Kıdem Tazminatında Tavan Ücret Değişiyor

Bu yıl için 8 bin 284 lira olarak belirlenen kıdem tazminatı tavanı Ocak 2022'de 9 bin lirayı geçecek. Beş yıl çalışan biri işten çıkarıldığında 45 bin lira ödeme alacak.

Kıdem tazminatını hak edenlere yapılacak ödemelerde üst sınır olan 'kıdem tazminatı tavanı' bütün çalışanları doğrudan ilgilendiriyor. Tavan tazminat hesaplamasında maksimum devlet memurunun aldığı maaş esas alınıyor.

Emekli olmayı düşünenler başta olmak üzere çalışanlar için alacakları kıdem tazminatının en fazla ne kadar olacağı bu tavan üzerinden hesaplanıyor. Memurlara toplu sözleşme ve hizmet akitleriyle belirlenen kıdem tazminatının yıllık miktarı Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre bir hizmet yılı için ödenecek azami emeklilik ikramiyesini geçemiyor.

Kıdem tazminat tavanı nedir?

Kıdem tazminatı hak eden çalışana yapılacak ödemelerdeki üst sınıra 'kıdem tazminat tavanı' deniyor. Emekli olmayı düşünenler, bazı durumlarda çalışan için alacakları tazminatın en fazla ne kadar olacağı bu tavan üzerinden hesaplanıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca bu yıl için açıklanan tavan 8 bin 284 lira olup, beş yıl çalışan biri işten çıkarıldığında 41 bin 420 lira tazminat alabiliyor.

İşveren isterse fazla ödeme yapabilir mi?

İşverenin istemesi durumunda kıdem tazminatı tavan miktarı üzerinde ödeme yapmasında bir engel bulunmuyor. Kıdem tazminatının tavana kadar olan kısmı için sadece damga vergisi kesintisi yapılıyor. İşverenler tavan tutarın üzerindeki kısım için kıdem tazminatı ödemeye zorlanamaz.

Kıdem tazminatı ne zaman belirleniyor?

Tavan miktarı ocak ve temmuz ayı başında belirleniyor. 2020'de 7 bin 639 lira olan tavan tutarı bu yıl 1 Temmuz ve sonrası dönem için 8 bin 284 lira olmuştu. Çalışanlar evlilik, askerlik veya 15 yıl 3600 gün ile işten ayrılacaksa bu haklarını ocak ve temmuz aylarında kullanmaları lehine olur.

Tavan ücret neye göre belirleniyor?

En yüksek devlet memuruna yıllık ödenecek minimum emekli ikramiyesine göre hesaplama yapılıyor. Tavanın belirlenmesinde esas olan tutar en yüksek devlet memurunun bir hizmet yılı için alacağı azami emeklilik ikramiye tutarıdır. Toplu sözleşme, hizmet akitleriyle belirlenen kıdemin yıllık miktarı memurlara Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre 1 yıl için ödenecek azami emeklilik ikramiyesini geçemiyor.

Popüler İçerikler

Gülben Ergen’den Narin Güran Cinayetinin Şüphelilerinden Anne Yüksel Güran’a Çok Sert Sözler
Zengin ve Fakir Erkek Karşılaştırması Yapan Yeliz Yeşilmen'in Bakış Açısı Kullanıcılar Tarafından Desteklendi!
Galada Sarılarak Poz Verdiler: Arda Güler ve Sevgilisi Duru Nayman İlk Kez Birlikte Görüntülendi
YORUMLAR
10.11.2021

neden maaşımın tamamını alamıyorum çok ilginç ya. vergi alırken hiç tavan falan yok ama iş halka gelince tavan fiyat diye bir saçmalık var.

10.11.2021

bilmiyordum ama tavan da tavan yani ne düşükmüş :D 9000 cidden az yani adam resmyette netten 10 bin 15bin maaş alıyor ama işten ayrılırsa tavan fiyat 9 bin dalga geçre gibi. besten ben ilk ay çıktım direkt olarak. ben para biriktircem sözde ama hesapta duran param işletilip para kazanacaklar birde bende vergi kesecekler.

10.11.2021

Maalesef özel sektörden çoğu kişi alamıyor zaten kıdem tazminatı. Mobbing veya maaş düşüklüğü gibi sebeplerle kendi isteğiyle(!) ayrılması sağlanıyor.

10.11.2021

Kurumsal yabancı bir firma mıydı? Ya da 99 öncesi giriş ile 15 yılı doldurup emekli mi oldunuz?

10.11.2021

%10 artmış (hatta daha az), e enflasyon %20 değil mi?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ