Kimi Ölümle Kimi Başarıyla Sonuçlanan Mide Küçültme Ameliyatları İle İlgili Merak Edilenler

Son zamanlarda ünlülerin de zayıflamak için başvurduğu mide küçültme ameliyatları ile ilgili merak edilen konuları sizler için derledik. 

Not: En doğru bilgi için uzmana danışın.

Son zamanlarda ünlülerin de tercih ettiği zayıflama yöntemlerinden biri mide ameliyatları biliyorsunuz ki...

142 kilodan 69 kiloya düşen Ümit Erdim, tam 73 kiloyu vücudundan atmayı başarmıştı hatırlarsanız.

Mide küçültme ameliyatı olduktan sonra sağlıklı bir şekilde beslenip spor yapan Yeşim Ceren Bozoğlu da 110 kilodan 52 kiloya düştü.

Hatta zayıfladıktan sonra Instagramda verdiği cesur pozlarıyla da çok konuşulmuştu.

Peki ünlülerin de yaptırıp zayıfladığı bu ameliyatlar nedir, nasıl olur?

Öncelikle şunu söylemekte fayda var; öyle her önüne gelen mide küçültme ameliyatı olamıyor, bu ameliyat için bazı kriterler bulunuyor.

Bunlardan biri kişinin ameliyatsız şekilde kilo vermeyi deneyip başaramamış olması. Spor ve diyetle birlikte verilemeyen kilolar cerrahi işlemle verilebiliyor.

Ayrıca hastanın vücut kitle endeksinin 40'ın üzerinde olması veya obezite teşhisi koyulmuş olması gerekiyor.

Vücut kitle endeksinizi internet uygulamalarından kolaca öğrenebilirsiniz.

  • 18, 5 kg/m.'nin altında olanlar: Zayıf

  • 18.5 – 24, 9 kg/m. arasında olanlar: Normal kilolu

  • 25 – 29, 9 kg/m. arasında olanlar: Fazla kilolu

  • 30 – 39, 9 kg/m. arasında olanlar: Obez

  • 40 kg/m.'nin üzerinde olanlar: İleri derecede obez olarak görülür.

Psikiyatri tedavisi görmesi gereken kişiler, diyabet, kalp ve tansiyon hastaları ile birlikte alkol ve madde bağımlıları da ameliyat için uygun bulunmuyor.

Bazı hasta gurupları ameliyat için riskli bulunuyor ve hastaların narkoz alabilir olması gerekiyor. Obezitenin yol açtığı bazı hastalıklar bulunsa da doktor uygun gördüğü takdirde ameliyat yine de gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca 18-80 yaş aralığındaki kişiler bu yönteme başvurabiliyor.

Peki mide küçültme ameliyatı nasıl oluyor?

3 farklı tip mide küçültme ameliyatı var:

  • Gıda alınması sınırlayarak daha az yenmenin sağlanması ile kilo verilmesini sağlayan ameliyatlar

  • Alınan gıdaların bağırsaktan emilmesini azaltarak kilo verilmesini sağlayan ameliyatlar 

  • Yukarıda bahsedilen her iki mekanizmanın kullanıldığı (hem gıda alımının hem de emiliminin sınırlandırıldığı) kombine ameliyatlar (K)

1. Mide küçültme ameliyatlarından en çok tercih edilen tüp mide ameliyatında (Sleeve Gastrektomi) midenin %75'i alınıyor.

srv.onedio.com

Alınırken kullanılan teknikle geriye size tüp şeklinde bir mide kalıyor. Böylece az yiyerek doygunluk hissediliyor. Laporoskopi yöntemi uygulanabiliyor.

2. Bir diğer seçenek gastrik bypass yöntemi, genellikle fazla karbonhidrat tüketen ve sık sık yemek yemek isteyen kişilerde laparoskopik yöntemle uygulanıyor.

Midenin küçük bir bölümü ayrılarak direkt ince bağırsağa bağlanıyor. Bu ameliyat  İşlem sonucunda midenin bir kısmı çıkarılmadan işlem dışı bırakılıyor.

3. Mide kelepçesi ameliyatı, yemek borusunun mideye giriş yerinin hemen altından mideyi bir kelepçe gibi sıkıştırarak yapılan bir yöntem.

Bu yöntem halk arasında ‘mide kelepçesi’ diye anılıyor. Bu yöntem de mideye gıda alınımı kısıtlayarak çalışıyor. Ancak diğer yöntemlerden farklı olarak iştah azalmadığı için insanlar gıda almanın bir yolunu bulmaya çalışabiliyor; Ayrıca uzun dönemde % 30-40 oranında sorunlara yol açarak çıkartılma gereği doğabiliyor (K).

İlk iki-üç haftada yavaş, sonraki bir ay içerisinde daha hızlı kilo vermeyi sağlayan ameliyatlar yaklaşık 6 ayda 35 kilo verebilmeyi sağlıyor.

Kilo verildikten sonra obezitenin neden olduğu birçok hastalıktan kurtulup sağlıklı bir hayat sürülebiliyor. Ancak ameliyat sonrasında yapılan yanlışlar kilo verememeye veya yemek yiyememeye sebep olabiliyor.

Mide küçültme ameliyatlarının riskleri genel ameliyat riskleri ile aynı olsa da ameliyat sonrası ölüm riski de bulunuyor.

Ölüm riski genellikle midede oluşan iltihaptan kaynaklanıyor ve gözetim altında olduğunda bu küçük risk de kontrol altına alınabiliyor. Bu yüzden doktorunuzu seçerken donanımlı bir hastanede olmasına ve ameliyat sonrası hem diyet düzeninizi hem de psikolojik durumunuzu kontrol altında tutacak takipçilerin bulunmasına dikkat edin.

Mide küçültme ameliyatları ile ilgili siz ne düşünüyorsunuz? Risk alınmalı mı?

@fuat_ergin

Popüler İçerikler

Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
Disiplinsiz Denilen Ebru Eroğlu, 5 Yıl Boyunca Tam Not Almış
YORUMLAR
15.01.2020

Yav spor yapmaya üşenip koca kıçını eritemeyen,parayı ota boka harcayanların kolaya kaçtığı bir yöntem işte

16.01.2020

Yok ya öyle değil. Düşünsene 185 kiloluk kısa boylu bir insan. O ağırlığı taşıdığı için dizler hasta olmuş. Yüz metre yürüse ağrımaya başlıyor. Diyetisyeni yürüyüş yap diyor, ortapedi uzmanı dizlerin bitmiş yürüme diyor. Karaciğerde yağlanma var, damarlar tıkanmaya başlamış, ağır bedenini beslemeye çalışmaktan kalp yorulmuş yerinden kalkarken bile nefesi tıkanıyor. Vücudunda bir şeylerin çok ters gittiğinin farkında olan ölmemek için kilo vermek için elinden geleni yapan insanlar var ama böyle bir insan sabah öğle akşam ot bile yese hareket etmediği için kilo alımı durmayacak sadece yavaşlayacak. Kolaya kaçıp yaptıran da var ameliyat olarak risk almak yada olmayarak risk almak (kırk satırmı kırk katırmı) seçenekleri arasında tercih yapmaya mecbur kalan insanlar da var.

15.01.2020

kesinlikle gerek yok. annem ölüyordu nerdeyse bu ameliyat yüzünden, 21 gün yoğun bakımda yatmak zorunda kaldı, 1 hafta içinde 3 ameliyat daha olmak zorunda kaldı, sonuç yatak yarasından çürümüş bir topuk. 6 -7 ayda zor toparlandı. son çare olarak bile görmeyin

16.01.2020

çok teşekkürler

16.01.2020

Hani derler ya "Hiç kimse işlemediği günahın masumu değildir" diye. Biz beş altı kilo fazlayı kolayca verebiliyoruz diye kendimizle bir zannediyoruz ama yetmiş seksen kilo vermek için spor ve diyet yetmeyebiliyor. Kiloları yüzünden spor yapamayanı var, hormonal sebeplerle kilo alanı var. Evet bazı insanlar diyet ve sporla uğraşmak istemediği için midesini kestirecek kadar aptal ama bazı insanlar da bu ameliyatları araştırıp gördüklerinden sonra vazgeçiyor. Kilo vermek için diyetten spora, spordan akapunktura kadar bir sürü yöntem kullanmasına rağmen başarılı olamayıp obeziteden ölmemek için ameliyattan başka hiç bir seçeneğinin kalmadığı noktaya kadar geliyor.

TÜM YORUMLARI OKU (17)