Kira Düzenlemesinde 'Sınırlama' Artışları Sınırlayacak mı? Sınırlama Gelmeseydi Ne Olurdu?

Kiralardaki artış kiracı, kiracı adayı ve ev sahipleri arasında büyük sıkıntılara yol açarken, ana sebep enflasyon ve haliyle geçim derdi olunca iki tarafta kendini koruma içgüdüsüyle hareket etti. Bu durumda ülkemizde her ekonomik, sosyal kriz ortamında olduğu gibi fırsatçılık da devreye girdi. Kiralarda zamlar can yaktı. Uzun zamandır beklenen düzenleme Adalet Bakanı tarafından açıklandı, Meclis'ten geçti. Peki detaylarda kira artış düzenlemesi kime yarayacak? Kontrol mekanizması işleyecek mi? Olmasaydı ne olurdu? Haydi buyurun birlikte bakalım👇

Dün Adalet Bakanı Bekir Bozdağ kira düzenlemesini açıklamıştı. Ardından düzenleme Meclis'te kabul edildi. Resmi Gazete'de yayınlanması bekleniyor

Bekir Bozdağ Yeni Kira Düzenlemesini Açıkladı!

Artış oranı yüzde 25'te sabitlendi.

Daha önce son 12 aylık TÜFE verisi ortalaması ile hesaplanıyordu ki Haziran artış oranı TÜFE'nin yüzde 73,5 hesaplanması ile yüzde 39,33 olmuştu. Ancak yeni düzenleme ile bu oran Temmuz 2023'e kadar yüzde 25 olacak.

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Dr. Ahmet Büyükduman konuyla ilgili şu paylaşımda bulundu 👇

twitter.com

Ekonomistlerin de konuyla ilgili değerlendirmeleri şu şekilde👇

Uzmanlar Yorumladı: 'Yeni Düzenleme Kiraların Daha da Artmasına Neden Olur'

Biz de sorduk👇

'Neden yüzde 25?' sorusunun cevabı anladığımız kadarıyla düzenlemeyi getirenlerde bulunuyor. Bu düzenlemenin öncelikle paylaşımındaki gibi yeni kiracıları etkileyeceğini söyleyen Ahmet Büyükduman, bunun kira arzında azalıma da yol açacağını belki de önümüzde bir-iki aylık süreçte bu arzın kilitleneceğini söyledi. Çünkü Haziran 2022'de kiraya verdiğiniz evin kira zam süreci Haziran 2023 olacak. Temmuz 2023'ten önce yüzde 25 zam yapmak istemeyen ev sahipleri de evlerini 1-2 aylık süreçte kiraya vermeyerek bekletebilir.

1 yıl içinde yapılacak yüzde 25'lik zammı yeterli görmeyecek ev sahiplerinin yeni kiraya verecekleri evlerinde zammı peşinen yapma riski de bulunuyor.

Halihazırda kiraların yükselmesi demek oluyor bu da. Bu düzenlemenin aslında gerekli olduğunun altını çizen Büyükduman, yine de daha ince ayarlamalar ile olmasının piyasada karışıklıkları engelleyebileceğini de belirtiyor.

Paylaşımında Büyükduman'ın dikkat çektiği bir kesim daha var👇

pbs.twimg.com

Ev sahibi de mağdur olabilir bu da gayrimenkulü yatırım aracı olmanın dışına itebilir.

Kiralardaki artış ile 'insaflı' diyebileceğimiz yani olması gerektiği gibi kanuni çerçevede zam yapan ev sahipleri ya da gayrimenkul yan geliri ile geçimini sağlayanlar gibi kişilerin bu bağlamda mağdur olmasının yatırım tarafında işleri değiştirebileceğine de dikkat çekiliyor. Evlerin satışa yönelmesi ev fiyatlarını düşürmesi açısından olumlu bir gelişme sayılabilecekken bu satışların sonucunda paranın enflasyondan korunmak amacıyla döviz ya da altına yönelme riski de var.

Kiralamalar sistem dışına çıkabilir.

İlan sitelerine de gelen son düzenleme ile tüm bilgilerin paylaşılmasının gerekmesi ve denetimlerin artış üzerinden yapılacak olması ile evlerin emlakçı ya da cama asılan ilanlar yoluyla kiralanmasına geri dönelebileceği de görülüyor. 

Tüm kiranın banka üzerinden ödenmeme riski de bulunuyor. Yine eski bir sistem olan elden ödeme, senet sistemlerine de dönülebilir. Bu da kayıt dışılık getiriyor. Bir risk olarak da geçmiş enflasyonist süreçlerdeki gibi dövize endeksli kiralama da bulunuyor.

Son bir dikkat çeken nokta da yine dönüyor enflasyona geliyor. Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara'nın paylaşımı👇

twitter.com

Projeksiyona göre sınırlama olmasa kiralardaki artışın 12 aylık ortalamalar üzerinden hesaplanması ile yıl sonunda kira artış oranları yüzde 80'lere yaklaşacağı görülüyor.

pbs.twimg.com

Bu içerikler de ilginizi çekebilir👇

Yeni Kira Düzenlemesine Cüneyt Özdemir'den Sert Çıkış: "Ekonomi Bakanı’nın Beceriksizliğini Adalet Bakanı..."
Armağan Çağlayan Ne İçin 'Salaklık' Dedi? Ekonomistler Dolar Sorusuna Ne Cevap Verdi?
Kiralara Sınırlama Gelir mi? Bakanlık Konut Sahiplerinin Peşinde: Hangi Ülkeler Hangi Modelleri Uyguluyor?

Popüler İçerikler

Bahis Reklamı ve Teşvik İçin Soruşturma Başlatılmıştı: RTÜK Başkanı TV8 İçin İnceleme Başlatıldığını Açıkladı!
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
YORUMLAR
09.06.2022

Şehircilik ve çevre bakanlığı diyor ki ağır cezalar gelecek. Adalet bakanlığı ceza falan olmayacak. Maliye bakanlığı 60 binin üzerinde ilan incelemeye alındı. Daha sonra Şehircilik ve çevre bakanlığı diyor ki kiralara üst limit gelecek. Adalet bakanlığı çıkıp diyor ki eski kiracılar bir önceki seneyi baz alarak %25 artış yapabilir üstü olmaz. Yeni ev tutacaklar? Onları gören, duyan, eden yok. 3 bakanlık top çevirip durdu ve söylediklerinin hiçbirini yapamadı. Zaten adalet bakanlığı bunu açıklarken, biz bu işi beceremedik yüz ifadesini gördük. Alelade bir açıklama ile geçiştirdi. Şehircilik ve çevre bakanını, maliye bakanını gören eden yok zaten. Sus pus oldu. İşin özü yalan söylediler, konuştukları ile yaptıkları tamamen yalandan ibaret. Burada eski kiracılar, ev sahiplerine, yeni ev sahipleri yeni kiracılara üçgen bir şekilde birbirine taktı. Yaparsa akp yapar.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ