Kendinden Çok Başkalarını Düşünen Empati Hastalarına Dair Bilmeniz Gereken Bir Şey Var!

Bazen yaptığınız fedakarlıklara siz bile şaşırıyor olabilirsiniz! 

Bu kadar fedakar davranış nasıl gelişti?

Cevap sadece genlerimizle alakalı değil, aynı zamanda vücudumuzda bulunan mikroorganizmalarla da alakalı olabilir.

''Saçımı süpürge ettim.'', ''Yemedim yedirdim.'' gibi durumları yaşıyorsanız, alturistik davranışlar sergiliyorsunuz anlamına geliyor.

Alturistik davranış, bilimsel olarak bir kişinin yaşamını diğerlerine adaması şeklinde tanımlanıyor.

Evrimsel olarak annelerin, alturistik davranışlarının altında genlerini sürdürme iç güdüsü bulunduğu düşünülüyor.

Alturistik davranışların en iyi örneği, anne-çocuk ilişkisi olarak biliniyor. Özellikle bu davranış biçimi, genleri korumak ve gelecek nesillere aktarmak için aile bireylerine farkında olmadan yapılıyor.

Maymun türlerinin birbirlerinin sırtındaki parazitleri temizlemesi de altrustik davranışlar arasında yer alıyor.

Peki ya akrabamız olmayan insanlara yaptığımız fedakarlıklar?

Bilimsel olarak bu durum, karşılıklı alturizm davranış olarak tanımlanıyor. Yani birine yardım ederken veya fedakar davranırken, herhangi bir zamanda ondan da yardım göreceğimizi umarak davranıyoruz.

Son araştırmalar genlerin yanı sıra, vücudumuzdaki mikroorganizmaların da alturistik davranışlar sergilemeyi teşvik ettiğini gösteriyor.

Bilimsel çalışmalara göre, mikroorganizmaların alturistik davranışlarda genlere oranla daha büyük bir etkisi var.

Vücutta bulunan mikroorganizmaların davranışlarımızı nasıl etkilediğinin en güzel örneği de kuduz virüsüyle enfekte bireylerde agresif davranışların gözlenmesidir.

Araştırmalar, mikrobiyomun (bağırsağımızdaki mikroorganizmalar topluluğu) nöronlara ulaşıp, nörotransmitter ve hormon aktivitesini değiştirerek, mikroorganizmanın bulunduğu konağın sosyal davranışlarını manipüle edebildiğini gösteriyor.

Gıda paylaşımı, birlikte barınma gibi yakın fiziksel temaslar mikroorganizmaların bireyler arasında iletimini arttırıyor.

Bu nedenle, yakın temaslarda bulunduğumuz kişilerin, aynı zamanda onlarda bulunan mikroorganizmaların alıcısıyız.

Bireyler arasındaki bu mikroorganizma iletiminin zamanla daha büyük topluluklarda da görülebileceğini düşünen araştırmacılar, bunu gözlemleyebilecekleri simülasyonlar oluşturmuşlar.

Bu simulasyonlarda bir grup, fedakarlık davranışını indükleyen mikroorganizmaları içerirken, kontrol grubu bu mikroorganizmalardan izole hale getirip, birden fazla nesilde alturistik davranış sağlayan mikroorganizmaları incelemişler.

Simülasyonlar, fedakarlık evriminin başarılı olduğunu ortaya koyuyor.

Sonuçlar, mikroorganizmaların bireyler arasında geçişine izin verildiği sürece, fedakarlıkla indüklenen mikroorganizmaların populasyonda yayılabileceğini gösteriyor. Bireyler arasında iletim sağlandıktan sonra mikroorganizmalar, bireyde bulunan mikroorganizmaları da kendi akrabalarına dönüştürüyorlar.

Bu araştırmalar alturistik davranışın, genetik faktörler olsun veya olmasın mikroorganizma kaynaklı ortaya çıkabildiğini gösteriyor.

Genetik olarak kodlanmış alturistik davranışlar daha seyrek gözlenirken, mikroorganizma kaynaklı fedakarlıklar daha sık gözlemlenmiş.

Sonuçlar genel olarak,mikroorganizmaların, fedakar davranışların evriminde baskın ve gözden kaçırılmış bir rol oynayabileceğini gösteriyor.

Mikroorganizmalar alturistik davranışlara bu kadar geniş bir etki yapıyorsa, antibiyotikler, probiyotikler ve mikrobiyomu etkileyen her etkenin, başka davranışları da etkileyip etkilemediği de merak konusu.

Popüler İçerikler

Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
Mehmet Şimşek Meclis’te Sunum Yaptı: “Ülkemizde Vergi Yükü Yüksek Değil”
Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
YORUMLAR
31.03.2017

Galiba hastalığımı buldum şimdi tedavisinde.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ