Kılıç Kuşanmanıza Değmeyecek Sadece 38 Dakika Süren Savaşın Hikayesi

Ülkeler farklı olsa da geçmişimiz her zaman savaşlarla dolu. Kazananın zafer ilan ettiği kaybedenin ise uzun yıllar toparlamadığı savaşlar bir hırsın sonucu olarak ortaya çıkabilir. Tabii bu savaşların sonucunu her zaman halk çekmektedir. Dünya tarihine baktığımızda birbirinden ilginç olaylarla karşılaşıyoruz. Günler, aylar yıllar alan bu savaşların en uzun süreni, 335 yıl süren Hollanda ile Scilly adaları arasında yaşanan savaştır. Peki en kısa olanı hangisi? Yıllar sonra bile karşımıza çıkıp, ilgimizi çeken ve hayret edeceğimiz bu olaylardan bir tanesi de sadece 38 dakika süren Zanzibar savaşı... En kısa süren savaşın detayları içeriğimizde.👇

Tarihimize baktığımızda bir sürü yaşanan savaşlarla karşılaşıyoruz. Bu savaşların kendileri büyük olduğu gibi bedelleri de oldukça büyük oluyor. Ama içlerinden bir tanesi kılıç kuşanmanıza değmeyecek kısalıkta bir savaş. O da Zanzibar savaşı...

Dünyanın en kısa süren savaşı Tanzanya'ya bağlı Zanzibar Adası'nda yaşandı. Yönetim koltuğumdaki boşluk, savaşın asıl çıkış noktası.

İngiltere ve Almanya tarafından 1890 yılında imzalanan antlaşma neticesinde, İngiliz İmparatorluğu’nun etkisi altında bulunan Doğu Afrika adası, stratejik açıdan önem taşıyordu.

İngiliz sömürgesi ile beraber çalışmalar yürüten Hamad bin Thuwaini adanın Sultanı oldu, fakat hükümdarlığı yaklaşık üç yıl sonra şaşırtıcı bir biçimde öldüğünde sona ermiş oldu.

Sultanın beklenmedik ölümü şaşkınlık yarattı ve çoğu kişi, kendisini Zanzibar’ın yeni hükümdarı ilan eden kuzeni Halid bin Barghash tarafından zehirlenerek, öldürüldüğüne inandı.

İngiliz İmparatorluğu onu yeni sultan olarak kabul ettiği takdirde her şey istediği gibi devam edecekti. Fakat işler onun düşündüğü gibi ilerlemedi.

Sömürge yönetimi, koltuk boşalınca daha kolay bir şekilde çalışabileceklerini düşündükleri Hamoud bin Muhammed’i koltuğa getirmeye karar verdi.

Böylelikle sömürge yönetimi, tahttan çekilmesi için Barghash’a bir ültimatom verdi.

Koltuk sevdalısı olduğu için bırakmaya pek niyeti olmayan Bargash, bu isteğe olumsuz cevap vererek 3 bin adam topladı ve eski Sultan’ın silahlı yatı ile limanda pusu kurdu.

Bargash’ın topladığı askerler sarayı korumaya çalışırken İngiliz yönetimi 5 savaş gemisi ile adaya geldi.

Yaşananların önemini verilen ültimatomun sonlarına doğru idrak eden Bargash, ABD elçisinden yardım istese de, sömürge yönetimi 27 Ağustos sabahı saat 09.02’de saldırıya geçti.

Bargash’ın sığındığı Glaskow adlı gemi hemen batırıldı. Ölü sayısının giderek artması ve savaşın kaybedilecek olması nedeniyle tek çaresinin canını kurtarmak olduğunu anladı.

İngilizler, Almanlardan Bargash’ı teslim etmelerini istedi fakat Bargash 2 Ekim 1896’da Almanların elinden kaçtı.

Bir zamanlar hükümdarlık koltuğunda hak iddia eden Bargash, 1916’da İngilizler tarafından yakalanana kadar Tanzanya’nın Darüsselam kentinde yaşamını sürdürdü.

Bu içerikler de ilgini çekebilir.

Birçok Şeyin Başlangıcı Olan İlk Kadın Futbol Takımı: Dostlukspor
Hepimizde Belirtileri Bulunan Ama Fark Etmediğimiz Sendrom: Overthinking (Aşırı Düşünme)
Bildiğiniz Bütün Güzellik Yarışmalarını Unutun! 1971'de Yapılan Bi' Acayip Bacak Güzeli Yarışması
Kamp Tatili Yapanlar İçin: Doğayla İç İçe 13 Kamp Yeri
Bisikletiyle Dünya Turu Yapan İlk Kadın: Annie Londonderry

Popüler İçerikler

Acun Ilıcalı Futbol Yatırımlarına Devam Ediyor: Yeni Takımı Slovenya'dan
Mike Tyson Kaybetti: Tarihi Mike Tyson - Jake Paul Maçında Neler Oldu?
Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
YORUMLAR
28.01.2022

Ingilizler için bu bir savaş sayılmaz, zanzibar gibi küçük bir ülkeyi sömürgesi yapmış, başkaldıranları öldürmüş aslında. Savaş dediğin bir birine denk ülkeler için kullanılmalı. İngiltere-Fransa veya Rusya-Almanya gibi dersen o savaş olur. Güçleri denk. Artık savaşlar ekonomik oluyor artık. Yada iç savaş çıkartılarak yapılıyor.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ