Kendinizi Her Zaman Uykusuz ve Yorgun Hissetmenizin Sebebini Biliyor musunuz?

Gözlerinizi gün boyunca açık tutmaya çalışıp halsiz ve yorgun hissediyorsanız, bu gece uyuma sürenizle ilgili olmayabilir. Yeteri kadar uyumak sağlık için önemli bir durum. Sürekli uykusuzluğunuz, güçsüzlüğünüz ve kas ağrılarınız varsa bir doktora görünmekte fayda var.

1. Kansızlık

Kendinizi gün boyunca yorgun hissediyorsanız, akciğerlerinizden hücrelere ve dokulara oksijen taşımak için yeterli miktarda sağlıklı kırmızı kan hücresi olmadığında ortaya çıkan bir kan hastalığı olan anemi buna sebep oluyor olabilir. En büyük belirtisi baş ağrısı, güçsüzlük ve baş dönmesi ile birlikte yorgunluk.

2. Depresyon

Dünya genelinde 350 milyon insanı etkileyen depresyon, ailede zihinsel hastalık geçirme geçmişi, zayıf diyet ve egzersiz eksikliği gibi bir takım genetik ve çevresel faktörlere bağlı olabilen karmaşık bir zihinsel hastalık. Depresyonun başlıca semptomu iki haftadan uzun süren ezici bir hüzün olsa da, bu zihinsel bozukluk, yorgunluk, ağrı ve uyku bozukluğu gibi durumlarla fiziksel olarak da kendini gösterebilir. Bu semptomlardan herhangi birini fark ederseniz, doğru teşhis için doktorunuzu veya bir psikiyatristi ziyaret edin.

3. Hareketsizlik

Her zaman yorgunsanız spor salonuna gitmek sizin için daha da yorucu görünüyor olabilir. Ancak spor, size daha uzun süreli enerji sağlayabilir ve hücrelerinizde yapılacak yeni mitokondriyayı uyarır. Böylece toplam enerjiyi hücresel düzeyde yükseltir. Psikoterapi ve Psikosomatik Dergisinde yayınlanan bir çalışmada altı haftalık düşük ve orta dereceli egzersiz yapan erişkinlerin yorgunluk hissinin azaldığı görülmüş. Mahallenizin çevresinde 30 dakikalık bir yürüyüş bile size enerji kazandırabilir.

4. Diyabet

Tip 2 diyabetliler glikozu düzgün şekilde kullanmazlar, bu da şekerin enerji için kullanılmak yerine kanda oluşmasına neden olur. Kronik yorgunluk yanı sıra sürekli susuzluk, açlık ve sık idrara çıkma şeker hastalığının ilk göstergelerinden biridir. Kan şekeri düzeylerini test etmek için doktorunuzu ziyaret edin.

5. Tiroid bezlerinin düzgün çalışmaması

Boynunuzdaki kelebek şeklinde olan tiroidiniz, büyük bedensel fonksiyonları kontrol eden iki büyük hormon salgılar. Troid bezindeki sıkıntı, hücrelerinize 'harekete geçme' sinyali vermez ve halsizliğe yol açar.

6. Yeterli miktarda kalori almama

Aldığınız kaloriden çoğunu harcarsanız kilo vermeye başlarsınız. Fakat vücudunuzun enerjik olması için kaloriye ihtiyacı vardır. Yeterli kaloriyi almamak sizi her zaman yorgun hissettirir.

7. Fazla şeker tüketimi

Vücudunuzun enerji için glikoza ihtiyacı olduğu doğrudur, ancak çok fazla şeker enerji seviyenize müdahale edebilir. Şekerli gıdalar tükettiğinizde kandaki şekeri yükseltip düşürerek halsizlik hissine neden olabilirsiniz.

8. Yetersiz su tüketimi

s3.amazonaws.com

Uyanık kalmak için vücudunuzun kafeinden daha fazla suya ihtiyacı olabilir. Turunçgiller, dondurulmuş meyveler, salatalıklar ve taze otlar gibi yiyecekleri seçmek su tüketiminize destek olabilir.

9. Yetersiz karbonhidrat tüketimi

Diyet yaparken karbonhidratı kesmek sıklıkla görülen bir seçenek. Fakat karbonhidratlar vücudun enerji kazanması için gereklidir. Karbonhidratları, tahıl, sebze ve meyve gibi kompleks kaynaklardan da alabilirsiniz.

10. Yetersiz D vitamini

Güneşin zararlı etkilerinden korunmak önemlidir fakat hiç güneş görmemek de bazı sorunlara yol açabilir. Yorgunluk, D vitamini eksikliğinin en büyük semptomlarından biridir ve birçok yetişkin, güneşin vücudumuza sağlayabileceği vitaminlerden yeterince faydalanamamaktadır. Ancak güneşe çıkamıyor veya cildinizi bu zararlı UVA ve UVB ışınlarından korumak istiyorsanız, doktorunuza danışarak bir D vitamini takviyesi alabilirsiniz.

Popüler İçerikler

Güldür Güldür Show'dan Duygulandıran 29 Ekim Skeci Geldi
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un Yaptığı Açıklamalar Gündem Oldu: ''Uyanın Fenerbahçeliler Uyanın!''
Yarışmaya Katıldıktan Sonra Başından Vurulan Mutlu Kaya'nın "Başardım" Paylaşımı Duygulandırdı!
YORUMLAR
23.09.2017

Yetersiz su alımı en büyük faktörlerden bir tanesi. Yorgunluğu geçtim direk uyuşukluğa sebebiyet verebiliyor. Günlük ortalama 1,5 - 2,5 litre arası tüketmek şart.

1-Şeker Ürün TÜKETMEYİN Her sebzede meyvede şeker var. Günde 1 Porsiyondan Fazla meyve de yemeyin. MÜMKÜNSE GÜNE YUMURTA-PEYNİR-TEREYAĞI İLE YAPILMIŞ OMLET YİYEREK BAŞLAYIN SİZİ GÜN BOYU TOK TUTAR!!!! 2-Bağırsakta 21 Dakika sonra 1 DİLİM EKMEK = 1 ÇORBA KAŞIĞI ŞEKERE DÖNÜŞÜR asla hamur ve ekmek yemeyin. Kas erimesine karşı ayda bir bir makarna yeter. 3- Günde 8-10 Badem, 5-10 Fındık, Bol Baharatlı yemek, 7-8 gram kırmızı acı biber tüketin ki bağırsağı temizlesin 4-Haftanın en çok iki günü bol yağlı kuzu dana eti.. kırmızı et , bol balık tüketin. 5- Yoğurt, kefir, turşu, salatalarda yemeklerde zeytin yağı tüketin. 6- Günde üç öğün çok az tuzlu 10 ar zeytin yiyin. 7- Tarçın tüketin, 8 -Avakado tüketin, 9- Acılı şalgam için ( Pro- pro biyotiktir)ve ilaçtan daha yaralıdır.) 10-Üzüm yapragı yiyin, 11- Üzüm çekirdeğini yiyin. 12- Karpuz kabuğunu yoğurtla cacaık yapın yiyin ( Citrolin anti kansorejen ve hücre yeniler:)

Ekmeğin şekere dönüştüğünü nerden duydunuz sayın diyetisyen efendi

25.09.2017

uyku müayit bi yerde inse de ben de işime odaklana bilsem. 8 saat tam uyuyorum bi türlü uykumu alamıyorum kafayi yiycem sonunda....

4 saatlik periyodlara dikkat etmen gerekir. bu bir kural yanı 4 saat uyursan 6 saatlık uykudan kalktıgından daha dinç kalkarsın tam 8 saat uyumuyorsundur muhtemelen ve uykunu alamadıgını hıssedıyorsundur.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ