Kira uyuşmazlıkları gibi bireyin güncel yaşamında neredeyse anlık bir önem ifade eden “barınma” meselesindeki yargılama örneğin “tahliye” davaları”, “kira tespit davaları” aylarca sürdüğünden ve nihayetinde kira bedeli hâkim tarafından belirleneceğinden burada da kira artışı için orta noktada buluşmak daha makul bir seçenek olarak kiracı ve kiralayanların önünde durmaktadır.
Hukuk terimi olarak “uzlaşma”nın veya “uzlaştırma”nın esasen hukukumuzda ceza yargılamasıyla ilgili bir terim olduğunu söyleyebiliriz. Ancak burada temel anlamıyla uzlaşmadan, orta noktada buluşmadan söz ediyoruz. Zira kira artış oranında uzlaşmanın icrasında da kira sözleşmesini düzenlerken olduğu gibi bir hukuki şekle tabi olmadığını da belirtmek gerekir ancak yazılı olarak yapılması delil niteliğini pekiştireceği için yine de uzlaşmanın yazılı olarak yapılması önem taşımakta.
Kira artış oranı uzlaşmasının neden yapılacağına aslında yukarıda da değinmiş olduk. Uzun yargılama süreçleri ve gayrimenkullerin hızla artan piyasa değerine koşut olarak kira bedellerinin de artması, ancak son dönemdeki seri artışlardan önce kiracı olanların piyasadan düşük bir bedelle kira ödemesine karşın kendilerinin de bu ortamda halihazırda barınmakta olduğu kiralananı değiştirmektense inisiyatif alarak daha fazla bir kira bedelini mülk sahibine teklif etmesinin daha kârlı olması gibi nedenleri sıralayabiliriz.
Kira artış oranında uzlaşmanın sınırlarına ve nasıl yapılacağından söz edecek olursak;
Kira artış oranı; sınırlama getirilmeden önce kiralanan mülkün kira bedelinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) değerleri kullanılarak bir önceki kira dönemi kira bedeli üzerinden bu enflasyon oranına göre arttırılıyor idi. Bu değerler doğrultusunda yasal kira artış oranı belirlenmekteydi. Ancak kira artış oranında yapılan sınırlama ile TÜFE’ye bakılmaksızın 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen kira sözleşmelerinde %25’ten fazla kira artışı yapılamamaktaydı.
5 Temmuz 2023’te Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklama yaparak 1 Temmuz 2024’e dek bu sınırlamanın devam edeceğini belirtti. Ancak bu sınırlamanın yalnız konutlar için geçerli olup işyerlerini kapsamadığını da belirtmek gerek. İşyerleri için 12 aylık TÜFE oranı dikkate alınarak kira artışında üst sınır bu orana göre belirlenir. Yine taraflar aralarında uzlaşarak bir oran belirleyip buna sözleşmede yer verebilecekleri gibi bu hususta uzlaşamazlarsa mahkemeye başvurarak kira bedelinin tespitini sağlayabilirler. Bunun yanında 5 senelik kira dönemi sona erdiğinde yine bu sınır dikkate alınmayıp kira artışında üst sınır olarak TÜFE baz alınır. Bunların yanında kirada “ara zam” talep edilmesi de yasal değildir. Kiraya zam yılda bir kez ve sözleşme yenileme döneminde yapılabilir.
Kira artış oranı uzlaşması, kanuni üst sınır gözetilerek kira sözleşmesinde kiracı ve kiralayan arasında bir oran belirlenerek yapılabilir. Bu anlaşmada, kiralanan mülkün kira bedelinin hangi oranda arttırılacağı belirlenir, kararlaştırılır.
Kiracı ve kiralayan açısından önemi şöyle açıklanabilir: Kiracılar için, kira artış oranı uzlaşması sayesinde kiraların belirli bir oranda artırılması kararlaştırılır ve bu sayede kiracılar daha önceden ne kadar ödeyeceklerini bilebilirler. Kiralayanlar için ise, kira artış oranı uzlaşması sayesinde kiralarını belirli bir oranda artırarak daha fazla gelir elde edebilirler.
Kira artış oranı uzlaşması yapmak için resmi bir şekil yoktur. Ancak, kiracı ve kiralayan arasında yapılan anlaşmanın yazılı hale getirilmesi bittabi tavsiyemizdir. Bu sayede, anlaşmazlık durumunda belgeye dayanarak hak talep edilebilir. Ayrıca beş yıllık dönem sonunda daha da büyük önem arz eden kira artış oranında uzlaşmanın sağlanamaması sonucunda kira tespiti davası açıldığında eski dönemdeki kira ile piyasa arasındaki fark fazla ise kiracının yasal üst sınır olan yüzde %25 kira artışı oranı ile kiralarını ödemeye başlaması veya devam etmesi önemlidir. Zira dava sonucunda kiracının yeni kira bedeli üzerinden ödeme yapması, eğer mahkemece karar verildiyse geçmiş dönem zam farkını da ödemesi gerekecektir.
Son
Kira uyuşmazlıklarında uzlaşmanın önemi, anlamı, sınırları ile arabuluculuk düzenlemesine dair yapılan resmî açıklamalar ve ne gibi artıları ve eksileri olduğu hususu ile ilgili yazdığımız bu yazı umarız kira uyuşmazlıklarıyla uğraşan insanlar için bir nebze aydınlatıcı ve açıklayıcı olmuştur. Kira uyuşmazlıklarında haklarınıza sahip çıkabilmeniz adına sözleşmenin düzenlendiği aşamada, tahliye taahhütnamesi aşamasında, gerektiği zaman ihtarname aşamalarında ve dava süreçlerinde bir avukat ile görüşmek bu süreçleri daha kaygısız yürütmenizi sağlayabilir ancak tüm bu meselelerde uzlaşmayı, ortak nokta bulmayı öncelikli olarak görmek daha da mühim bir husus. Haklarınıza sahip çıkabildiğiniz ve herhangi bir hukuki problemle karşılaşmadığınız sağlıklı bir ömür dilerim. Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle, hoşça kalın!
Instagram
Linkedln
Facebook
Web Sitesi
Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio