Kilo Vermek İsteyenlerin Mutlaka Kaçınması Gereken 25 Yanlış Bilinen Diyet Yalanı

Kilo vermek isterken hepimizin duyduğu klasik birkaç cümle var. Peki bunlardan kaçı aslında doğru? Sizler için kilo verirken duyarsanız önemsememeniz gereken 25 yalanı listeliyoruz!👇

1. Lahana düşünüldüğü kadar sağlıklı değildir.

2014 yılında William Paterson Üniversitesi tarafından yapılan çalışmada besin maddelerce zengin olan sebzeler sıralanmış. İlk 16 sıra yeşil yapraklı sebzelere ait. Ancak lahanalar, ilk 10'a bile girememiş. Ispanak ve marul, lahanadan daha sağlıklı bile denebilir.

2. Yüksek fruktozlu mısır şurubu, sofra şekerinden daha kötüdür.

2014'te yapılan beş çalışma açıkça gösteriyor ki yüksek fruktozlu mısır şurubu ve sofra şekeri tüketmek arasında pek de bir fark yok. Kan şekeri düzeyi, lipit düzeyi ya da iştah gibi bakımlardan hiçbir farklılık göstermiyorlar. Bir diğer deyişle, vücudunuz farkı anlamıyor. İkisi de sadece şeker. Yüksek fruktozlu mısır şurubu ucuzluğu sebebi ile neredeyse her şeyin içinde bulunuyor. Elbette her zaman gereksiz şekeri kesmek diyetiniz için en iyisi olacaktır.

3. Deniz tuzu, sofra tuzunun daha sağlıklı bir alternatifi değildir.

Deniz tuzu ve sofra tozu içerik bakımından neredeyse eş değerdir. Ancak sofra tuzu genelde iyotla desteklenirken, deniz tuzunda iyota rastlanmaz. Fakat asıl dikkat etmeniz gereken sodyumdur ve ikisi de bu bakımdan eşitler.

4. Enerji içecekleri gazlı içeceklerden daha az zararlı değildir.

Red Bull, Monster gibi enerji içecekleri, enerjinizi bitkisel özler, B vitamini ve amino asitli içeriği ile yükseltir. Ancak vücudunuzun asıl dikkat edeceği nokta içeriğindeki şekerdir. Marylan Üniversitesi'nin yaptığı çalışmada enerji içeceklerinin, %11 oranla normal gazlı içeceklere göre dişi daha fazla yıprattığı gözlemlenmiş. Enerji yükseltmek istiyorsanız, bu kadar fazla şekere gerek yok. Bir fincan kahve de yeterli olacaktır.

5. Diyet sodaları zayıf kalmanızı sağlamaz.

Obezite araştırma derneği, diyet sodaların içinde yer alan yapay tatlandırıcılara dikkat edilmesini söylüyor. Bu sodaları tüketmek yerine, karbonlu bir suyu limon, salatalık ve taze bitkiler ile tatlandırarak tüketmeyi deneyin.

6. Yoğurt vücuttaki bakterilere birebir olmayabilir.

Elbette bazı yoğurtlarda yararlı bakteriler  bulunuyor ve ihtiyaç duyduğumuzda vücudumuza destek veriyor. Ancak çoğu yoğurdun içeriği şeker bakımından çok yüksek. Ve bu sebeple vücudunuzda sağlıksız bakteriler de meydana gelebilir.

7. Az yağlı besinler sizler için her zaman en iyisi olmayabilir.

Yiyecek sektöründe 'düşük kalorili / az yağlı' kelime grupları 'tuz ve ucuz karbonhidratlarla dolu' ile aynı anlama geliyor... Bazı zamanlarda bu etiketlere aldanmadan doğrusunu tüketmek gerekir.

8. "Trans yağ yoktur." etiketlerine aldanmayın.

FDA, şirketlerin paketlerinde 0.5 gramdan daha fazla trans yağ bulunmuyorsa 'Trans yağ yoktur.' etiketini koymasına izin veriyor. Ancak ciddi kalp hastalığı olanların kesinlikle bu etiketli hiçbir ürüne güvenerek tüketmemesi tavsiye ediliyor.

9. "Doğal" etiketli ürünler daha sağlıklı değildir.

FDA, market ürünlerinin üzerinde yer alan 'doğal' etiketinin doğruluğuna dair bir araştırma yapmıyor. Mesela %100 doğal aromalardan yapıldığı söylenen gazlı içeceklerin çoğu normal olmayan derecede yüksek furuktozlu mısır şurubu içerir. En kötü kısmı ise, abur cubura vermek istemediğiniz paranın biraz fazlasını doğal sandığınız ürüne ödüyorsunuz...

10. Yumurta sarısı kolesterolü yükseltmez.

Yumurta sarısında diyet kolesterol bulunur, bu kısmı doğru. Ancak diyet kolesterolün, kanınızdaki serum kolesterol ile bir bağlantısının olmadığı kanıtlandı. Wake Forest Üniversitesi araştırmacıları, kalp hastalıkları ve yumurta arasında bir bağlantı kuramadı.

11. Düzenli spor yapmak, her şeyin yemenin serbest olduğu anlamına gelmez.

Düzenli egzersiz yapmak, fit kalmanızı sağlayabilir. Çoğu zaman kendinizi elbette ödüllendirebilirsiniz. Ancak egzersiz sürecinde dengesiz beslenmeye devam etmeniz size daha çok zarar verir. Yararlı bir sonuç almak istiyorsanız hem egzersizi hem de beslenmeyi dengeli ve düzenli tutmalısınız.

12. Kahvaltı yapmadan egzersiz yapmak daha fazla kalori yakmanızı sağlamaz.

Düzgün bir beslenme olmadan, vücudunuzdaki görmek istediğiniz değişimi yapacak olan egzersizi gerçekleştiremezsiniz. Hatta yemek yemeden, su içmeden yapılan sporlarda düşük kan şekeri ve bayılma gibi komplikasyonlar olabilir. Daha fazla kalori yakmak istiyorsanız, günlük beslenme rutininizden pizza gibi büyük yiyecekleri çıkarın.

13. Paleo diyeti kesin olarak kilo vermenizi garantilemez.

Paleo diyeti, diğer diyetlere kıyasla daha çekici görünebilir. Diyette pastırma ve et tüketmek mi? Elbette! Ancak bu diyetin içeriği, uzun vadede sadece daha fazla kilo almanızı sağlar.

14. Her kalori eşit şekilde kazanılmaz.

300 kalori değerinde tavuk yemekle 300 kalori değerinde kek yemek aynı şey değildir. Vücudumuz kalorileri besinin içeriğine göre depoluyor ve kullanıyor. Mesela, yediğiniz etin kalorileri sindirim sırasında bile yakılıyor. Ancak yediğiniz kurabiye için aynısı geçerli değil.

15. Kilo vermek isteyenlerin gece atıştıramaması gibi bir kural yok.

Gün boyunca aşırı kalori tüketmek kilo aldırır, gece atıştırmak değil. Aksine yatağa aç girmek gece kan şekerini düşürebilir ve bu da kalitesiz bir uyku sağlar. Tüm gece şeker ve besin isteyen vücut, ertesi gün oldukça fazla kalori tüketmeye sizi yönlendirebilir. Her zaman abartıya kaçmadan, vücudun besin ihtiyacını karşılamak önemlidir.

16. Sırf sağlıklı diye istediğiniz her şeyden dilediğiniz kadar yememelisiniz.

Avokado, yulaf, fıstık ve daha fazlası elbette sağlıklı ve bir o kadar lezzetli. Sağlıklı ya da sağlıksız fark etmeden porsiyon kuralı her besinde aynıdır. Her zaman dengeli porsiyonlarda yemek yemek vücut için daha faydalıdır.

17. Protein shake ve barlar kilo vermenizi sağlamaz.

Protein shake içecekleri ve protein barlar sağlıklı bir diyetin parçası olabilir, ancak tek başlarına kilo vermenizi sağlamazlar. Hatta bazı durumlarda tercih ettiğiniz shake ve barlar sağlığınızı tehlikeye atabilir.

18. Günde 8 bardak su içmek kilo vermenizi sağlamaz.

Halen düzensiz bir şekilde besleniyorsanız, istediğiniz kadar su içseniz de kilo vermeniz zordur. Ancak elbette gün içerisinde susuz kalmamak da vücut için bir o kadar önemli. O yüzden su içmeye devam edin!

19. Fıstık kilo aldırmaz.

Yağ içeriği yüzünden fıstık kötü bir üne sahip. Ancak bu doğruyu yansıtmıyor. Vücudumuza kazandırdığımız yağın niceliği değil, niteliği önemli. Ve fıstıklar da en sağlıklı, lezzetli yolu.

20. Bira içmek bira göbeği oluşturmaz.

Bira içmek sizi zayıflatmayacağı gibi, ortaya çıkan göbeğin suçu biraya atılmamalı... O göbeğin sebebi tüketilen boş kalorilerdir. Ancak, aşırı derecede tüketiyorsanız da içme alışkanlığınızı gözden geçirmekte fayda var.

21. İyi hissetmek için yenilen yiyecekler üzüntünüzü geçirmez.

Soğuk bir kış gününde sıcacık ekmekle bir kâse çorba içmek. İyi geçmeyen bir gününüzde bolca çikolata tüketmek... Kulağa iyi geliyor, değil mi? Ancak hiç de öyle değil. İyi hissetmek için yemek yemek bir mitten ibaret. Bunun bilimsel olarak doğru bir tarafı bulunmuyor. Yani kaçamak yapmak için kötü hissetmek pek de iyi bir bahane değil.

22. Fıstık ezmesi tamamen sağlıklı bir yiyecek değildir.

Fıstık ezmesinin faydaları elbette sorgulanamaz. Ancak gerçekten sağlıklı bir fıstık ezmesinin içinde olması gereken tek şey fıstıktır. Maalesef günümüz kavanozlarında hiç de öyle değil. İçindekiler bölümü upuzun bir paragraf...

23. Çok tahıllı ve buğday ekmeği, beyaz ekmekten daha sağlıklı değil.

Buğday ekmeği genelde karamel ya da pekmez ile renklendirilen beyaz ekmektir... Sadece daha kahverengi görünmesi için bu yöntem kullanılıyor. Etiketler maalesef çoğu zaman içeriği yansıtmıyor. Her zaman %100 buğday ve %100 tahıl etiketlerini tercih edin.

24. Dürümler sandviçlerden daha sağlıklı değildir.

Dürümler daha ince, besin dolu görünebilir. Ekmek arasından kesinlikle daha sağlıklı görünüyorlar, değil mi? Ancak pek fark olduğu söylenemez. Lavaş ve ekmek birbirini pek de aratmıyor. Elbette bazı lavaş çeşitleri içerik bakımından daha sağlıklı bir seçim.

25. Patatesler boş karbonhidrat değildir.

Patatesin her bir formu ayrı bir lezzet barındırıyor. Ancak patatesler içerik bakımından oldukça zengin besinlerdir. Kukoamine ve flavonoid içeriğiyle, atlanılmaması gereken bir öğün oluşturuyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir👇

İnsana Yararından Çok Zararı Olan Gelmiş Geçmiş En Kötü 11 Diyet Tavsiyesi
Acil Zayıflamak İsteyenler Buraya: Dönemin En Etkilisi Hurma-Yoğurt Diyeti Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Glütensiz Diyetten Başka Çareniz Olmayabilir: Çölyak Hastalığıyla İlgili Bilmeniz Gerekenler

Popüler İçerikler

Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
YORUMLAR
11.10.2021

ya bi s*ktirin gidin ya. millet ne yesin bok mu yesin.

11.10.2021

#19 günlük kalori miktarını aşacak kadar yersen gayet de kilo aldırır #16 ile ters düşmüş.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ