Kimi 6 Yıl Sürdü Kimi Yüzlerce Kişinin Ölümüne Sebep Oldu: Yakın Tarihe Damgasını Vuran Rehine Krizleri

Yakın tarihimizde yaşanan rehine alma olayları bazen olaysız sonlansa da bazılarında onlarca masum insan yaşamını yitirdi. Hikayelerine baktığımızda ne kadar ilginç görünseler de yine de bir gün başımıza gelmesinden korkuyoruz.

Gelin yakın tarihimize damgasını vuran rehine krizlerini hatırlayalım.

1. 1994 yılında tam ad Cezayir - Fransa Savaşından 3 gün sonra Air France'a ait içerisinde 94 yolcunun bulunduğu yolcu uçağı Cezayirli militanlar tarafından kaçırıldı.

Uçağı kaçıran militanların hedefi Paris'teki Eyfel Kulesi’ni yerle bir etmekti. Bu amaçla rotası değiştirilen uçağın yeterli yakıtı olmadığı anlaşıldığında Fransa'nın Marsilya kentine yakıt ikmali için inildi ve Fransız istihbaratı uçağa operasyon düzenleyerek felaketi önledi, eylemcileri etkisiz hale getirdi. Gerçekleştiğini düşünmek bile tüyler ürpertici!

2. Bu rehine krizinin başrolünde Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) vardı.

1977'de Almanya Havayolları şirketi Lufthansa'nın Frankfurt seferini yapan uçağını, içerisindeki 86 yolcu ve 5 mürettebatıyla kaçırma planı yapan örgüt planlarını harekete geçirdiğinde bir şeyi dikkate almayı unutmuşlardı, yakıtları kısa sürede bitecekti. Uçak zorunlu yakıt ikmali için Somali’ye inişe geçtiğinde Alman özel kuvvetleri de takibe başladı. Tüm rehinelerin kurtarıldığı olay uzun süre korku yarattı.

3. 16 Ocak 2013’te bir grup El-Kaide bağlantılı terörist Amenas, Cezayir’de bir doğalgaz işleme tesisinde 800 kişiyi rehin aldı.

39 rehine ve 29 teröristin ölümüyle sonuçlanan krizin ardından 685’i Cezayirli olmak üzere 785 rehine özgür kaldı fakat teröristlerin yakalanması hayli uzun sürdü.

4. 31 Ocak 1974’te Singapur’da cereyan eden olayda dört ağır silahlı kişi Palau Bukom’da yer alan Shell petrol rafinerisine saldırı düzenledi.

Amaçlarının petrol piyasasındaki eşitsizliği düzenlemek olduğunu anlatan grup rafineride yer alan 5 çalışanı rehin aldı. Tam 8 gün boyunca süren anlaşma sürecinin ardından güvenli bir kaçış olacağı sunulması şartıyla rehineler serbest bırakıldı.

5. 23 Ağustos 2010’da Filipinli bir polis memuru Hong Kong’dan gelen 20 turistle seyahat gerçekleştirmekte olan bir turist otobüsünü durdurdu.

Otobüste bir kontrol gerçekleşeceğini varsayan şoför polis memurunun işini geri almak için bir rehine krizi planladığını tahmin etmemişti. Olaylar çığırından çıktığında otobüse rastgele ateş açan polis memuru yakalanmadan evvel 8 masumun ölümüne sebep oldu.

6. 20 Eylül 1991’de ABD, Utah’da bir şüpheli, karısına uygulanan müdahalenin yetersiz kaldığını iddia ederek Dr. Glade Curtis’i öldürme girişiminde bulundu.

Yanında bir tüfek, bir tabanca ve dinamitle hastaneye baskın yapan kişi ikisi yeni doğan bebek olmak üzere 7 kişiyi esir aldı.  Bir hemşireyi öldürdükten sonra 18 saatin sonunda yakalanan adam 35 yıl hapse çarptırıldı. 

7. Meşhur gazeteci Terry Anderson, Lübnan’da militanlar tarafından 1985 yılında bir tenis kortundaki oyunun ardından ayrılırken 92 rehineyle birlikte kaçırıldı.

Tam 2454 günün ardından, yani altı buçuk yıllık esaretin sonunda serbest bırakıldı. Dile kolay, altı buçuk yıl!

8. Amerikalı misyoner oldukları iddia edilen Burnham ailesi 1986’dan bu yana Filipinler’de yaşıyordu.

27 Mayıs 2001’de radikal bir grup ailenin de dahil olduğu bir grup insanı kaçırdı. İleriki günlerde kaçırılanların bir kısmı özgür bırakılmış, bir kısmı öldürülmüş olsa da Burnham ailesinin özgürlüğü için 300.000 dolar teklif edilmesine rağmen örgüt serbest bırakmayı reddetmişti. Filipin ordusunun çabalarıyla kurtarma çalışmaları başlatıldığında Martin’i öldüren grup Gracia’yı da yaralayarak kayıplara karıştı.

9. Rusya'dan ayrılmayı isteyen ayrılıkçı Çeçen militanları seslerini duyurmak için masumları rehin almayı seçti.

Rusya'da bir tiyatroyu ele geçirip içerideki sekiz yüzden fazla kişiyi rehin alan militanlar anlaşmaya yanaşmayınca Rus özel kuvvetleri olaya dahil oldu. 3 gün süren krizin ardından yapılan baskın sonucu 50 militanın yanı sıra 117 de masum sivil yaşamını yitirdi.

10. Kayıtlara geçen en büyük rehine krizleri arasında yer alan Beslan baskını, 2004 yılında Çeçen silahlı örgütü tarafından Rusya'ya bağlı Kuzey Osetya'da bir okula yapılan baskındır.

Sebebi belirlenemeyen baskında binden fazla öğrenci rehin alındı.

3 gün süren anlaşma sürecinin sonuç vermemesi ardından Rus özel timi binaya girmiş ve yaşanan çatışmada çoğu çocuk 385 masum yaşamını yitirmiştir.

Bu olayların bazılarını Onedio IQ Instagram hesabında IQ Pazarı'nda görenler zaten hatırlamışlardır.

Her hafta farklı konu, kişi ve konseptlerle Pazar günlerini bilgiyle dolduran IQ Pazarı'nı ve her gün yayınlanan, ilginizi çekecek paylaşımları Onedio IQ Instagram hesabında takip edebilirsiniz.

Popüler İçerikler

Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
YORUMLAR
27.02.2019

Türkiyede böyle olaylar yaşanmamış gibi değinilmemiş.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ