Kimliğini Gizleyerek 19. Yüzyıl'ın Seks İşçilerinin Dünyasını Fotoğraflayan Sanatçı: William Goldman

William Goldman'ın çifte hayat yaşadığını kimse bilmiyordu. Saygı duyulan bir fotoğrafçı ve örnek bir vatandaştı.

Devlet Fotoğrafçılar Birliğinin haznedarı ve birçok sosyal örgütün de üyesiydi. Ölümünden 80 yıl sonrasına kadar, 19. yüzyıl genelevinde yaşamın nasıl olduğuna dair görülmemiş bir fotoğraf koleksiyonu olduğu bilinmiyordu. Koleksiyonu Kaliforniya'daki bir antika pazarında, bir kartpostal satıcısının stoğu arasında keşfedildi.

Robert Flynn Johnson oldukça meraklı bir koleksiyoncuydu. 2010 yılında bir panayırı gezdiği sırada, 19. yüzyılda yaşamış kadınların çıplak vücutlarının etkileyici güzelliklerini gördüğü an büyülenmişti.

Daha fazlasını görmek istiyordu bu da onu on yıl süren ve  200'den fazla fotoğrafı olan gizemli koleksiyonu ortaya çıkarmaya itti. 

Anonim görüntülerde uzman biri sayesinde fotoğrafların kökenine erişti. Fotoğraflarda yer alan bir kadının 14 Ağustos 1892 tarihli bir dergiyi okuduğunu çözmesiyle fotoğrafların çekildikleri tarihine erişebildi.

Yerel tarihçilerin de yardımıyla Johnson sonunda Goldman'ın izini sürebildi.

Goldman'ın, Sarah D. 'Sallie' Shearer ismindeki kadının işlettiği geneleve 10 dakika mesafede bir stüdyosu olduğunu öğrendi.

Goldman'ın aşağıdaki fotoğrafında soldaki kadının Madam Shearer olduğunu öğrendi. Shearer kocası tarafından çocuklarıyla birlikte terk edilmiş, ilk başta terzilik yapmış ancak daha sonra seks işçiliği yaparak hayatını devam ettirebilmişti.

Genelevi işlettiği sırada müşterileriyle birebir ilgilenip ilgilenmediği bilinmez ama sık sık mesleği nedeniyle hapishane ile karşı karşıya gelen bir kadındı. 

Bir süre sonra Shearer şehrin hatrı sayılır zenginlerinden birisi olmuş ve süslü arabasıyla şehrin sokaklarında dolaşır hale gelmişti.

Genelevi 'muhteşem bir şekilde döşenmiş' olarak tarif ediliyordu, Goldman'ın fotoğraflarıyla da bu kanıtlanmış oldu.

Evin iç dekorasyonundan kadınların giydiği kıyafetlere kadar her şey son derece süslüydü.

Demiryolunun gelişiyle birlikte şehir büyümeye başlamış, iş adamlarının ve işçilerin uğrak noktası haline gelmişti.

Şehirdeki genelevler genelde şehre gelen yabancıları için 'tatil köyü' ya da 'çiftlik' olarak işliyordu. Basın, burada çalışan kadınlardan 'mahkumlar' olarak bahsediyordu.

Goldman'ın bu koleksiyonunda yer alan hiçbir fotoğrafta cinsel aktivite yer almıyordu, fotoğraflar çoğunlukla sanatsal ve sempatik ögeler barındırıyordu.

Madam Shearer'ın kamera karşısına geçen kızları, sanki kamera arkasındaki kişi çok yakından tanıdıkları biri gibiydi. Onları fotoğraflaması konusunda Goldman'a güveniyorlardı bu nedenle de poz verme konusunda oldukça rahatlardı.

Oldukça rahat bir şekilde kamera karşısına geçmiş ve çıplak vücutlarını sergiliyorlar, William'ın çektiği diğer fotoğraflara bakıyorlardı.

Stüdyosunda çekilen fotoğraflarda kadınların giyinirken ve makyaj yaparken eğlendikleri görülüyordu. Bütün bu günlük aktivitelerini yaparken William'ın onları izlemesine izin veriyorlardı.

Ayrıca koleksiyonun içinde çıplak bir adamın arkadan çekilmiş bir fotoğrafı daha vardı, bunun kim olduğu bilinmese de fotoğrafçı William olduğuna dair söylentiler vardı.

Wiliam'ın kayıp koleksiyonuna ait fotoğraflar küçük de olsa 19. yüzyılın genelevlerinde yaşamını sürdürmeye çalışan seks işçilerinin hayatına dair ipuçları veriyordu.

Koleksiyoner Johnson, araştırmaları sırasında bu fotoğrafların hiçbir zaman dağıtılmadığını ve hiçbir zaman erkek müşteriler için katalog olarak kullanılmadığını öğrendi.

William Goldman aynı zamanda hiç evlenmemiş, toplum tarafından sevilen ve topluluklar tarafından da desteklenen bir insan olmuştu.

Sosyal hayatının bir kısmında da kimliğini gizlemiş, böyle bir işe imza atabilmek ve böyle bir koleksiyona sahip olabilmek için bir bakıma çifte hayat yaşamıştı.

Popüler İçerikler

Semih Çelik'in Surlarda Öldürdüğü İkbal Uzuner'in Son Anları Ortaya Çıktı!
İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil’i Katleden Semih Çelik Hakkında İlginç Detay: ‘Kukla’ Kitabından mı Esinlendi?
Sur Cinayetinde Öldürülen İkbal Uzuner'in Babasının İfadesi Ortaya Çıktı: Olay Günü Yaşananları Anlattı!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
16.02.2020

sizin de işiniz zor,hergün skiş sokuşlu haber bulmak zorundasınız..

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ