Kim, Ne Dedi? Kapitalizm İçin 'Memnuniyet Araştırması' Yapıldı

Çalışma saatlerinin fazlalığına rağmen karşılığında düşük ücret sunan kapitalizmden memnun musunuz? Farklı ülkelerden 34 bin kişinin katıldığı araştırmaya göre, büyük çoğunluk mevcut kapitalist düzenin insana ve dünyaya faydadan çok zarar getirdiği görüşünde. 

Sputnik'in, Edelman Trust Barometer adlı kuruluşa dayandırdığı habere göre, ABD, Fransa, Çin ve Rusya dahil 28 ülkede 34 bin kişinin katıldığı araştırmada 'kapitalizm' faydalı bulunmadı.

Araştırmaya katılanların yüzde 56’sı ‘bugün varolan kapitalizm formunun dünyaya faydadan çok zarar getirdiğini’ söyledi.

Eşitsizlik duygusunun arttığını gösteren daha önceki anketlere işaret eden araştırmacılar, buradan hareketle insanların Batı’daki kapitalizm temelli demokrasiler hakkında daha temel şüphelere sahip olmaya başlayıp başlamadığını sorguladı.

Araştırmaya liderlik eden David Bersoff, “Bu soruya cevap evetti. İnsanlar bugün sahip olduğumuz ve içinde yaşadığımız dünyanın iyi bir gelecek için optimize edilip edilmediğini sorguluyor” dedi.

Kapitalizme güvensizlik bakımından Tayland ve Hindistan sırasıyla yüzde 75 ve 74’lük oranla başı çekti.

Fransa, yüzde 69’la bu iki ülkeyi takip etti. Asya, Avrupa, Körfez, Afrika ve Latin Amerika ülkelerinde de çoğunluk bu yönde düşünürken; sadece AvustralyaKanadaABDGüney KoreHong Kong ve Japonya’da çoğunluk kapitalizmin zarar verdiği fikrinde uzlaşamadı.

Ankete katılanlar kararlarını teknolojik gelişmelerin hızı, iş güvencesizliği, medyaya karşı şüphe ve hükümetlerin zorluklara müdahale konusundaki yetersizliği gibi gerekçelerle açıkladı.

Fukuyama'nın teorisini test ediyor.

Araştırma siyaset bilimci Francis Fukuyama’nın ‘Tarihin Sonu’ diye anılan tezindeki teoriyi test etmek amacıyla 2000 yılında başlatılmış. Fukuyama, ilk kez 1989’da yayımladığı makalede, Soğuk Savaş’ın sonunda SSCB’nin dağılmasıyla Batı’nın liberal ekonomik ve siyasal düzeninin yani kapitalizmin zafer kazandığını, bunun da tarihin sonu anlamına geldiğini iddia ediyordu.

Bu teoriye günümüze kadar pek çok kez meydan okundu. Antitez olarak Çin’in giderek artan etkisi, otokratik liderlerin güç kazanıyor olması, ticari korumacılık ve 2007 finansal krizi gibi gelişmeler örnek gösterildi.

Oxfam raporuna göre, dünyanın en zengin 2 bin kişisinin serveti yaklaşık 5 milyar kişinin servetin den fazla.

Oxfam Raporu: En Zengin 2 Bin Kişinin Serveti 4,6 Milyar Kişinin Servetinden Fazla

Popüler İçerikler

Acun Ilıcalı Futbol Yatırımlarına Devam Ediyor: Yeni Takımı Slovenya'dan
Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
Rasim Ozan Kütahyalı’dan Atatürk Sözleri: “Şeytan Taşlamakla Anıtkabir'de Yapılanlar Benzer Eylemler”
YORUMLAR
20.01.2020

Dünya nüfusunun %5'ine sahip olmasına rağmen kaynakların %25'ini tüketen ABD kapitalizmin zararlı olmadığını iddia ederken, ekonomisi en hızlı büyüyen ülkelerden olan Hindistan %75 ile antikapitalist harekette başı çekiyor. Çünkü ekonomik büyüme ve ekonomik kalkınma farklı şeylerdir. Ekonomik büyümede refah toplumun geneline yayılmaz, sadece zengini daha fazla zengin eder.

20.01.2020

Kapitalizmi savunan tipik insan sözü "Paran olursa her şeyi alırsın. Parayı veren düdüğü çalar." Fakat bu insanların anlamadığı şu. Götünüzü de yırtsanız, o hayalini kurduğunuz paralara asla ulaşamayacaksınız.

20.01.2020

En doğru ekonomi modeli de Atatürk'ün ekonomi modelidir. Hem biri hem bizi destekler.

TÜM YORUMLARI OKU (13)