Kelebek Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi…

Kelebek hastalığı, bağışık sisteminin doku ve hücrelere saldırması sonucu fonksiyonları etkileyen bir hastalıktır. Sistemik lupus eritematuzus (SLE) olarak da karşımıza çıkan kelebek hastalığı, pek çok hayati organın tutulumuna yol açar. Buna göre kelebek hastalığı tutulan organ sistemlerine uygun bir tedavi ile kontrol altına alınabilmektedir. Peki, kelebek hastalığı nedir? Belirtileri ve tedavisi nasıl olur? İşte konuyla ilgili bilinmesi gerekenler…

Kelebek hastalığı, özellikle burun ve yanaklarda tipik döküntülerle karakterize olan ve hastaların %70’inde böbrek tutulumuna neden olabilen bir hastalıktır. Hastalığının sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte kalıtsal olduğu düşünülmektedir. Vücutta yara ve enfeksiyonlara neden olabilen kelebek hastalığının erken teşhisi son derece önemlidir. Kelebek hastalığının yalnızca cilde değil eklemler başta olmak üzere vücutta daha pek çok etkileri bulunur. Peki, kelebek hastalığı nedir? İşte kelebek hastalığına dair merak edilen soruların cevapları…

Kelebek Hastalığı (Lupus) Nedir?

Kelebek hastalığı kronik, iltihaplı bir hastalıktır ve kontrol altına alınmadığı takdirde hastalık ilerlemeye devam eder. Bu hastalık otoimmün bir hastalıktır. Yani kişinin bağışıklık sistemi hatalı çalışarak sağlıklı hücreleri yabancı madde olarak algılanır. Bağışıklık sistemi vücutta oldukça önemli olan kollajen ve diğer doku proteinlere saldırması sonucu eklem problemleri haricinde iç organlarda da iltihap ve hasarlar söz konusudur.

Kelebek Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Genelde üreme çağındaki kadınları etkileyen kelebek hastalığının belirtileri problemin vücudun hangi sistemine zarar verdiğine gere değişiklik gösterebilir. Hastaların bazılarında belirtiler hafif görülürken bazılarında ise oldukça şiddetlidir. Lupus hastalarının en yaygın şikayetlerinin başında güneşin vücuttaki lezyonlarında artışa neden olması gelir. Güneşe karşı duyarlılığı olan kişilerde ciltte kabarma ve kızarıklıklar kaçınılmazdır. Hastalığın diğer belirtileri ise şunlardır;

• İçi sıvı dolu kabarcıklar ( ağız içi, boğaz, eller ve ayak tabanlarında)

• Yaralanmaya elverişli cilt

• Zayıf diş minesi ve diş çürükleri

• Yüzün belli noktalarında kırmızı lezyonlar

• Tırnak ve deride kalınlaşmalar

Kelebek Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kelebek hastalığının günümüzde kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Hastalığın tedavisinde hedef, hastalığın ilerlemesinin önüne geçebilmektir. Birçok hayati organa zarar verebileceğinden erken tanı oluşabilecek komplikasyonları önlemeye yardımcı olur. Tedavi hastalığın durumuna ve kişiye özel olarak planlanır. Birçok organ ve dokuda meydana gelen iltihaplanmalar için iltihap giderici ilaçların kullanımı tavsiye edilir. Aynı zamanda kortizon içeren ve bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar bu hastalığın tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Hastalar sağlıklı beslenme düzeni oluşturmalı mikrop üreme ihtimaline karşın oluşan kabarcık ve yaraları temiz tutmalıdırlar. Evde uygulanacak destek tedavisi için doktorunuz kullanılacak krem, banyo, merhem, gazlı bez vs. konusunda tavsiyelerde bulunacaktır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Elleri Titreyip Eyeliner Çekemediği İçin Dalga Geçilmişti: Selena Gomez'in de Muzdarip Olduğu Lupus ve Hastaları Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Lupus Hastaları Nasıl Beslenmelidir?
Lupus (Kelebek) Hastalığına Hangi Bölüm Bakar?

Popüler İçerikler

Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!
Kasımpaşa’nın 18 Yaşındaki Futbolcusu Yasin Özcan 8 Milyon Euro’ya Aston Villa’ya Transfer Oluyor
Tebliğciler Yine Ortaya Çıktı: Bu Kez Milli Piyango Bileti Satıcısını Taciz Ettiler