Kiralar Gündemden Düşmüyor: Düzenleme Yolda!

Ev fiyatlarındaki artışlarla kiraların fırlaması özellikle metropollerde barınma krizi yaratma yolunda ilerlerken, seçimler sonrası kiralarda yeni düzenlemelerin yolda olması hem tepki hem de desteklere neden oldu.

Enflasyonla birlikte yatırım aracı niteliğini yükselten ev fiyatları, yabancıların da vatandaşlık ve oturum izni alması gibi desteklerle arşa çıktı.

Ev fiyatlarının yükselmesi enflasyonu da yanına alarak kira artışlarına neden oldu. Bu da özellikle büyük şehirlerde büyük sorunlara neden olmaya başladı. 2022 Haziran ayında getirilen yüzde 25 kira artışı sınırı ülkenin her yerinden uygulamaya girmezken, adalet sistemi de kiracılar ve ev sahipleri kadar sorunlarla karşılaştı.

İlber Ortaylı'nın bile yorumlarına mazhar olan kiralardaki artışlar gündemden düşmüyor.

İlber Ortaylı Artan Kiralar Hakkında Konuştu: “Öyle Bir Eve İtalya'da Dahi 25 bin Ödemiyorsunuz”

Geçen yıl getirilen kira artış sınırının uzatılması ihtimali uzun süredir konuşulurken, kulisler de ortaya çıkmaya başladı.

Sabah'tan Hazal Ateş haberine göre, 'Kiralarda yeni düzenleme yolda' olurken, düzenlemenin içeriğinde 'yüzde 25 zam sınırının uzatılması', 'kiralara üst sınır getirilmesi' ve 'üst sınırı aşan ev sahiplerine hapis veya para cezası verilmesi' gündemde.

Diğer yandan da ilginç araştırmalar ve karşılaştırmalar görüldü. Türkiye'de kiraların en çok arttığı 10 ilde Ak Parti birinci parti çıkarken, 2019 yerel seçimlerine oranla ciddi bir oy kaybı yaşadı.

Sözcü'den Gamze Bal da, kira artış oranlarının yüksek olduğu illerde, iktidarın aldığı oyları karşılaştırmıştı. AK Parti'nin 2019 yerel seçimlerine göre, ülke genelinde oyları 7,15 puan azalırken, kira artışlarının yüksek olduğu illerdeyse yaşadığı oy kaybı 17 puanı aştığı görüldü.

Ak Partili eski milletvekili Metin Külünk'ün de kira artışlarına yönelik paylaşımı dikkat çekmişti.

twitter.com

Dünyada da ev ve kira artışlarına yönelik farklı düzenlemeler görülüyor.

Floransa’da Kısa Süreli Kiralama Yasaklandı: “Durup İzleyemezdik”

Sosyal medyada da hem kiracılar hem ev sahipleri mağduriyetlerini dile getiriyor.

Yatırım amacıyla aldığı evden zarar edenlerin yanında,

Fırsatçı ev sahipleri de görülürken,

Kiracıların düşen alım gücünü yanında,

Fahiş halen gelen kiralarla şehirlerde barınamadığı da biliniyor.

Kira artışlarında sizin çevrenizde durum ne?

Ev sahibi ya da kiracıların yaşadıkları problemlere bu düzenlemeler çare olur mu?

Yorumlarda buluşalım.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Konut Krizine Derinlemesine Bakış: Kira Artışlarının Gelire Oranı Son Yıllarda Nasıl Değişti?
Balon Oldu Uçtu: Türkiye'de Ev Fiyatlarında Artış Arapsaçına Döndü
TÜİK'in Mayıs Enflasyonundaki Hesabında 'Gaz Sıfırlaması' Dikkat Çekti

Popüler İçerikler

Cumhurbaşkanlığı Uçağını Kullanan Gazeteci Emin Pazarcı'dan Olay Yaratan Paylaşım: "Höst, Helaldir Helal"
'Skibidi Bop' Şarkısıyla Dans Ederek Çiftçi Hayatından Milyoner Hayatına Adım Atan 'Göbek Reis' Aslında Kim?
Münevver Karabulut'u Vahşice Öldüren Cem Garipoğlu'nun İntiharının Öncesindeki Son Görüntüleri Ortaya Çıktı
YORUMLAR
02.06.2023

Allah vicdansız,maaşa ortak ev sahibinden esirgesin.Yatacak yer bulamayın arkadaş

02.06.2023

7 yıldır kiradayım, muhtemelen 10 sene içinde ev almayı hayal bile edemiyorum.. Ama arkadaş ev sahipleri haksız mı ? 3.000.000 + faize evi alıp 3-5 bine kiraya verecek enayi bulursanız bana haber verin.. evet işi fırsata çeviren de var ama suç ev sahiplerinin değil.. ülkeye 15 milyon oc'nu dolduran hükümetin !

02.06.2023

Bence herkes memnun. Zaten AKP sorunlara çözüm bulmaz. Kamuoyunun dikkatini birkaç gün dağıtmak için 8-10 maddelik boş öneriler ortaya atar. Üç gün sonra aynı sorunlar tekrar gündeme gelir. Bu sefer ithal yerli ve milli bir ürünle toplum meşgul edilmeye çalışılır. Böyle gider bu.

02.06.2023

Hep tek taraflı bakılan noktada ev sahibi tarafını temsilen sorayım, anne babam, tek emekli (taban ücret 7500 tl) maaşı ve ev kirası (3+1 110 m² daire kirası 1700 tl, aynı mühitte benzer dairelerin kiraları 12.000-15.000 tl arası) ile hayatlarını idame ediyor. Kiracı kişinin 10 senesi doluyor, bakın zam istemiyorum, evi boşaltmasını istiyorum. "beni evimden çıkaramazsınız, ben nasıl kiralık ev bulayım? burası benim evim, siz geldiniz satın aldınız" gibi deli saçması sözler söyleyip, malıyla rezil ediyor insanı. çıkartmak isteme sebebine gelince, tadilatını yapıp kendim oturcam. evime oturamıyorum.

TÜM YORUMLARI OKU (34)