Kilo Vermeye Çalışırken Hepimizin Muhtemelen Yapmış Olduğu Doğru Bilinen Yanlışlar

Çoğumuz özellikle yaz mevsimine girdiğimiz şu dönemlerde hızlıca kilo verme çabasına giriyoruz ve kulaktan dolma bilgilerle bir diyet ve egzersiz programına başlıyoruz. Fakat her insanın faklı olduğunu ve bünyesi için özel olan programları uygulaması gerektiğini unutmamak gerek. Kilo vermek için doğru sanıp uyguladığımız birçok yanlış olabilir.

Kaynak: 20 Weight Loss Myths—Busted! | Eat This, Not That!

1. Tartıdaki ani düşüşle yağ yakılmıştır.

Tartıda gördüğünüz ani düşüşlerle muhtemelen siz de çok heyecanlanıyorsunuzdur. Fakat bu kesinlikle yağ yaktığınız anlamına gelmez, azalan şey su ağırlığı olabilir. Su ağırlığı, hücreler arasındaki dokular, eklemler ve vücut boşlukları etrafında asılı olan ekstra sudur. Bu, vücut yağından farklı bir ağırlıktır; Tüketilen veya harcanan kalorilere bağlı değildir. Su ağırlığındaki bir artış, çok fazla sodyum ya da hormonlarda bir değişimden dolayı olabilir.

2. Diyet yaparak bölgesel kilo verilebilir.

Tabii ki, doğru yiyecekleri yiyerek ve bazı egzersizler yaparak genel olarak kilo verebilirsiniz, ancak bu yağın nereden gideceğine dair bir bilginiz yoktur. Her vücut farklıdır ve belirli vücut bölgelerindeki yağ kaybını yalnızca diyet yoluyla kaybetmek imkansızdır.

3. Bir meyve suyu diyeti tüm kiloları alır götürür.

Meyve suyu diyeti, hızlı bir şekilde kilo vermek ve detoks yapmak için bir yol olarak lanse edilir, ancak bu aslında gerçeklerden çok uzak. Meyve suyu diyeti ile aldığınız kalorilerin azalmasını sağlamanıza rağmen vücudunuza, kan şekerini arttıran ve kilo almanıza neden olabilecek bol miktarda şeker yüklemiş oluyorsunuz.

4. Kalori alımını çok fazla azaltarak hızlıca kilo verilebilir.

Yiyeceklerden kendinizi tamamen mahrum bırakmanız, vücudunuzun bir sonraki yemeğin ne zaman olacağını bilmediği için koruma moduna geçmesine neden olur. Kalori miktarı, kilo kaybını sağlayabilmesine rağmen, çok uzun süre çok düşük seviyelere inmesi, bunun tersi bir etkiye neden olur.

5. Karbonhidrat diyeti kilo verdirir.

İnsanların kilo kaybetmek için denedikleri karbonhidrat diyeti de karbonhidratı tamamen ortadan kaldırıyor. Karbonhidratlar diyet şeytanı olarak kabul edilir ve insanlar (yanlış bir şekilde) karbonhidratın kesinlikle kilo aldırdığını düşünür. Uzman kontrolünde uygulanan doğru karbonhidrat diyetleri sizi hedefe ulaştırabilir fakat yanlış uygulanan programlarla karbonhidratı tamamen kesmek aslında zayıflamanıza yardımcı olduğu kanıtlanmış dolgu lifini almadığınız için kilo almanıza neden olabilir.

6. Aşırı spor daha hızlı kilo verdirir.

Koşu bandında saatlerce koşmayı veya hızlı bir şekilde kilo vermek için arka arkaya spinning derslerine girmeyi düşünüyorsanız, sadece zamanınızı boşa harcıyorsunuz demektir. Araştırmalar, egzersizin kilo kaybını hızlandırdığını fakat kilo kaybı temel olarak diyete bağlı olduğunu açıklıyor. Sağlıklı şekilde kilo vermek için egzersiz önemli tabii ki fakat kendinizi aşırı yormanız hızlıca kilo vermenizi sağlamaya yetmez.

7. Hemen sonuç görme istemek.

Kilo vermek için etraftan duyup doğru olduğunu düşündüğünüz her şeyi yaptınız fakat tartıya her çıktığınızda hiç bir fark göremediniz değil mi? Çünkü her insan farklıdır ve kilo vermek için uygulaması gereken yöntem kendine özgüdür. Bazı insanlar kilo vermeyi 'az kalori' gibi spesifik bir terime indirgemeyi sevse de, gerçek şu ki insan bedeni bundan çok daha karmaşıktır. Her insanın farklı metabolizması, hormonları, çevresel faktörleri ve potansiyel olarak kilo verebileceği sağlık sorunları vardır. Yani, gözle görülür sonuçlar görmek zaman alabilir.

8. Sauna anında kilo verdirir.

Hızlı kilo vermek için bazı insanlar “terlemek” amacıyla buhar odalarına ya da saunalara yöneliyor. Ölçekteki sayıyı indirebilirsiniz fakat bu yalnızca su ağırlığını kaybetmenizden kaynaklanıyor olabilir. Ayrıca vücut sıcaklığınızı uzun bir süre yükseltmek tehlikeli olabilir; saunaya veya buhar odasına girmeden önce doktorunuza danışın.

9. Kilo verdiren haplar veya cerrahi en kolay yöntem.

Bazı insanlar “hızlı zayıflama” girişimiyle tehlikeli diyet haplarına ya da cerrahi seçeneklere yöneliyor.Gerçek şu ki, bu yöntemler riskli olabilir. Kilo verdiren haplar, genellikle uyarıcıdır ve kalp ritmini bozma, kan basıncını yükseltme ve hatta nöbet gibi risklerle ilişkilidir. Ve ameliyat, enfeksiyon, kan pıhtılaşmasıve akciğer veya solunum problemleri gibi ciddi sağlık riskleri taşır.

10. Herkes başarabilir.

Siz ve arkadaşınız bu kilo verme yolculuğuna birlikte başlamaya karar verdiniz:Her ikiniz de aynı yiyecekleri yediniz, aynı miktarda egzersiz yaptınız ve her gece aynı saatlerde uyudunuz. Arkadaşınız sizden çok daha hızlı kilo verdi ve siz hala yerinizde sayıyorsunuz. Bu tamamen normal. Her insan vücudu farklı olduğundan - farklı metabolizmalar, hormonlar ve kas kütlesi ile - bazı insanlar, bazı diyetler ile daha fazla başarılı olabilirler diğerleri ise aynı şekilde kilo bile alabilirler.

11. Yağ alımını tamamen kesmek gereklidir.

Eğer kilo vermeyi kafanıza koyduysanız yağlı ürünler tüketmeyi hayatınızdan çıkarmanız gerektiğini biliyorsunuzdur. Fakat her yağ aynı değil! Her ne kadar tonlarca doymuş veya hatta daha da kötü trans yağ içeren fast food gibi ürünleri kesinlikle hayatınızdan çıkarmanız gerekse de fındık ve avokado gibi yiyeceklerin günlük beslenmemizin bir parçası olması gerekir.

12. Akşam 7'den sonra yemek kilo aldırır.

Gündüz ya da gece yemek yemeniz çok da farklı bir etki yaratmaz. Ne yediğinize dikkat etmeniz sizi kilo almaktan kurtaracaktır. Hatta yatmadan önce yenen bazı ürünler kilo vermenizde yardımcı bile olabilir.

13. Yalnızca light ürünler tüketmek sağlıklıdır.

Kanada Tıp Derneği Dergisi'nde yapılan bir çalışmaya göre, yapay tatlandırıcılar obezite, yüksek tansiyon, diyabet ve kalp hastalıkları ile ilişkilendirilmiştir.

14. Yumurta sarısı tüketmemek.

Kilo vermeye çalışırken kahvaltıda yumurta yemek genellikle önerilen bir durum. Evet, Yumurtanın beyazı sarısına göre daha az kalorili fakat sarısını atıp yalnızca beyazını tüketme durumu sürekli gerçekleştiğinde yumurtanın sarısında bulunan bazı gerekli maddeler alınamıyor ve eksik kalıyor. Bu yüzden her 2 ya da 3 yumurtada bir yumurta sarısı tüketilmesi öneriliyor.

Popüler İçerikler

Ak Parti ve MHP'den Muhalefete Geçen Belediyelerdeki Milyarlık Borçlar Dudak Uçuklattı
ODTÜ'lü Profesörün Canlı Yayında 'Torpil' İsyanı: "Çocuk Sınavı Kazanıyor, Almıyorlar"
Fatih Altaylı'dan Kendisine "Sözde Gazeteci" Diyen Hakan Ural'a Duyanları Dumur Eden Cevap
YORUMLAR
22.04.2018

Kiloyu diyetle verirsiniz. Yalnız o meyve suyu diyeti hikaye. Bir kere bazı meyve sularında coladan bile fazla şeker var. Sıvıdaki şekere daha çok dikkat etmeniz gerekir. Kaldı ki diyetle verilen kilo, hele ki o bazı hiç bir haltı yedirmeyen diyetlerle olanları insana ilerde daha çok bile kilo aldırır. Spor salonlarını yazılın demeyeceğim fakat sporu hayat tarzınız yapın. Mesela elinizde yük yokken 800 m'lik yere yürüyerek gidiverin bi zahmet. Ne biliyim fiziksel aktivitelerden kaçınmayın. Mümkünse bir sporu hobi edinin. Diğer türlü bir kilo verme hayatı zehir eder yada hayattaki çok sevdiğiniz bazı yiyeceklerden tamamen vazgeçmeniz lazım.

22.04.2018

Light ürünleri hiçbir diyetisyen onaylamıyor zaten yediklerimiz yeteri kadar yapay bir de light olduğu zaman besleyiciliği iyice düşüyor. Tam yağlı ürünleri tüketmek daha sağlıklı tabii miktarına dikkat ettiğimiz sürece, aslında kilit nokta yemeğin miktarı.

23.04.2018

işlenmiş şeker, paketlenmiş ürün yemeyin net

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ