Kimisi Mucit Kimisi Ressam: Tarihte Yaptıkları Büyük İşlerle Tanınan Ünlü İsimlerin Vejetaryen Olduklarını Biliyor muydunuz?

Tarihte birçok başarılı işe imza atan önemli şahsiyetlerin vejetaryen olduğunu söylesek, ne derdiniz?

1. Albert Einstein

Albert Einstein, hayatının son dönemlerinde beslenme düzeninden eti çıkaran bir isim. İnsanın etçil olarak dünyaya gelmediğini dile getiren ünlü fizikçi, vejetaryenliğin insanın hayatta kalmasına katkı sağlayacağını düşünüyordu.

2. Franz Kafka

Dönüşüm adlı başyapıtındaki Gregor Samsa'sıyla kalplerimize kazınan Franz Kafka, hayvanları yeme düşüncesinin bile etik olmadığını savunuyor. Akvaryumundaki balığı huzurla seyredebildiğini; çünkü, onu yemediğini dile getirmiş.

3. Pisagor

Özellikle matematik derslerinden yakinen tanıdığımız Pisagor, ünlü Yunan filozoflarından. O ve takipçileri yıllar boyunca vejetaryenliği sürdürdü. Aslında onun döneminde vejetaryenlik, 'Pisagor diyeti' olarak adlandırılıyordu.

4. Platon

Yunan filozoflarının birçoğu vejetaryendi. Ünlü düşünür Platon da onlardan biri. Kendisi, et yiyen bir toplumun yemeyenlere göre daha çok doktora ihtiyacı olduğunu savunuyordu.

5. Leo Tolstoy

Tolstoy, sigara, alkol ve et tüketimini hayatının son dönemlerine doğru bıraktı. İnsanların, hayvanlara zarar vermeden karınlarını doyurabileceklerini savunuyor ve bu düşünceyi çevresindekilere yaymaya çalışıyordu.

6. Johann Wolfgang von Goethe

Ünlü şair Goethe de etsiz beslenmeyi savunuyor ve vejetaryen olmanın insanın düşünce becerilerini geliştirdiğine inanıyordu. Goethe, hem fiziksel hem de ruhsal sağlık açısından vejetaryenliği savunuyor ve hayvanları kesenlere güvenmediğini dile getiriyordu.

7. Leonardo da Vinci

Etik nedenlerden dolayı vejetaryenliği savunan Leonardo da Vinci, 'Vücudum diğer yaratıklar için bir mezar olmayacak!' sözüyle oldukça etkili ve net bir şekilde bu konudaki görüşünü dile getirmiştir.

8. Cesar Chavez

Ulusal Tarım İşçileri Derneği'ni kuran ve iş dünyasındaki liderliğiyle bilinen Cesar Chavez, hayvanları birçok alanda olduğu gibi yemek için sömürmenin de doğru olmadığını düşünüyordu.

9. Mahatma Gandhi

hayvanlar için merhamet sahibi olunması gerektiğini defalarca dile getiren Gandhi, çocukluğundan beri vejetaryendi. Manevi anlamdaki ilerlemenin ancak bedensel isteklerimizi tatmin etmeyi bıraktığımızda olacağını söylüyordu.

10. Coretta Scott King

ABD'li bir yazar, aktivist, sivil haklar lideri ve Martin Luther King Jr.'ın eşi olan Coretta Scott King, hayvan haklarının da sosyal bir adalet sorunu olduğunu dile getiriyor ve hayvanların besin olarak tüketilmesini şiddetle reddediyordu.

11. Alexander von Humboldt

Tarihteki en büyük doğa bilimcilerden biri olan Humboldt, et tüketmemenin yalnızca hayvanlara saygı olmadığına, aynı zamanda ekolojik dengeyi de sağladığına inanıyordu. Bu görüşünü 'Bir avcının yaşadığı yerde 10 çoban, 100 çiftçi ve 1000 bahçıvan yaşayabilir' sözü ile dile getiriyordu.

12. Mary Wollstonecraft Shelley

Frankenstein'ın yazar Mary Shelley, bir vejetaryen ve aynı zamanda hayvan haklarının güçlü bir savunucusuydu. 'Benim yemeğim insanınki gibi değil; ben iştahım için kuzuyu yemem; meşe palamudu ve meyveler beni yeterince besliyor.'

13. Rosa Parks

Ünlü bir aktivist olan Rosa Parks, 40 yılı aşkın bir süre vejetaryen yaşadı. Çocukluğunda ekonomik nedenlerle iyi beslenemediğini dile getiren Parks, sağlıklı beslenmenin onun için önemli olduğunu ve bu nedenle et yemediğini dile getiriyor.

14. Thomas Edison

Tarihin en büyük mucitlerinden biri olan Edison, vejetaryenliğin en önemli temsilcilerinden bir olmuştur. Hayvanları beslenmek için katletmenin doğru olmadığına inanan Edison, vejetaryen olmanın zihni de güçlü yönde etkilediğine inanıyor.

15. Nikola Tesla

Tarihte Edison ve Tesla arasında sürekli bir rekabet olduğu biliniyor. Fakat, anlaşılan iki ünlü isim de vejetaryen. Nikola Tesla, ilkeler ve etik değerler adına hayvanlara zarar vermenin doğru olmadığını savunmuş.

Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz...

Kaynaklar: 1, 2, 3

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

İntihar Ederek Hayata Veda Eden Ressamların Geride Bıraktıkları Son Eserleri
Bu Kasabadakiler Yalnızca Yaşlılıktan Hayatını Kaybediyor: Hayata Başka Bir Açıdan Bakmanızı Sağlayacak Roseto Etkisi ile Tanışın
Şimdiye Kadar Hiç Kovid-19 Vakası Görülmeyen İtalyan Köyünde Evler 1 Euro'dan Satışa Sunuldu!

Popüler İçerikler

Fatih Altaylı'dan 'Restoran Boykotu' Tavsiyesi! 'Gerekli Bir Silahtır, Kullanıp Atılacak Bir Şey Değil'
Araları Kötüydü: Survivor'a Giden Demet Akalın, Aleyna Kalaycıoğlu Hakkında Konuştu!
Konuşanlar'ın Hasan Can'ı Evinde Kaza Geçirdi: Acil Ameliyata Alındı!
YORUMLAR
23.06.2020

von humboldt doga bilimci olmanin farki ile durumu cok net ozetlemis. acikcasi insanin et yemesini etik olarak yanlis gormuyorum insan omnivor bir canli, dogasinda et yemek var. lakin insan artik dogasinda yasamiyor. 10bin onceki gibi doga ile denge halinde yasayan bir avci toplayici toplumu degil. nufusu asiri artmis, endustriyel boyutlarda uretim ve tuketim yapan bir tur. ve et besin uretmenin en verimsiz sekli. durumu soyle aciklayim karasal memelilerin %36sini insan olusturuyor, peki geri kalani nedir? vahsi yasam degil, geri kalan %60 ile ciftlik hayvanlari. sadece %4 vahsi yasam. yani karadaki kaynaklarin 3de 2si insanin et luksu icin harcaniyor. sadece insanlarin damak tadigini tatmin etmek adina korkunc bir israf. artmaya devam eden insan nufusu ile devam ettirilemiyecek bir tuketim cilginligi. gelecek kusaklar tarih kitaplarinda nasil dunyayi aptalca yiyip yok ettigimizi yazacaklar

23.06.2020

(Hayvanları beslenmek için katletmenin doğru olmadığına ınan Edison) elektirik savaş ları döneminde kendi adamları'nı gönderip halka açık gösterilerde hayvanları alternatif akımla öldürerek halka korku vermeye çalışmışlardı. Ironikmiş.

Hitler de vejetetaryen derler ama liste olmaması anlaşılır tabi :D

TÜM YORUMLARI OKU (8)