Kıdem Tazminatı Nedir? Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Kıdem tazminatı çalışanları ilgilendiren ve merak edilen konulardan biri. İşçiyi, işveren tarafından güvence altına alan kıdem tazminatı ilgili yasalarca belirlenmiş olup, tazminatın alınma şartları ve miktarı ise yine yasal şartlara göre belirlenir. Her işçinin çalıştığı süre boyunca verdiği emeğin karşılığını almasını sağlayan ve aynı zamanda bir güvence bedeli gibi görünen kıdem tazminatı ile ilgili her şeyi haberimizde bulabilirsiniz. Peki, kıdem tazminatı nedir? Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır? İşte detaylar...

4857 sayılı İş Kanunu ile belirlenen kıdem tazminatı tüm çalışanlar için oldukça önem arz ediyor. İşçileri güvence altına alan kıdem tazminatı aynı zamanda iş vereninde sürekli olarak işçi çıkarmasının önüne geçiyor. Herhangi bir kurumda sigortalı olarak çalışan işçilerin çalıştığı süre ve çalıştığı her yılın son 30 gününde aldığı brüt ücret baz alınarak hesaplanan kıdem tazminatı ilgili yasalarca teminat altına alınmaktadır. Kıdem tazminatı nedir ve nasıl hesaplanır? sorularının detaylarını haberimizde sizler için derledik...

Kıdem Tazminatı Nedir?

1475 sayılı İş Kanunu''nun 14. maddesine göre çalışan kişinin işe başladığı tarihten itibaren, aynı iş yerinde geçirdiği süreler baz alınarak ve iş yerinde geçirdiği her geçen yıl için ayrı olarak hesaplanıp iş veren tarafından işçiye ödenmesi zorunlu olan paraya kıdem tazminatı denir. 

Farklı sektörlerde çalışan kişiler çalıştıkları süre boyunca iş yerlerine belli bir emek vermektedirler. Kıdem tazminatı da bir nevi bu emeğin karşılığı olarak görülmekle beraber aynı zamanda iş vereninde sürekli işçi çıkarıp almasının önüne geçmektedir. Bu şekilde çalışanlar yasal olarak iş veren tarafından güvence altına alınmış olur.

Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

İlgili yasalarca belirlenen koşullar sağlandığı takdirde hak kazanılan kıdem tazminatını hesaplamak oldukça basittir.

  • Çalışanın aynı iş yerinde çalıştığı her yılın en son 30 günlük bürüt ücreti hesaplanarak bu tutarda kıdem tazminatı ödenir.

  • Bir tam yılının dışında kalan süreler için ise toplam gün sayısı belirlenerek günlük brüt ücret ile çarpılır.

  • Ayrıca yasal olarak çalışanın alacağı kıdem tazminatı ilgili bakanlığın belirlediği tavan tutarı geçemez. 2021 yılı için belirlenen tavan tutar 7.638,96 TL olmakla birlikte bürüt ücreti bu tutardan fazla olan çalışan bu tutarın üzerinde tazminat alamaz.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

İhbar Tazminatı Nedir? İhbar Tazminatı Nasıl Hesaplanır?
Kıdem Tazminatında Yeni Tavan

Popüler İçerikler

Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
Kızılcık Şerbeti'nde Giray'ı Canlandıran Kaan Taşaner Dizide Rol Almaktan Duyduğu Pişmanlığı İtiraf Etti
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''