Kekremsi Tadıyla Soframızda Taht Kurmuş Baharat: Yenibahar ve Hiç Bilmediğiniz Faydaları

Aromatik kokusuyla mutfaklarımızın vazgeçilmezi olan yenibahar sağlık açısından da oldukça etkili bir baharattır. 100 g yenibahar baharatı;

263 K.cal enerji,

8.5 g su,

6.1 g. protein,

8.7 g. sabit yağ,

72.1 g. karbonhidrat,

21.6 g. lif,

4.7 g. kül,

661 mg. Ca,

7 mg. Fe,

135 mg. Mg,

113 mg. P,

1044 mg. K,

77 mg. Na,

1 mg. Zn,

39 mg. C vitamini,

0.1 mg. tiamin,

0.1 mg. riboflavin,

2.9 mg. niasin içerir.

Bu vitamin ve mineral bombası baharatın faydalarını sizler için derledik.

Yenibahar nedir?

Anavatanı Amerika’nın tropikal bölgeleri olan Yenibahar bitkisi “Jamaika Biberi” olarak da bilinir. Tarçın, karanfil, kakuke, karabiler, zencefil gibi pek çok baharatın çeşnisine sahip olduğundan “Allspice (Tüm baharatlar)” olarak adlandırılır. İngilizce’de Jamaica pepper, pepper, myrtle pepper, pimenta, allspice olarak bilinir. Yenibahar, özellikle Jamaika’da Karayip mutfağının önemli bir parçasıdır ancak Orta Doğu’yu ve Kuzey Amerika’nın bir bölümünü de içeren dünyanın birçok yerinde diğer kültürler tarafından da benimsenmiştir. Bu baharat, tatlı veya tuzlu yemeklerde kullanılabilir ve genellikle tatlılarda, chilis, çorbalar, et yemekleri, soslar, köriler ve hatta bazı likörlü içeceklerde bile bulunur. Lezzeti kesinlikle benzersizdir, ancak bu baharatı daha da merak uyandıran şey, eugenol, quercetin ve tanen gibi bazı bileşikleri içermesidir.

Yenibahar bitkisi yalnızca sağlık problemleri olanlar tarafından değil, herkes tarafından tüketilmelidir. Yenibahar baharatını, dolmanın iç malzemesine, köfte harcına, yemeklere kullanmamız mümkündür. Ev yapımı olan turşulara tat katmak için de yenibahardan yararlanabilirsiniz. Yenibahar bitkisinin yaprakları ile meyvelerinden buhar yöntemi ile elde edilen yenibahar yağını pek çok cilt hastalığına karşı da kullanmanız mümkündür. Yenibahar yağının cilt hastalıklarını iyileştirmesinden başka ağrı kesici özelliği de bulunur. Fakat yağın olması gerektiğinden fazla kullanılması cildin tahriş olmasına da sebebiyet verebilir.

Diş sağlığını korumaya yardımcıdır.

Antimikrobiyal, antibakteriyel ve antiseptik yönleri nedeniyle diş sağlığınızı artırmaya yardımcı olabilir; bu baharat ile yapılan gargaralar özellikle ağız kokusu ve diş eti iltihaplanmasına karşı fayda sağlayacaktır. Ayrıca, boğaz ve bademciklerde yer alan mikroplara karşı da etkin bir koruma sağlayacaktır.

Mide sorunlarına iyi gelir.

Yenibahar sindirim sorunlarına iyi gelir. Gaz sorunlarını giderme, mide kramplarına karşı, şişkinlik ve hazımsızlık şikayetlerini azalttığı bildirilmiştir. Ayrıca, mide bulantısı ve ishal gibi sorunlara karşı da sıkça kullanılmaktadır.

Eklem ağrılarına iyi gelir.

Banyo sonrası özellikle eklem ağrısı bulunan bölgelere yenibahar yağı sürüldüğünde bitkinin anestezi etkisi ile ağrılarda azalma görülebilir. 2010 yılında yayınlanan Fitoterapi Araştırması yenibaharın sinir sisteminde meydana gelen sorunlar nedeniyle yaşanan ağrıları hafiflettiği yönünde sonuçlar yayınladı. Ancak fareler üzerinde yapılan bu çalışmayı destekleyecek başka bir klinik araştırma sonucu bulunmamaktadır.

Kalp-damar hastalıklarını engeller.

Vücutta kan dolaşımını hızlandırır. Potasyum içermesi sebebiyle kan basıncını kontrol etmeye ve kalp hızını düzenlemeye yarar. Damar sertliğini giderir.

Mineral ve vitamin açısından oldukça zengindir.

İyi miktarda potasyum, manganez, demir, bakır, selenyum ve magnezyum gibi minerallere sahiptir. A vitamin, B-6 vitamini (piridoksin), riboflavin, niasin ve C vitaminini açısından zengindir.

Popüler İçerikler

Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Demet Akalın 'Laiklik' Açıklamasıyla Gündem Olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e Ateş Püskürdü!