Kira ve Mevduat Karşılaştırması: Evi Satıp Kirada Oturmak Daha mı Kârlı?

Enflasyon zor, kiralar yüksek, evler ateş pahası. Maaşlar enflasyona yetişmeye çalışırken, nefes darlığı çekiyor. Bakmışsınız kilo alan maaşınız yıllar önce hayalini kurduğunuz meblağlara ulaşmış ama aslen bu obezite. Markete, mağazaya girince neredeyse geçen yılki maaşınıza karşılık kazaklar, gömlekler görüyor isyan ediyorsunuz. Bu suni şişmelere enflasyon diyoruz. Aslen fiyatlar yükseliyor gibi görünse de aslında para değer kaybediyor. Alım gücü düştükçe sıfırlar, basamaklar artıyor. Bunda ev fiyatları temel barınma ihtiyacıyla çok dikkat çekiyor. Peki böyle bir dönemde düşen alım gücünüzü vaktiyle aldığınız eviniz kurtarabilir mi? Büyük bir hizmetle sizler için bazı hesaplamalar yaptık. Tabi sonuçta para sizin, ev sizin, seçim sizin! Buyurun o halde👇

İstanbul'da merkezi bir bölge olan Beşiktaş Dikilitaş ya da Kağıthane'den hesapla yola çıkalım. Diyelim ki yıllar önce buralardan krediyle ev aldınız. Evin fiyatı da şu an 3 milyon ve maaşımız da 15 bin TL.

Aynı özelliklere sahip bir evin kirasıysa Beşiktaş'ta 13.500 TL, Kağıthane'de 10 bin TL olarak görülüyor. (Sahibinden verileri esas alınmıştır.)

3 milyon için şu dönem ne kadar negatif de olsa mevduat oranları ayda ortalama 47 bin 500 lira getiri sağlıyor ki bu yalnızca mevduat olursa ki KKM'de bu getiri farklılaşabilir

Orada da durumun şöyle bir değişkeni var bildiğiniz üzere en az 3 ay paranızı yatırabiliyorsunuz.

Bugün dolar/TL kur 18,29 seviyesinden 3 ay sonra bankanın verdiği mevduat faizi üzerinde bir yükselişte kur farkı alabiliyorsunuz.

Bunun altındaysa sadece faiz kazancı olur ki 3 ayda ortalama 145 bin yani aylık 48 bin 500, 6 aydaysa 292 bin 200 TL aylık da 48 bin 700 TL ediyor.

Online olarak bakıldığında bankaların bu dönemde KKM'de ortalama yüzde 16, TL mevduattaysa yüzde 21 faiz verdikleri görülüyor ancak bankaya göre değişebilir.

Mevduattan gelelim kira, kredi hesaplamalarına! Şimdi sizin için iki seçenek hesaplıyoruz:

  • Seçenek 1: Evi satar, 1 Milyon kredi çekip, 1 milyon peşinatla 2 milyona ev alıp, 2 milyonu da mevduata koysam. 

  • Seçenek 2: Evi satar, paramın tamamını mevduata koyar, mevduatın bir kısmını ekleyerek maaşımla yaşar, kalanı da mevduata ekleyerek yaşar mıyım?

Seçenek 1: Ev satıp, kredili ev almak!

3 milyona evi sattık. 1 milyon kredi çektik, 1 milyon peşin verdik, 2 milyonluk aynı mahallede bir ev aldık. Kâğıthane'de de Beşiktaş'ta da ev var. Artık neyimiz var? 2 milyon bankada paramız, 1 milyon bankaya borcumuz, 2 milyonluk bir evimiz ve maaşımız. 

Kredi borcumuz 10 yıl vadede ortalama aylık 24 bin 100 TL. oluyor. 

2 milyonun aylık mevduat getirisi ortalama 34 bin 400 TL. oluyor.

Kira yok, aldığımız evde oturuyoruz. Maaş 15 bin TL, elimize her ay 25 bin 300 TL kalıyor. bunun da 15 bin 300'ünü yaşamak için ayırırsak, 10 bin TL mevduat anaparaya ekleniyor.

1. yılın sonunda eklediğimiz parayla anapara da artıyor. Aynı oranla daha fazla aylık getiri ve maaşa da zam gelirse gelir artarken kredi ödemesi sabit kalıyor.

Tabi burada evlerin yaptıkları prim paralel olacak ya da ev fiyatları artmayacak gibi ceteris paribus (Diğer tüm durumlar sabitken) öngörüsü kullanılıyor. Çünkü paramızı KKM'ye yatırıp kurun da arttığı bir senaryo mevzu bahis olabilir ancak burada da öngörü parametreleri gelecek için flu oluyor.

Gelelim 2. seçeneğe: Evi sattık, artık kiradayız.

Evi sattık. 3 milyon TL bankada onun aylık getirisi ve maaş var giderlerde kira var. Ne kadardı mevduat getirisi? 47 bin 500 TL. artı maaş 15 bin TL, eksi kira 12 bin TL (Beşiktaş ya da Kağıthane ortalaması 11 bin 750 lira yukarı yuvarladık.)

50 bin 500 TL paramız kalıyor. Bu kez 15 bin 500 TL ile yaşayalım. 35 bin TL mevduata ekleyelim. 1 yılın sonunda 'aynı faiz oranları ile' aylık gelirimiz 54 bin 200 TL'ye çıkıyor bu şekilde.

Evin fiyatının artmadığı düşünülürse ki enflasyona karşı zaten bu oranlarda kalındığı müddetçe erime mevcut ancak maaş artışı yanı sıra burada giderde de kiranın artış oranı da mevcut olacak.

Son açıklanan TÜİK verisindeki kira artış oranı (Temmuz 2023'e kadar yasal olarak sınırlama yüzde 25 oranında ancak bu tarihten sonra geçersiz olduğu varsayılırsa) yüzde 54,69 ile kiranın da en kötü ihtimalle 18 bin 500 olacağını düşünmeniz gerekiyor. Kiradaki artış bugünkü oranla mevduattaki artışı geçiyor bu durumda.

En başta ne demiştik? Para sizin, ev sizin, seçim sizin! Sayılar da bize bunları anlatıyor. Azıcık aşım, kaygısız başım ya da nohut odam bakla sofam demek de bütçeye dahil! Yine de fikrinizi bizimle paylaşırsanız yorumlara bekliyoruz👇

Popüler İçerikler

151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
YORUMLAR
21.09.2022

Bu enflasyonda seneye evler yine 2 katına çıkar. Baştaki 3 milyonluk ev 6 milyon olur. Aldığın 2 milyonluk ev 4 milyon olur. sen 600 bin TL faiz kazanmış olursun basitçe. 1.4 milyon zararın olur halbuki. Enflasyonun faizin altında kaldığı ekonomilerde mal hep degerli para değersiz olur. Oturun evinizde macera aramayın

20.09.2022

Enflasyon oranının altında verilen hiç bir oran getiri olarak sınıflanamaz. NOKTA.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ