Kilis'te Gezilecek Yerler Nerelerdir? Kilis'te Ne Yenir?

Kilis şehri, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi arasındaki geçiş kuşağı üzerinde yer alır. Batı ve kuzeybatıda Gaziantep'e bağlı İslahiye ilçesi, kuzey ve kuzeydoğuda Gaziantep'in merkezi, güneyinde Türkiye Suriye sınırı, doğuda ise yine aynı şehre bağlı Oğuzeli ilçesi bulunmaktadır. Suriye sınırında bulunmasından dolayı da o bölgeden oldukça fazla göç alır. Ekonomisi tarıma ve hayvancılığa dayanan Kilis, üzümü ve zeytiniyle oldukça ünlenmiştir. Ayrıca 40'a yakın zeytinyağı fabrikasıyla sanayi alanında gelişmiş bir şehirdir. Peki, Kilis'te gezilecek yerler nerelerdir? Kilis'te ne yenir? İşte detaylar...

Kilis'in tarihi M.Ö 3000'li yıllara kadar uzanmaktadır. Süryani, Hitit, Pers, Bizans ve Osmanlı gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehirdir. M.Ö 1700'lü yıllarda Hitit Devleti'nin önemli merkezlerinden biridir. Aynı zamanda Hititlere ait heykel atölyesi, Kilis'in kuzey batısındaki Yesemek'de bulunur. Bu tarihi eserler, dünyada türünün tek örneği olma özelliğini taşımaktadır. Kilis, M.S 636 yılında kadar Bizanslıların hakimiyeti altında kalmıştır. Hz. Ömer döneminde ise Kilis'te oldukça önemli olan Ravanda Kalesi, hiç savaşmadan alınmıştır. Böylelikle Kilis İslam topraklarının bir parçası haline gelmiştir. Medeniyetler şehri Kilis'in gezilecek yerlerini ve yemeklerini sizler için derledik...

KİLİS'TE GEZİLECEK YERLER NERELERDİR?

Kilis; hamamları, sokakları, konakları ve özellikle türbeleriyle birçok medeniyetin izlerini yansıtan önemli bir şehirdir.

  • Oylum Höyük: Bu tarihi höyük, Oylum Köyü'nde bulunur. 1989 yılından beri yapılan kazı çalışmalarında buranın 5500 yıllık tarihi geçmişi ortaya çıkarılmıştır.

  • Ravanda Kalesi: Kim tarafından hangi dönemde yapıldığı kesin olarak bilinmemekle birlikte Hititlere ait olduğu düşünülmektedir. Kalenin yanında bulunan iki tane sarnıç oldukça dikkat çekidir.

  • Salih Efendi Sokak: Birçok tarihi konakların yer aldığı bu sokak, Kilis'in mimarini yansıtan değerli bir yerdir.

  • Tarihi Kilis Evi: Bu geniş avlulu tarihi konak, Kilis'in özel lenf taşıyla yapılmıştır. Kim tarafından yapıldığı bilinmemektedir. Şehirde yapılan kültürel etkinlikler bu konakta düzenlenmektedir.

  • Ulu Cami: Cami-i Kebir olarak bilinen bu meşhur cami, 11.yy'ın eserlerinden olduğu düşünülmektedir. Kullanılan kesme taşlar oldukça ilgili çekicidir. 

  • Şeyh Mansur Türbesi: Hangi döneme ait olduğu bilinmemektir. Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde bu camiden bahsedilmektedir. Bu türbede Hz. Muhammed'in sofrasıyla ilgilenen Şeyh Muhammed'in  yattığından bahsedilir.

  • Talha Zübeyr Türbesi: İslamiyeti kabul eden ilk on kişiden ikisi olan Talha ve Zübeyr burada yatmaktadır. Kilis'in önemli yerlerinden biridir.

  • Eski Hamam: 1562 yılında, Emir Kasım Oğlu Emir Canpolat tarafından yaptırılmıştır. Kanuni Sultan Süleyman döneminden kalan bu hamam, şu an restoran olarak kullanılmaktadır.

KİLİS'TE NE YENİR?

Kilis yemekleri sadece Türk mutfağının değil, Halep mutfağının da özelliklerini taşır. Baharatlı, etli ve sebzeli yemekleri oldukça meşhurdur.

  • Teşrübe: Kilis mutfağının sevilen tatlarından biri olan teşrübe; et, patlıcan ve domates ile yapılır. Tırnak pide ve sarımsaklı yoğurt ile servis edilir.

  • Silkme: Patlıcanla yapılan bir diğer yemek ise silkmedir. Sadece patlıcan değil isteğe göre diğer sebzelerde eklenebilir.

  • Kübbülmüşviyye: Kilis'in bu meşhur köftesini diğerlerinden ayıran özelliği tarçın ve ceviz gibi birçok tatların koyularak yapılmasıdır.

  • Ekşili Malhıta: Bu şehrin yöresel çorbalarından biridir. Hem doyuruculuğu hem de lezzetiyle birçok kişi tarafından tercih edilir.

  • Kilis Tava: Bol baharatlı kıyma, biber ve patlıcan ile yapılan bu tava yemeği oldukça lezzetli bir yemektir.

  • Şıhılmaşe: Kabak dolması olarak bilinir. Bilindik dolmalardan farklı olarak içine zencefil, zerdeçal ve muskat koyulur. Üzerine yoğurt dökülerek servis edilen bu yemek, Kilis'te yenilmesi gereken lezzetlerdendir.

  • Cennet Çamuru: Künefeye oldukça benzeyen bir tatlı olan cennet çamuru, tel kadayıf ve dövülmüş Antep fıstığıyla yapılır. Üzerine fıstık ve dondurma koyularak servis edilir.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Diyarbakır'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Diyarbakır'da Ne Yenir?
Kırklareli'nde Gezilecek Yerler Nerelerdir? Kırklareli'nde Ne Yenir?
Kırklareli'nde Gezilecek Yerler Nerelerdir? Kırklareli'nde Ne Yenir?

Popüler İçerikler

Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
Kızılcık Şerbeti'nde Yeni Doğmuş Bebeğin Başının Örtülmesi Tepki Topladı
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi