerinde, evlerinde mozaiklerle böyle sanat harikası yapımlar mevcutmuş” dedi.
Yapılan incemeler sonunda kazı yapılan alanda 7,90 santim uzunluğunda 6,10 santim genişliğinde 48,19 metrekare mozaikli alan tespit edildi.
M.S. 1- 3’üncü yüzyıla ait olduğu tahmin edilen bir villanın ziyafet salonuna ait olan mozaikte, dıştan içe doğru 5 sıra bordür ve ortada ana sahne yer alıyor.
Bordürlerde geometrik giyoş motifi ve madalyon bezemelerinin işlendiği belirtildi.
Mozaik, kazı tamamlandıktan sonra Ankara Restorasyon ve Konserasyön Bölge Laboratuvar Müdürlüğü tarafından kaldırılarak Ankara Anadolu Medeniyetler Müzesi’ne götürülüp, gerekli onarım faaliyetlerinden sonra sergilenecek.
DHA
bakanlarımızın üstünde tepinerek halkın ziyaretine açmasını bekliyoruz
zaten kırıkkalede öyle antik buluntular çok çıkıyo medeniyetlere birden çok evsahipliği yapmış bir şehir abisi boş değiliz lan bak harbi
lan benim annem kırıkkaleli orada arsası var oo voleyi vurduk desene ee biz boş insan değiliz canım tabi