Keloğlan, her dönemin efsane masal kahramanlarından biri. Her dönemde, genç-yaşlı herkesin kalbine dokunan bu eşsiz karakter, tarih boyunca hikayelerin merkezinde yer almayı başarmıştır. Zekası, cesareti ve dürüstlüğü ile tanınan Keloğlan, masalların ölümsüz simgesi haline gelmiştir. Önce masalları, sonra filmleri derken son olarak da çizgi film dünyasına taşındı. Birçok nesli büyüten Keloğlan, yeni nesli de büyütüyor bildiğiniz üzere.
Yalnız Anadolu sahası Türk ulusların masallarında değil, Arap ülkeleri, İran, Kafkasya, Orta Asya, Rus ve Batı Avrupa masallarında da farklı ad ve görünüşlerle yer bulan bu kahraman, Türk masallarında özel ve geniş bir yer edinmiş, sevilmiş ve zengin şekillere bürünmüştür. Anadolu'da Keloğlan adıyla bilinen bu masal tipi, Kazakistan'da Taşza Bala, Azerbaycan'da Keçel, Keçel Memed ya da Keçel Yeğen, Kerkük'te Keçeloğlan, Türkmenistan'da Kelce Batır, Kırım'da Tazoğlan, Altay bölgesinde Tas veya Tastarakay, İran'da Keçel, Gürcü rivayetlerinde ise Kel Kafalı Kaz Çobanı, şeklinde bilinmektedir.
Kimi kaynaklara göre Altay mitolojisinde adı geçen Keley adlı yarı-tanrı, Keloğlan'ın Türk mitolojisi içindeki en eski biçimidir. Keley, Ülgen'in kızlarından biriyle, yerden doğan bir şamanın evliliğinden dünyaya gelen bir kişidir.
Bir şeyide animeleştirmeyin be kardeşim(!)