Kediler Bir Şey Kokladıktan Sonra Neden Ağızlarını Açar?

Zaman zaman bizi çileden çıkaran, çoğu zaman ise sevimlilikleriyle hayatımıza renk katan kedilerle dolu bir içerikle karşınızdayız. Kendilerine özgü birçok özelliğe sahip şahsına münhasır kedilerin bir özelliğini daha inceliyoruz. Buyurun, hep birlikte bu sevimli hayvanlarla ilgili şaşırtıcı bir durumu daha öğrenelim👇

Kediler garip bir koku aldıklarında, ağızlarını uzun bir süre boyunca açık tutabilir.

Bu duruma flehmen tepkisi denir. Jacobson organı olarak da adlandırılan vomeronazal organ; memelilerin, amfibilerin ve sürüngenlerin koku alma sistemindeki duyu hücrelerinin bir bölgesidir.

“Alışılmadık ve ilginç bir kokuyu bir kedinin analiz etme yolu. Flehmen yanıtı, kokunun ağzın çatısındaki vomeronazal organa gitmesine izin verir. '

 Yavru kedi kurtarıcısı Hannah Shaw

Kediler, havayı emmek ve vomeronazal bölgeye süzmek için burunlarını değil ağızlarını kullanır.

Bilim adamları, vomeronazal organda hareket eden duyusal bilginin koku ve tat duyusu arasında olduğunu düşünmekte. Köpeklerde de bu reseptörlere sahip fakat ortalama bir kedide otuz çeşit reseptör bulunurken, bir köpekte sadece dokuz çeşit reseptör bulunmakta.

Aslanlar ve kaplanlar gibi büyük kediler de, atlar ve kirpi gibi diğer hayvanlarda olduğu gibi flehmen tepkisi sergiler.

Flehman tepkisi gibi aptalca ve sevimli görünebilir, ancak kedilerin bunu yapmasının bir nedeni vardır. Erkek kedileri flehmen etkisiyle görme olasılığı dişilere göre daha fazladır. Dişi kediler, yavrularını takip etmek için bu yöntemi kullanır.

Kısırlaştırılmış erkek kedilerin, akıllarında çiftleşme olmaksızın flehmen tepkisi sergiledikleri bilinmektedir.

'Erkek kediler çiftleşme konusunda flehmen tepkisini kullanır. Kokular uyumluluğu ve zamanlamanın doğru olup olmadığını göstermeye yardımcı olabilir.' 

-Sasha Gibbons, veteriner hekim

Ağızdan nefes almayı flehmen tepkisiyle karıştırmayın.

Kedilerdeki flehmen tepkisi endişelenecek bir şey değildir, tamamen normal bir davranıştır. Ancak, bunu gerçekten kaygılanılması gereken diğer belirtilerle karıştırmayın. Nefes nefese veya ağzı açık soluma, kedinizin astımı olduğunun veya bir tür solunum sıkıntısı yaşadığının bir işareti olabilir.

Bu semptomları sürekli olarak veya dakikada elli nefesin üzerinde bir solunum hızı fark ederseniz, bir veterinere başvurmanızda fayda var.

(İpucu: Dakikadaki toplam nefesi bulmak için on beş saniyedeki nefes sayısını sayın ve dört ile çarpın.)  Nefes nefese kalma, kedilerde sıcak çarpmasının, gıda zehirlenmesinin veya hipertiroidizmin bir işareti olabilir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Hayvanlar Depremi Önceden Hissedebilir mi?
Tavuklar Hakkında Daha Önce Hiç Duymamış Olduğunuzu Düşündüğümüz Birbirinden İlginç 25 Şaşırtıcı Bilgi
Futbol Balığından Gizemli Şeffaf Yaratığa! Son Yıllarda Keşfedilen 10 Korkunç Deniz Canlısı

Popüler İçerikler

Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi