Kılıçdaroğlu'ndan Yıldırım'a Mektup: 'Yapılandırma Ortak Akıl ve Kanunla Yapılmalı'

Başbakan Binali Yıldırım'a mektup göndererek 15 Temmuz darbe girişiminin ardından TSK'nın yeniden yapılandırılmasının Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile değil, kanunla yapılmasını isteyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'Bu yapılandırmanın titiz bir çalışma, ortak akıl ve kanun yoluyla yapılmasının yaşamsal öneme sahip olduğu çok açıktır' ifadelerini kullandı.

CHP Genel Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Binali Yıldırım'a bir mektup gönderdi.

Kılıçdaroğlu, Yıldırım'a CHP'yi ziyareti sırasında olağanüstü hal dönemindeki kanun hükmünde kararnamelerle ilgili kaygılarını aktardığını hatırlatarak şunları kaydetti:

'... Demokrasilerde devletin temel kurumlarının yapılandırılması, ortak akıl ve parlamento iradesi ile gerçekleştirilmektedir. Bu düzenlemelerin olağanüstü hal psikolojisiyle yapılmasının ilerde daha büyük sorunlara yol açtığı malumunuzdur. Geçici dönemlerin olağanüstü yöntemleri ile kalıcı düzenlemeler yapılmasının devlette derin kırılmalar ve geri dönülmez hasarlar yaratabileceği düşünülmektedir. Bu yapılandırmanın titiz bir çalışma, ortak akıl ve kanun yoluyla yapılmasının yaşamsal öneme sahip olduğu çok açıktır.'

Kılıçdaroğlu, söz konusu yöntemin hukuk açısından da sorunlu ve anayasaya aykırı olabileceği yönünde düşünceler taşıdıklarını bildirdi.

KHK ile ilgili bilgi notu

Kılıçdaroğlu, mektubunda 669 sayılı KHK hakkında hazırladıkları bilgi notunu da Başbakan Yıldırım'a gönderdi. 

Bilgi notunda, OHAL'de KHK çıkarma yetkisi ve KHK'da yetki sınırı konularındaki yasa maddeleri paylaşılırken, konuyla ilgili Anayasa Mahkemesi içtihatlarına da değinildi.

Yüksek Mahkeme içtihatlarında KHK'ların yer ve zaman unsuruyla sınırlı olduğu belirtilen bilgi notunda, Anayasa Mahkemesi içtihadına göre, olağanüstü halin yürürlük süresini aşan düzenlemelerin, olağanüstü KHK ile yapılamayacağı savunuldu.

Olağanüstü hal kapsamında düzenlenmesi zorunlu olan bir konunun, bir kanun tarafından düzenlenen alana aitse, KHK'de ancak 'olağanüstü hal sürecince kanunun bu hükmünün uygulanmayacağı' veya getirilen hükmün 'KHK yürürlükte kaldığı sürece uygulanacağının' açıkça belirtilmesi gerektiği ileri sürülen bilgi notunda, 668 sayılı KHK'nin 3. maddesinde bazı ceza muhakemesi önlemleri hakkında düzenleme yapılırken 'olağanüstü halin devamı süresince' ibaresinin konduğu hatırlatıldı.

Bilgi notunda şunlar, kaydedildi:

'Bu nedenle düzenleme anayasaya aykırı olup, Anayasa Mahkemesi içtihatları uyarınca yargısal denetime tabidir. Olağanüstü halin gerektirdiği zorunlu önlemlerin alınması, şayet yukarıda belirtilen kanunların düzenleme alanına giriyorsa, bu durumda 'olağanüstü hal süresince' ibaresinin konularak KHK'nin bu şekilde çıkarılması gerekir. Eğer düzenlemenin niteliği zorunlu olarak bu süreyi aşıyorsa o zaman konu KHK ile değil, kanunla düzenlenmelidir.'

CHPReuters ve AA

Popüler İçerikler

Zengin ve Fakir Erkek Karşılaştırması Yapan Yeliz Yeşilmen'in Bakış Açısı Kullanıcılar Tarafından Desteklendi!
Arnavutluk Yeni Bir İslami Devlet Kurmayı Planlıyor: Alkol Yasağı Yok, Kadınlar İstedikleri Gibi Giyinebilecek
Narin Güran Cinayetinde Yeni İddialar Yeni Detaylar: 'Eczaneden Ertesi Gün Hapı Aldılar' İddiası!