Kellik Nedir, Belirtileri Nelerdir? Kellik Tanı ve Tedavisi…

Kellik, kafa derisindeki saçların anormal şekilde dökülmesini ifade eder. Erkeklerde genellikle genetik etkenlerin rol oynadığı kellik, erkeklik hormonunun etkisi ile erken yaşlarda seyrelmelere neden olur. Kadınlarda daha az görülen bu duruma neden olan birçok faktörden söz etmek mümkündür. Ancak ister kadın olsun ister erkek, kellik herkeste estetik kayıplarla beraber psikolojik açıdan da kişilerin yaşamını kötü etkiler. Dolayısıyla saç kayıpları yaşanmaya başladığında dökülmelerin önüne geçebilmek için çareler aranır. Peki, kellik nedir, belirtileri nelerdir? İşte kellik hakkında merak ettiğiniz tüm sorularınızın cevapları…

Kafa derisindeki her saç telinin ömrü ortalama 6-7 yıldır, zaman içinde dökülür ve yenilenirler. Ancak saçlar doğum, duygusal stres, hormonal sorunlar, cilt hastalıkları ve iç hastalıklar gibi nedenlere bağlı olarak anormal bir şekilde dökülebilirler. Saçlarınızda anormal bir kayıp olduğunda dökülme sıklığını göz önünde bulundurmanız önemlidir. Eğer gün içinde fazladan saç kaybı yaşıyorsanız bu durumun sebebi araştırılmalıdır. İşte kellik nedir, belirtileri nelerdir? Sorularının yanıtları ve kellik tanı ve tedavisi ile ilgili merak edilenler…

Kellik Nedir?

Kellik medikal açıdan alopesi olarak adlandırılır. Gün içinde 50-100 adet saç teli kaybı normaldir. Ancak şiddetli dökülmeler kelliğe sebep olabilir. Kadınlara oranla erkeklerde daha yaygın olan kellik, ailesinde saç dökülmesi olanlarda sıklıkla karşı karşıya kalınan bir tablodur.

 Günümüzde özellikle aşırı stres ve hormonal sorunlar kadın ve erkeklerde kellik riskini arttıran önemli nedenler arasında yer alır. Bazı vitamin ve minerallerin kanda yetersiz olması da saçın dökülmesinin başka bir nedenidir.

Kellik Belirtileri Nelerdir?

Başınızın tepe kısımlarında hızla dökülmeler fark ediyorsanız bu kelliğin başlangıç evresinde olduğunuza işaret edebilir. Zayıflayan ve incelen saçlar, saç çizgisinde açılamalar saç kaybının yaşandığına işaret edebilir. Saç dökülmesi tipine göre farklılık gösterir. En yaygın görülen saç dökülmesi çeşitleri aşağıdaki gibidir;

Aloepesi Areata: Bu saç dökülmesi saçkıran olarak tanımlanır. Özellikle otoimnun koşullar ve alerjilerle alakalı olduğu kadar kalıtsal nedenler bu tip saç dökülmesinin nedeni olarak görülür.

Toksit Alopesi: Kullanılan ilaçlar, aşırı A vitamini kullanımı, retinoidler tetikleyicidir. Ciddi saç kayıplarından biri olan toksit alopesi, doğum ve troid hastalıklarına bağlı da gelişebilir.

Erkek tipi kellik: Her yaşta görülebilen bu durum, başın tepesinde, yanlarında ve önünde dökülmelerle karakterizedir. Çoğu zaman kalıtsal nedenler sonucu erkek tipi kellik görülür.

Skatrisyel alopesi: Yaralanmalar, yanık izi ve yanıklar ya da radyasyon tedavisi sebebi ile ortaya çıkarlar.

Trichotillomania: Saçları çekme sonucu dökülmeye sebep olan bu durum genellikle çocuklarda kendini gösterir.

Kellik Tanı ve Tedavisi

Saçınızda ciddi dökülmelerden rahatsızsanız tedavi için bir dermatoloji uzmanına görünerek buna neyin sebep olduğunun araştırılması gerekir. Saçınızı tararken ya da yıkarken normalden fazla saç dökülmesi gözlemlerseniz, bu ani saç kayıplarının tıbbi bir nedenden kaynaklanabileceği unutulmamalıdır. Bazen kendiliğinden geçen bu durum saç büyümesini teşvik eden ilaç kullanımı ile ortadan kaldırılabilir. Aynı zamanda zengin beslenme programı ile saçlarınızda dökülmeler durdurulabileceği gibi saçınızın dökülmesine neden olabilecek hastalıkların tedavisi ile de dökülmelerin önüne geçebilir. Saçlarınız dökülüyorsa bilinçsiz karışım uygulamaktan kaçınmalısınız.

Sadece Kellerin veya Kelleşmeye Başlamış Olanların Anlayabileceği Hüzün Dolu 21 Durum
Bırakın Dökülsün! Kel Erkeklerin Karizmatik Olmasını Sağlayan 12 Neden
Erkeklerin En Büyük Korkularından Olan Kellikle İlgili Daha Önce Duymadığınız 15 Bilgi

Popüler İçerikler

İstanbul Boğazı'nın En Pahalı Yalısında Fiyat Güncellemesi: Değeri Tam 120 Milyon Euro
Tebliğciler Yine Ortaya Çıktı: Bu Kez Milli Piyango Bileti Satıcısını Taciz Ettiler
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?