'Kıdem Tazminatı Kalkıyor' İddiası OVP ile Gündemde: Cübbeli Hoca 'Kıdem Tazminatı Caiz mi?' Açıkladı

Kıdem tazminatı bir çalışanın iş yerinden çıkarılmasıyla ya da 'bazı koşullarda' kendi isteğiyle işten ayrılmasıyla hak ettiği toplu bir ödemedir. Kapitalist sistemde kimse kimseye boş yere ve fazlanda para vermez, özellikle bu konuda işverenlerin bonkör olduğu  da söylenemez. Ancak yıllardır dönem dönem konuşulan 'kıdem tazminatının kaldırılması' bu kez fark etmeden OVP'nin içine dahil edildi. Patronlar kadar bunun olmasının savunan bir kesim daha dikkat çekti. Bazı tarikatların hocaları ki içlerinde en çok tanınanı Cübbeli Ahmet Hoca da yer aldı.

Kıdem Tazminatı nedir?

Kıdem tazminatı, en az 1 yıl süreyle aynı işyerinde çalışan kişinin işten ayrılırken almaya hak kazandığı bir tazminat türü olarak bilinir. 30 günlük brüt çalışma tutarı üzerinden ve çalışma süresine bağlı olarak hesaplanan bu tazminat türü, işten çıkarılma halinde 'ekstrem' sebepler yoksa her halükarda verilir. İşçinin işten ayrılma, istifa gibi sebeplerinde de yine özel koşullar dışında ödenmez. İşçinin kazanılmış hakkı olarak İş Kanununda yeri vardır.

Gelelim son kıdem tazminatı tartışmalarına: OVP ile yeniden gündeme geldi.

Ekonominin yol haritası olan 2024-2026 dönemine ait 3 yıllık Orta Vadeli Program (OVP) geçen günlerde açıklanırken, içerikte BES'le de ilişkilendirilen Otomatik Katılım Sistemi'nin (OKS), işverenlerin de katkısıyla ikinci basamak bir emeklilik sistemi olan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'ne (TES) dönüşmesi planlandığı görüldü. Sözcü'nün aktardığı bilgilere göre, yasal düzenlemenin 2024 yılı sonuna doğru yapılması planlanırken, milyonlar kişiyi ilgilendiren önemli detaylar bulunuyor. 

2017'de BES sistemine otomatik katılım başlarken, maaşlardan yüzde 3 oranında kesintiyle BES'e katılan çalışanlar istekleri dahilinde sistemden ayrılma hakkı da bulunuyordu.

Planlanan TES'te "emeklilikte oluşacak gelir kaybı", "çalışma döneminde yaşam standartlarını korumak", "ek emeklilik geliri" ve "hane halkı tasarruflarına" yönelik bir sistem amaçlanırken, konu kıdem tazminatına geldi.

Dönem dönem konuşulan kıdem tazminatının kaldırılmasına yönelik çalışma TES’te görüldü. 

Kanuni düzenleme sonrası 'çalışanların geçmiş döneme dair kıdem tazminatı hakları' korunacak. Ancak çalışan kıdem tazminatına ait haklarıyla TES’e geçiş yapacak.

Sisteme dair özet bilgiler de şu şekilde:

Kıdem tazminatı hakkı TES fona geçecek istifa dahilinde de hak kazanırken, yine de paraya ulaşmak mümkün olmayacak. İş değişikliği ya da tazminatsız iş akdi feshi halinde yanan tazminat hakkı burada sistemde kalarak hak kaybı olmayacak. Ancak işten çıkarıldığında çalışan tazminatını 60 yaşında dek alamayacak. 

Sistem cayma ya da ayrılma hakkı bulunmuyor. 

60 yaşından önce özel hallerde, 1 kereye mahsus belli bir oranda fondan para çekim hakkı bulunuyor.  

SGK sisteminden ayrışan TES fonundan 60 yaşına gelindiğinde %25 toplu ödeme alınabilecek ve kalanı kısım aylık olarak ödenecek.

Birleşik Metal İş Sendikası Toplu İş Sözleşmesi Uzmanı İrfan Kaygısız, durumu şu şekilde özetliyor: "Orta Vadeli Plan, işçi haklarına saldırı planı."

Kıdem tazminatı yeniden hedefte. Kıdem tazminatına saldırının yeni yöntemi ise Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi. Argümanlar bile neredeyse aynı. “Bir gün çalışanın bile tazminat hakkı olacak”. Para ise ancak emekli olunursa alınacak

"Birikimin yüzde 25’i alınabilecek. Kalan para ise emekli maaşı olarak alınacakmış."

Sistemden çıkış yok, cayma ve ayrılma hakkı tanınmayacak. Emekli olunca veya ölünce yararlanılabilecek. Bir asgari ücretli 25 yıl çalışırsa aylık alacağı para 251 lira olacakmış. Ne para ama!

"“İstihdam” başlığı altında yer alan düzenlemeye göre ise, “yeni nesil esnek çalışma modelleri” hızlı ve etkili bir biçimde hayata geçirilecekmiş."

“Güvenceli esneklik” sağlanacakmış. Yine bir klasik yazım, aynı terane. Ateş ve buz bir arada olacakmış.

Bundan sonrası ise ilginçleşiyor. Konuya dahil olanlar tarikatlar oluyor. Cübbeli Ahmet Hoca "kıdem tazminatı" yorumluyor.

Tarikat yapılarının ticari kapital sistemde güçlü olduğu bilinirken, Cübbeli Ahmet Hoca olarak toplumda tanınan Ahmet Mahmut Ünlü ve yine farklı bir kanalda bu konuların 'helal-haram' olarak tartışılması 'hak' konusunu da akıllara getiriyor.

İşçinin "dinen" böyle bir hakkı olmadığı söylenirken, Kıdem Tazminatı tartışması da çerçevesinin dışına çıkmış oluyor. Yorum sizin.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

16 Bin Lira Maaş Veren Youtube Patronu "Benim Problemim Değil" Deyince Linç Yüklendi!
En Çok Beyaz Yakayı Etkiliyor: Geçinemeyen ve İş Bulamayan Çalışanların Sessiz İstifası Bitmiyor!
Gelin Hesap Yapalım: Finansal Özgür Olmak İçin Ne Kadar Paraya İhtiyacınız Var?

Popüler İçerikler

Yabancılar Hayran Kaldı: Mourinho'nun Trabzonspor Maçındaki Heyecanı Dünyanın Dilinde
Yarışmaya Katıldıktan Sonra Başından Vurulan Mutlu Kaya'nın "Başardım" Paylaşımı Duygulandırdı!
Fenerbahçe Genel Sekreteri Burak Kızılhan'ın Açıklamaları Gündem Oldu: ''Sponsorlarımız Yasal ve Helal''
YORUMLAR
08.09.2023

Bize geçirilen vergiler caiz mi hocaaağmm?

08.09.2023

Müslüman topluyorsa helal olmayan biri topluyorsa haramdır şaka yapmıyorum baya müslümanın müslümandan faiz alması haram müslüman olmayandan alınırsa helal oluyormuş bu din arapları zengin etme üzerine kurulmuş adamlar savaşarak kaybetse bile arabistandan şöyle bir adam geldi seyitmiş peygamber soyundan geliyormuş ona soralım diye zamanla adamlar yeniden gücü eline alıyor gerçekten dindarlık enayiliktir kişisel olarak toplumsal olaraksa vatan hainliğidir savaşarak ölerek aldığın hakları din üzerinden kendi elinle geri veriyorsun

Pasif Kullanıcı
08.09.2023

kıdem tazminatı nedir, cübbeli ne alaka, biz nereye düştük mk?

08.09.2023

tazminatımız için icazet mi alıcaz artık, vay arkadaş nereye düştük gerçekten

TÜM YORUMLARI OKU (11)