Kemal Derviş Kimdir? Eski Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'i Kim Getirdi?

Gündemin öne çıkan isimlerinden biri de Kemal Derviş oldu. Eski Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in hayatını kaybettiği açıklandı. Yaşananların ardından Derviş'in hayatı hakkında yapılan araştırmalar hız kazandı. Peki Kemal Derviş kimdir? Kemal Derviş kaç yaşındaydı? Kemal Derviş öldü mü? Kemal Derviş'i kim getirdi?

Detaylar içeriğimizde...

Kemal Derviş Kimdir?

Kemal Derviş 10 Ocak 1949 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Türk bir baba ve Alman bir annenin oğlu olarak doğan Derviş İngiltere'de bulunan Londra Ekonomi Okulunda ekonomi alanında lisans ve lisansüstü derecelerini aldı. Bu eğitimin ardından doktorasını da  ABD'nin Princeton Üniversitesinde yaptı.

Derviş, 1973-77 yılları arasında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Princeton Üniversitesinde ekonomi alanında ders verdi. 

1977 yılında Dünya Bankası'nda çalışmaya başlayan Derviş, aynı kurumda 1996 yılında Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan sorumlu başkan yardımcılığına terfi etti.

Sabancı Üniversitesi Uluslararası Danışma Kurulu üyeliği görevini yapıyordu. 

İkinci eşi olan Amerikalı Catherine Derviş ile evliydi.

Kemal Derviş Ne İş Yapıyordu?

Dünya Bankası birinci başkan yardımcılığı görevini üstlenen Kemal Derviş aynı zamanda Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanlığı görevini de üstlenmiştir. Bu görevlerde bulunan tek Türk olma ünvanını almıştır. Ekonomist ve siyasetçi olan Derviş, Dünya Bankası'nda 22 yıl görev yapmıştır.

Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı kapsamında Türkiye sabit kur rejiminden dalgalı kura geçti.

2001 yılında yaşanan mali krizinin ardından Derviş, 13 Mart 2001 tarihinde Bülent Ecevit Hükümeti tarafından Türkiye'ye davet edildi. Ülkeye döndükten sonra Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı olarak IMF ile müzakereleri yönetti. Hazırladığı Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı kapsamında özellikle finans sisteminde önemli reformlara imza attı.

Kemal Derviş'in Siyasi Kariyeri

2002 yılının Ağustos ayında dönemin başbakan yardımcısı Devlet Bahçeli ile yaşadığı görüş ayrılığının ardından görevinden istifa etti. Derviş; İsmail Cem, Zeki Eker ve Hüsamettin Özkan ile beraber Yeni Türkiye Partisi'nin kuruluş çalışmalarını üstlendi. Ancak temelinde bulunduğu bu partiye katılmayıp Cumhuriyet Halk Partisi'nden milletvekili adayı oldu.

3 Kasım 2002 seçimlerinde CHP'den İstanbul milletvekili seçildi. 9 Mayıs 2005 tarihinde milletvekilliğinden istifa etti. 

Milletvekilliğinden istifa ettikten sonra Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) başkanlığı görevine atandı. 2009 yılında da bu görevi Yeni Zelanda'nın eski başbakanı Helen Clark'a devretti.

Kemal Derviş'in Kitapları

  • For a Better Globalism (Daha iyi bir Küreselleşme)

  • Jaime De Melo ile ortaklaşa yayınladığı General Equilibrium Models for Development Policy (Kalkınma için Genel Denge Modelleri)

  • Recovery from the Crisis and Contemporary Social Democracy' (Krizden kurtulma ve çağdaş sosyal demokrasi)

Kemal Derviş'i Kim Getirdi?

Hem ekonomi yönetimi hem de güncel siyasi gelişmelere dair önemli bir konumda yer alan Kemal Derviş’in Türkiye ekonomisinin başına getirilmesi konusu merak oldu. Eski Başbakan Bülent Ecevit'e, Derviş'i öneren ilk kişinin yakın arkadaşı IMF Başkan Yardımcısı Stanley Fischer olduğu iddia ediliyor. 

Şubat 2001 ekonomik krizi çıktığında Stanley Fisher, Başbakan Ecevit’i arayarak ülke ekonomisinin ABD'de yaşayan Kemal Derviş'e bırakılmasını tavsiye ettiği söyleniyor. Bu önerinin ardından Ecevit, Derviş için kolları sıvamış ve dönemin ABD Büyükelçisi Robert Pearson ile görüşmüş. Tüm bunların sonucunda Kemal Derviş Türkiye'ye gelerek ekonomiden sorumlu kişi olmuş.

Kemal Derviş Öldü mü, Kaç Yaşındaydı?

2001-2002 yıllarında Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini yürüten Kemal Derviş hayatını kaybetti. Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan Derviş 74 yaşında yaşama veda etti.

İlginizi Çekebilir

Ekonomiden Sorumlu Eski Devlet Bakanı Kemal Derviş Hayatını Kaybetti

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi