Kira Sözleşmesi Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Kira sözleşmesi olarak da bilinen kira kontratı, tek tip 4 saydan oluşur. Bu sözleşme kiracı ile ev ya da dükkan sahibi arasında imzalanır. Kira sözleşmesinde yer alan maddeler ilk başta 6570 Sayılı  Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun kapsamında korunmaktaydı. 2011 yılı ile itibariyle 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanun'a göre düzenlenmeye başlanmıştır. Borçlar kanununda yer alması ile birlikte ev sahibi ve kiracı ilişkisi yerine borç alacaklı ilişkisi oluşmuştur. Peki, kira sözleşmesi hazırlarken nelere dikkat edilmelidir? İşte detaylar...

Türk Borçlar Kanun'un 299. maddesine göre kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını ya da kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da karşılıklı anlaşılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmeye kira kontratı denilir. Kira sözleşmelerinin düzenlenmesi oldukça önemlidir. İleriki dönemlerde kiracı ve mülk sahibi arasındaki anlaşmazlıklarından doğan hukuki uyuşmazlıklarda iddiaların ispat edilmesi açısından kira sözleşmeleri yapılmaktadır. Kira sözleşmesi hazırlarken dikkat edilmesi gereken unsurları sizler için derledik...

Kira Sözleşmesi Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hem konut hem de iş yeri için kira sözleşmesi hazırlanırken dikkat edilmesi gereken pek konu bulunmaktadır. Bu konular ise şunlardır:

  • Kira Bedeli: Kira kontratı hazırlanırken kira bedeli açık bir ifade ile belirtilmelidir. Çatılı işyerlerinin kira sözleşmelerinde kira bedelinin net ya da brüt olduğunun belirtilmesi gerekir. Genel Vergisi Gelir Tebliği'ne göre konut ilgili kira kontratları ile belirtilen 5.000 TL ve üzeri kiraların bankalar veya PTT üzerinden ödenmesi zorunluluğu getirilmiştir. İşyerlerinde ise kira bedelinin miktarı ne olursa olsun bankalar aracılığıyla ödenmesi gerekir.

  • Kira Bedelinin Ödenme Zamanı: Kira bedeli her iki tarafında belirlediği zaman ödenebilir. İsteğe göre aylık, yıllık şekilde ödeme planı çıkarılabilir. Ayrıca kiracı, kirayı belirlenen zamanda ödemez ise temerrüde düşebilmektedir. Bundan dolayı kira bedelinin ne zaman ödeneceği sözleşmede yer almalıdır.

  • Kira Artış Oranı: Türk Borçlar Kanun'a göre kira artış oranlarına sınırlama getirilmiştir. Konut veya işyerlerinde kira artış oranı, bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranıdır. Ancak her iki tarafta bu oranın altında bir artış oranına karar verebilir.

  • Depozito ( Güvence bedeli): Konut kiracılarından en fazla üç aylık kira bedeli oranında depozito alınabilir. Bu paranın verilmesi kararlaştırıldığı zaman, para kiracı tarafından vadeli bir hesaba yatırılır. Çatılı işyerlerinde ise sözleşme serbestisi içerisinde depozito düzenlenebilir.

  • Kira Süresi: Bu sürenin düzenlenmesi oldukça önemlidir. İşyeri ya da konut kontratlarının bir yıllık olacak şekilde düzenlenmesi hem mülk sahibi hem de kiracı açısından avantajlıdır. Eğer kiracı konuttan veya işyerinden uzun vadede faydalanmak isterse sözleşmesinin tapuya şerh verilmesi önerilir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yargıtay'dan Emsal Karar: Kira Sözleşmesi Kiralayanın Ölümü ile Sona Ermez
Kiraların El Yaktığı Bu Devirde Her Kiracının Bilmesi Gereken Haklara Işık Tutuyoruz!

Popüler İçerikler

Fatih Altaylı Kendisini Eleştiren Bir Sosyal Medya Kullancısına Verdiği "Şaft" Cevabı ile Gündem Oldu
Arnavutluk Yeni Bir İslami Devlet Kurmayı Planlıyor: Alkol Yasağı Yok, Kadınlar İstedikleri Gibi Giyinebilecek
Galada Sarılarak Poz Verdiler: Arda Güler ve Sevgilisi Duru Nayman İlk Kez Birlikte Görüntülendi