Küçük Albert Deneyi, bir anlamda Pavlov'un Köpeği'nin bir insanla gerçekleştirilmiş versiyonu gibidir. 1920 yılında John B. Watson ve partneri Rosalie Rayner tarafından yürütülen deney, tarihin en ahlâk dışı deneylerinden bir tanesidir. Çalışmada henüz dokuz aylık olan Albert'in yersiz korkular geliştirmesi hedeflenmiş, bebeğin karşısına ilk olarak beyaz bir fare yerleştirilmiştir. Albert, başlarda fareyi görünce hiçbir korku belirtisi göstermemiştir. Bunun üzerine Watson, Albert fareye her dokunduğunda bir çekiçle çelik bir çubuğa vurarak gürültü çıkarmış, bebeğin zamanla fareden korkmaya başlamasını sağlamıştır. İlerleyen zamanda Albert fareyi gördüğü anda ağlamaya başlamış, böylece şartlanmanın insanlar üzerinde de işe yaradığı kanıtlanmıştır.
Güzel icerikti editör 👏
Böyle deneylerin hastasıyım. Üniversitenin ilk senesi iletişim derslerinde birkaçından bahsedilmişti. Yenilerini öğrenmem iyi oldu.
bizimde ntv cnnturk vsss havuz medyasının insanların beynini yıkama deneyi var 18 senedir..nasıl kötüyü hep iyi gösterip nasıl cahil ve kendini akıllı sananların beyinlerinin yıkandığı deneyi..