Kilo Vermek İsteyenlerin Aklındaki Sorulara Bir Bir Cevap Veriyoruz!

Siz de kilo verme kararı alıp diyete bir türlü başlayamamış ya da ne yapsanız kilo verememişseniz aklınızdaki bazı soruların cevaplarını içeriğimizde bulabilirsiniz.

Not: En doğru bilgi ve diyet programı için uzmana danışın.

1. Yavaş yemek kilo vermede etkili mi?

Yavaş yemek yemenin kilo verdirdiğine dair kesin bir araştırma sonucu olmasa da uzman Anne M. Fletcher'a göre kendiniz bunu bir dönem deneyebilir ve işe yarayıp yaramadığını görebilirsiniz.

2. Ne kadar kalori almam gerektiğini nasıl anlarım?

Sağlıklıysanız ve haftanın iki veya üç günü egzersiz yapıyorsanız farklı, oturarak çalışıyorsanız ya da hareketsiz bir yaşam tarzınız varsa daha farklı bir miktardır almanız gereken yani bu miktar kişiden kişiye göre değişir demek daha doğru olur. En sağlıklı değerlendirme için metabolik hızınızın bir uzman tarafından test edilmesi gerekir.

3. Yo yo diyeti sağlıklı mıdır?

Yo yo diyeti ani kilo alıp vermelere sebebiyet verir. Bu durum kalp krizi riskini artırabilmektedir. Özellikle aşırı kilodaysanız mutlaka uzman kontrolünde, düzenli ve sabırlı şekilde kilo verme planınızı oluşturmalısınız.

4. Diyet programı değiştirdiğimde kalorili ürünleri yeme arzumu nasıl durdurabilirim?

İlk olarak özlediğiniz bir ürün varsa bu isteğinizi tatmin etmek için kendinize zaman ayırın. Kendinizi kontrol etmek için tabağınıza küçük bir porsiyon alın ya da bu ürünü bir restoranda tüketin. Böylece miktarı ölçüde tutmuş olacaksınız. Ama bu durumlardan en iyi göreceğiniz fayda evinize kalorisi fazla olan ürünleri almamak. Gözden uzak olduğunda aklınıza daha az gelir.

5. Yazın kilo veriyor fakat kışın alıyorum. Ne yapmalıyım?

Ya da tam tersi. Öncelikle kilo verdiğiniz dönemde, aldığınız dönemden farklı olarak beslenme, egzersiz veya arkadaş ilişkilerinizle ilgili ne yaptığınızı düşünün. Yaptığınız bu eylemi fark ettikten sonra devamını getirmeye gayret edin. Hemşirelik Bilimi Dergisinde yayınlanan son bir çalışmada, kilo vermede en başarılı olan kadınların yiyecek seçimlerini yakından izlediği, düzenli olarak egzersiz yaptığı ve güçlü bir destek ağına sahip olduğu bulunmuştur.

6. Egzersizin kilo kontrolü için ne kadar önemli olduğunu duymaya devam ediyorum ancak egzersizin gerçekten yaktığı kalori miktarını gördüğümde cesaretim kırılıyor. Buna değer mi?

Bir saatlik yürüyüşün sadece 300 kalori yaktığını ve 30 dakikalık egzersizin yalnızca 250 civarında kalori yaktığını söyleyen bir grafiğe baktığınızda cesaretiniz kırılıyor olabilir. Bunun yerine, kümülatif etkilere ve bu yanmış kalorilerin zaman içinde nasıl toplandıklarına bakın. Örneğin, haftada beş kez, bir saat yürürseniz ve şu anda yediğiniz gibi yemeye devam ederseniz, diyetsiz bir şekilde; bir yılda yaklaşık 9 kilo verebilirsiniz. Egzersiz aynı zamanda stresi, kaygıyı ve depresyonu hafifletir ve bunların hepsi aşırı yemeye yol açabilen sorunlardır.

7. Karbonhidratı tamamen kesmek sağlıklı mı?

Tek bir yiyecek grubunu kalıcı olarak ortadan kaldırmak ya da sınırlamak zorunda kalmamanız daha sağlıklı kilo vermenizi sağlayacaktır. Düşük karbonhidrat diyeti kısa görevler için tasarlanmıştır, çünkü vücudunuz karbonhidratsız çok uzun süre çalışamaz. Araştırmalar düşük karbonhidratlı diyetlerin hızlı kilo vermeye yardımcı olduğunu fakat bir süre sonra kilo vermenin durduğunu gösteriyor. Yavaş ve istikrarlı kilo kaybı vücudunuz için çok daha önemli.

8. Akşam 8.00'den sonra yemek yemek kilo aldırır mı?

Aktifken daha fazla, hareketsizken daha az kaloriye ihtiyacınız var. Bu nedenle, televizyon karşısında otururken günlük kalorinin büyük bir kısmını tüketiyorsanız, fazlasını yağ olarak depolayabilirsiniz. Bununla birlikte, kilo vermek söz konusu olduğunda en önemli olan şey, yalnızca sınırlı bir zaman diliminde değil, gün boyunca toplam kaç kalori aldığınız ve yaktığınızdır. Saat 8.00'den sonra atıştırmalık tüketimi, toplam kalori alımınızı azaltmanıza yardımcı oluyorsa devam edin. Fakat gün boyu aldığınız miktar ve yaptığınız egzersize dikkat edin.

9. Günde 1.500'den az kalori tüketiyorum ama hala kilo veremiyorum. Ne yapmalıyım?

Bu konuda ilk olarak uzmana danışmanız önerilir. Ayrıca, en az bir hafta boyunca ayrıntılı bir yiyecek günlüğü derleyin çünkü çoğumuz, aldığımız kaloriden çok daha azını hesaplamış olabiliyoruz. Kalori sayımı doğruysa, yanlış egzersiz programı bu konuda suçlu olabilir. Kalori miktarını azaltmak da işe yarayabilir ancak günde 1.500'den az kalori tüketmeniz tavsiye edilmez, çünkü tüm besin gereksinimlerinizi karşılamak son derece zordur.

10. İstenilen her şeyin yenilebildiği "hile günleri" hakkında çok şey duyuyorum. Bu gerçekten kilo vermeye yardımcı oluyor mu?

Diyet yaparken genellikle lezzetli bir şeyden mahrum kaldığınızda normalden çok daha fazla yeme isteği duyarsınız. Patates kızartması, pizza, poğaça ve diğer diyet dışı yiyecekler için isteklerinizi tatmin etmek psikolojik bir numaradır, böylece kendinizi onlardan mahrum hissetmezsiniz. Bu memnuniyet sizi diyetinize devam ettirirse, evet, kilo vermenize yardımcı olabilir. Ama bu günlerde çok daha fazla kalori aldığınızı, belki de 1.000-2.000 kalori daha fazlasını tükettiğinizi unutmayın. Bu kilo kaybını yavaşlatabilir

11. 20'li yaşlarda kalori ve yağ alımını tamamen kesmek metabolizmaya kalıcı zarar verir mi?

Kalori alımınızı uzun süre kısıtlamak, metabolizma hızınızı yavaşlatır. Bu süreçten on yıl sonra vücudunuz, muhtemelen daha az kaloride çalışmaya alışmış olacak, bu nedenle herhangi bir artış ekstra kilolara dönüşebilecektir. Ancak bu süreci çoktan yaşadıysanız metabolizmanızdaki yavaşlamayı uzmana danışıp doğru egzersiz programı ve beslenmeyle düzenleyebilirsiniz.

12. Ne sıklıkla tartılmalıyım?

Bu konuda çok fazla araştırma yapılmamasına rağmen bazı araştırmalar, seyrek sürelerle tartılmanın kilo kontrolünde daha yardımcı olabileceğini göstermektedir.

13. Şekeri kesince gerçekten kilo verebilir miyim?

Hiçbir besin türü sizi şişman ya da zayıf yapmaz. Ancak diyet yaparken şekeri kesmek, kalori alımınızı azaltmanın kolay bir yoludur. Şeker kalori içerir ve vücuda ciddi anlamda hiçbir yararı yoktur. Boş kalorilerin de diyette yeri yoktur.

Popüler İçerikler

Cem Yılmaz, Ahu Yağtu'yla Çözemediği Nafaka Krizini Fırsata Çevirip "Benimki Madafaka" Esprisini Lügata Ekledi
Çileden Çıkaran Olay: Öz Kızı ve İkinci Eşini Yatakta Basan Kadının Yaşadıkları Şoke Etti
Elazığ’da 3 Kişi “Bizi Cin Çarptı” Diyerek Yardım İstedi, Polisler Hoca Çağırdı!
YORUMLAR
23.12.2018

#2 lb olarak hesaplamış, siz 30 ile falan çarpın xd alta da kaynak neyin bişey yazın ameriganın uşakları

23.12.2018

kimse sakın ideal kilosunu 14 le falan çarpmasın. düzeltin şunu, insanlara zarar vereceksiniz.

23.12.2018

kilo verdiğim dönemde her sabah tartılıyordum eğer vermişsem oo süper gidiyorum diyip gazla devam ediyordum verememişsem bugün daha dikkat etmem lazım deyip gaza geliyordum bu kişiden kişiye değişen birşey bence :)

TÜM YORUMLARI OKU (4)