Kendinizi Hasta Hissettiğinizde İlk Olarak İnternete Başvuruyorsanız Siberkondriak Olabilirsiniz

Artık hepimiz en ufak şeyi bile Google'a danışıyoruz; ancak internetin çoğu zaman derin bir bilgi çöplüğü olduğunu unutuyoruz.

Kaçımız ilk hasta hissettiğinde ilk iş olarak doktora gidiyoruz?

En çok kullanılan arama motoru olan Google, eskiden kullandığımız ansiklopedilerin yerini aldı. ''Her şey elimizin altında artık' derler ya, durum tam olarak öyle. Ancak bu ne kadar iyi bir şey, dersiniz?

Teknolojinin gelişmesiyle internette çok fazla bilgi dolaşır oldu ve sağlık konusunda hangisinin doğru olduğunu bilebilecek kadar yetkinliğimiz çoğumuzun yok.

En ufak bir baş ağrısı, halsizlik, el titremesi bizi endişelendirmeye yetiyor. Bu durumda biz de internete girip, 'xxxx'in sebepleri' yazarak binlerce sayfayı elimizin altına getiriyoruz. Siberkondria durumu tam burada devreye giriyor.

Siberkondria için kısaca ''internetten hastalık arama davranışı'' diyebiliriz.

Bu konuyla ilgili birçok akademik araştırma yapılmış ve çeşitli tanımlamalar da yapılmış: Örneğin Siberkondria'ya bir davranış, anksiyete türü ya da hastalık diyenleri de görebilirsiniz.

İnternet araştırmanızla birlikte karşılaştığınız hastalıklarla kendinize teşhis koymaya başlamışsanız işler ciddileşiyor olabilir.

Siberkondria esasında, hastalık hastalığı olarak da bilinen Hipokondriya'nın daha teknolojik versiyonu. Kendinizde tespit ettiğiniz semptomları internette sorgulayarak, karşılaştığınız sonuçlarla gereksiz bir kaygıya kapılabilirsiniz.

İnternette tıbbi bilgi aramaya başlamanızın ilk sebebi ne olursa olsun, internette bulduğunuz bilgiler daha fazla arama yapmanıza ve daha fazla kaygılanmanıza yol açabilir.

Aynı zamanda internetin derin çukuru içerisinde daha fazla kaygılandıkça, doğru bilgiye erişme ihtimaliniz de giderek azalır. Sonuç olarak bu süreç bir kısır döngüye bağlanır.

Kapıldığınız kaygı ve doğru bilgiden uzaklaşma süreci, doktora gidildiğinde gerçek teşhise olan inancınızı oldukça zayıflatabilir.

Siberkondria bu aşamaların tümüdür aslında. Kendinizi her hasta hissettiğinizde internetten araştırma yapmanız ve çıkan sonuçlara göre kendinize teşhis koymanız sağlığınızı tehlikeye sokabilecek durumlar oluşturabilir.

Siberkondria gözlemlenen kişilerde, doktora gitmeden kendilerine koydukları teşhise göre ilaç alma yoluna başvuranlar da olabiliyor.

Diğer yandan uzmanların söylediğine göre, internetten tıbbi araştırma yapmak erken teşhisi sağlayabiliyor; ki bu ciddi hastalığa sahip olabilecek kişiler için ne kadar hayat kurtarıcı tahmin edebilirsiniz.

Bu konuda önemli olan şey, güvenilir sitelerden araştırma yapmak ve hangi kaynağa güvenebileceğinizi bilmek.

greatist.com

Diğer yandan, tabii ki en doğru bilgiyi her zaman doktorlardan alacağınızı asla unutmayın.

Hastalık hastası olmak çok daha ciddi bir psikolojik sorundur ve tedavi edilmesi gerekir.

Daha önce belirttiğimiz gibi Siberkondria, hastalık hastalığının bir diğer türü. Bu sebeple ufak bir baş ağrısını kansere, tümöre bağlayacak kadar ciddi bir durumla karşı karşıyaysanız daha dikkatli olmalısınız.

Eğer siberkondriyak olduğunuzu düşünüyorsanız, internetten araştırma yapmayı bırakarak gerçek bir doktor gidin.

Unutmayın, kendinizi daha fazla endişelendirmek size bir şey kazandırmayacak. En doğru bilgiyi her zaman bir uzman doktordan alabilirsiniz.

İçeriği hazırlarken bu siteden ve bu makaleden yararlandık.

Bu içerik de ilginizi çekebilir;

Selfie Çekmek Artık Psikolojik Bir Rahatsızlık Sayılıyor! Peki Selfie Bağımlısı Olup Olmadığımızı Nasıl Anlarız?

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Yapımcısından Müjdat Gezen'in Olay İddiasına Sert Yanıt!
Ünlü Restorandaki Bir Buçuk Porsiyon Adana Kebabının Hesap Tutarı Dudak Uçuklattı
Koşun Kaos Var: Demet Akalın Programına Gülben Ergen'i Konuk Edince Seren Serengil'in Tepkisi Sert Oldu!
YORUMLAR
07.11.2019

İnternete öksürük, baş dönmesi ve benzeri basit belirtileri yazdığınızda dahi çok ciddi hastalıkların habercisi olabileceğini okuma ihtimaliniz çok yüksek. Örneğin baş dönmesi yazdığında beyin tümörü, soğuk terleme yazdığınızda aids vs. çıkabilir, kuru öksürük yazıp akciğer kanseri olduğunuzu düşünebilirsiniz. Yapılacak en mantıklı şey araştırma yapıyor olsanız dahi teşhis koymaya yetkili olan tek kişi alanında uzman doktorlardır bunu unutmayın. Kendi kendinize teşhis koymayın özellikle mental hastalıklarda googledan aratıp kendine teşhis koyanlar çok fazla. Şunu da söylemem gerek safra kesem iltihaplandığında haydarpaşa numuneye gittim ve doktor yanlış tanı koydu çok çok alakasız bir şekilde sistit dedi, daha da kötüleşince başka bir hastanenin aciline gittiğimde fark edildi 2 hafta sonra ameliyata girdim 3 tane taş oluşmuştu safra kesemde. Demem o ki bazı doktorlar google arama motoru kadar vasıfsız teşhis koyma konusunda.

06.11.2019

Doktorlar çok iyi teşhis koyuyor sanki, hele devlet hastanesindekiler.. daha kapıdan içeri girmeden başlıyor azarlamaya :)))

07.11.2019

Bu haberi okuyup "bende Siberkondriak var" diye düşündüyseniz Siberkondriak olabilirsiniz.

TÜM YORUMLARI OKU (4)