Geçtiğimiz Aralık ayında, Kickstarter’da 1,5 milyon doların üzerinde fon toplayan Kano , her yaştan kullanıcının kendi bilgisayarını kendisinin yapmasını (DIY) ve kodlamayı öğrenmesini sağlayan bir girişim. Kampanyadaki 100 bin dolar fon hedefini misliyle aşan Kano geçtiğimiz Eylül ayına kadar 18 bin ön sipariş teslimatı gerçekleştirmişti. Bu başarıyla adından söz ettiren Londra merkezli Kano, sonunda bilgisayar kitini 150 dolardan (ücretsiz sevkiyat dahil) piyasaya sundu.
Her ne kadar 6-14 yaş arasındaki çocuklar için olsa da Kano’nun lego stilindeki kendin yap bilgisayarları “her yaştan çocuğu” hedefliyor. Kano’nun bilgisayar kitinde Raspberry Pi Model B, Bluetooth kalvye, kendin yap mikrofon, kılıf, baskı ve yapıştırıcılar, WiFi gücü, 8 GB’lık bir SD kart bulunuyor. Yani kiti alıp, kılavuzu ve yardımcı materyalleri takip ederek doğrudan bilgisayarınızı yapmaya koyulabiliyorsunuz. Kano bilgisayar ekranı olarak TV’nizi kullanabiliyorsunuz.
Kano’nun asıl heyecan veren tarafı kodlamayı da öğretiyor olması. Kano Blocks adındaki yazılımıyla kodlamanın temellerini Nokia telefonların yıldızı Snake, Atari’nin Pong ve bugünün hiti Minecraft oyunlarını kendiniz yaparak öğreniyorsunuz. Snake oyunun Phyton kullanarak size öğreten Kano, oyunu kendinize göre özelleştirmenize izin veriyor. Kullanıcıların kendi oyunlarını yayınlayabilecekleri bir uygulama mağazasının da önümüzdeki dönemde açılması planlanıyor.
Kano, renkli tasarımı ve oyunlaştırılmış içeriğiyle çocukların da ilgisini çekecek şekilde üretilmiş.Bununla birlikte kendin yap kültürünü benimseyenleri de bir araya getirebilecek yeni bir girişim.
Saul Klein, Yonatan Raz-Fridman ve Alex Klein tarafından kurulan Kano, aralarında Index Ventures’ın olduğu bir grup yatırımcıdan tohum yatırımı almış. Bugün 11 ülkeden 22 kişinin çalıştığı Kano’yu incelemek isterseniz burada.
Webrazzi