Kedi ve Köpek Ebeveynleri Dikkat! Yavrunuzu Hemen Veterinere Götürmenizi Gerektiren 15 Durum

Dört bacaklı canlarımız için yapmayacağımız fedakarlık yoktur elbette. Brightside'dan derlediğimiz bu listede evcil kedi köpek dostlarınızın size yardım çağrısı yapıyor olabileceği bazı önemli işaretleri derledik. Umarız dostlarınızın sağlığı daim olur da hiç veterinerlere gitmek durumunda kalmazsınız.

1. Saklanmaya çalışma ya da sizden normalin dışında uzak durma.

Eğer köpeğiniz ya da kediniz göz teması kurmaktan çekiniyor, evin içinde saklanıyor ya da bunun gibi tuhaf hareketler sergiliyorsa fiziksel bir hasar ya da ciddi bir hastalık söz konusu olabilir. Hemen kontrol edilmesi gerekiyor!

2. Sebepsiz bir yorgunluk veya bitkinlik gösterme.

Eğer evcil dostunuz en sevdiği oyunları oynamak istemiyorsa, bunun yerine sürekli yatmayı tercih ediyorsa endişe edilmesi gereken bir durum olabilir. Çünkü bu tür davranışlar kalple ilgili rahatsızlıklara işaret edebilir. Bununla birlikte durumun pirelenme ya da parazitlenme gibi basit bir konu olma ihtimali olsa da veteriner kontrolü şart.

3. Yemeden kesilme, sevdiği mamayı reddetme.

Üst üste yemek yememe ve özellikle su içmeme acilen tıbbi alaka gerektiren belirtilerdir. Bu davranış geniş yelpazeli bir hastalık skalasına işaret edebilir.

4. Kamburunu çıkarmak ya da doğal olmayan duruşlar.

Dik bir şekilde çıkık omurga, bacak arasına alınmış kuyruk evcil çocuğunuzun size acı veya ciddi bir ağrı içinde olduğunu belirtme yollarından bazılarıdır. Eğer bu hareketi sık sık tekrarlıyorsa hemen bir veteriner randevusu almalısınız. Bu hareketin sebebi böbrek ağrısı ve böbrek taşları olabilir.

5. Minik yavrunuz sürekli olarak vücudunun aynı noktasını yalıyorsa bu bir hastalık demek olabilir.

Bu semptomu fark etmek kolay olmayacaktır çünkü kedi köpeklerimiz genellikle gün içinde kendilerini bol bol yalar. Fakat eğer can dostunuzun kendini sürekli aynı noktadan, ıstıraplı ve gergin bir şekilde yaladığı dikkatinizi çektiyse bu da acilen kliniğe gitmek gerektiğini anlatır. Çekinmenize gerek yok, erken teşhis önemlidir ve hayat kurtarır unutmayın! Eğer bir sağlık sorunu yoksa da mutlu mesut evinize dönebilirsiniz.

6. Midede şişme, gaz veya kusma gösteren minnaklara dikkat!

Bu semptomlar genellikle iç parazit veya sindirim sistemi bozukluğuna işaret eder. Eğer bunlarla ilgili bir sorun yoksa, üreme ve boşaltım yollarında bazı sorunlar olabilir. Anlamanın en iyi yolu veteriner kontrolü!

7. Herhangi belirli bir sebep yokken gözlemlenen nefes darlığı veya hızlı nefes alma.

Eğer dört patili yavrunuz uzun bir süre koşup oynamadan nefes nefese kalıyorsa kalp sorunları ya da stresle ilgili sıkıntılar yaşıyor olabilir. Bu bulgular her ne kadar pire veya kenelere işaret edebiliyor olsa da kapsamlı bir muayene olmadan anlaşılması imkansız.

8. Tıslama, hırlama, sızlanarak miyavlama veya ağlamaya benzer inleme.

Hayvanlar acı içinde oldukları zaman daha saldırgan bir tavır takınabilirler. Bu size kendinizi kötü hissettirmesin çünkü minik yavru sizden yardım istiyor olabilir. Dostunuzun ateşi olabilir, ağrılı bir hastalığı olabilir, ya da ensefalopati olabilir.

9. Tuvalet yaparken rahatsızlık, ağrı ya da sızı belirtisi.

Çoğu kedi tuvalete gitmeden önce miyavlar ve evdeki herkesin biraz sonra ne yapacağından haberdar olmasını sağlar. Ama eğer kediniz kum kabı içinde huzursuz bir şekilde dönüyorsa, özellikle kakasını yaparken zorlanıyorsa, iniltili sesler çıkarıyorsa bu onun tıbbi desteğe ihtiyacı olduğuna işaret eder. Köpeklerde de tıpkı aynı şekilde çiş ya da kaka yaparken bir ağlama sesi gerçekten ciddi hastalıklar anlamına gelebilir.

10. Duvarlara ya da köşelere kafasını sokma ve o şekilde bekleme.

Bu davranış sinir sisteminde meydana gelen bir sorunu su üzerine çıkarıyor olabilir. Bu sorunların arasında enfeksiyon, fiziksel hasar veya tümörler bulunabileceğin için derhal veteriner randevusu almak ve kapsamlı bir muayeneden geçmek şart.

11. Zor solunum veya karın solunumu olduğunu fark ettiyseniz derhal veterinerinize ulaşın.

Köpeğinizde nefes alırken veya verirken göğüs yerine karından hareketler gözlemliyorsanız hemen veterinerinize ulaşın.

12. Anormaliler ve vücut üzerindeki şişikler.

Her gün tüylü dostunuzu severken vücudunda herhangi anormal bir şişiklik var mı diye hem gözle hem de elle kontrol edin. Eğer bir şişik bulursanız dikkatlice inceleyin. Eğer basit bir çarpma ya da vurmaya bağlı şişme gibi durmuyorsa bir veteriner tarafından muayene edilmesi gerekir.

13. Topallama, sekerek yürüme veya bacaklardaki rahatsızlık kolay fark edilebilir bir semptomdur.

Eğer kedinizin ya da köpeğinizin yürüyüşündeki farklılık basit bir incinmeden kaynaklanmıyorsa bir uzman görüşü almanız gerekir. Eğer ciddi bir durum varsa ve uzun süre tedavi edilmezse durum ampute edilmeye kadar gidebilir, yani can dostunuz bir uzvunu kaybedebilir.

14. Minnoşun iç göz kapağının gözle görülür hale gelmesi.

Normal şartlar altında kedinin üçüncü göz kapağı sadece uyuduğu zaman ortaya çıkmalıdır. Fakat göz kapağı görülür halde kalırsa ve gözünün yarısını kapatacak haldeyse bu sağlık sorunlarına işaret eder. Uzmanlar bu durumda zaman zaman bir virüs enfeksiyonu olan panlökopeni teşhisi koyabiliyor.

15. Sindirim sistemi zorlanmaları ve kabız sempotmu.

Bağırsaklarda ve dışkılamada görülen kronik rahatszılıklar aslında ciddi hastalıklara işaret edebilir. Bunların arasında omurilik travmaları veya tümörleri, ciddi zehirlenmeler ya da rektumda şişmeler olabilir. Eğer evcil hayvanınızda kanama, ateş, vücut ısısında ciddi değişiklikler ya da bilinç kapanması oluyorsa acilen bir veterinere gitmelisiniz.

Popüler İçerikler

Şoray Uzun Yolda'nın Bitmesine Neden Olan Yasak Aşk Skandalı
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: "Kendi İcat Ettiğin Laikliği Bana Dayatıyorsun"
TikTok Fenomenleri Çağla ve Cansu Arasında ‘Erkek’ Kavgası Çıktı: Cansu, Çağla’yı Silahla Vurdu
YORUMLAR
28.10.2019

sokakta beslediğim ve yürümekte ve nefes almakta zorluk çeken kediyi belediyenin veterinerine götürdüm ayağı incinmiş dedi nefes alması ile alakalı sorununada enfeksiyon dedi.1 hafta götürdüm iyileşmedi.günden güne kötüleşiyordu hayvan.internetten araştırdım ankara ünüversitesi veterinerlik fakultesine götürdüm.muayane ücreti,kan alma ve rontgene 390 lira ücret çıkardılar bana.işsizdim cebimde sadece 100 liram vardı.dedim o kadar param yok benim.kimlik bırakıyım sonra getiriyim bizim yapabileceğimiz bir şey yok deyip yolladılar beni.2 gün sonra da öldü o kedi.insanlığımdan utandım.param olmadığı için belkide göz göre göre ölüme terketti o veteriner.ben bir hayvansever olarak nerde bir kedi görsem hasta direk veterinere götürürüm soyguncu veterinerlere rağmen bir iğneye yüz lira ödediğimi bilirim hiçte gözümde olmaz.ama işsiz dönemimde param olmadığı için tedavi ettiremediğim o kediyi asla unutamıyorum.hayvana verilen değer bu 390 liran yoksa ölsün o hayvan

03.01.2017

dilerim hiç birini yaşamayız cincırım la :(

16.01.2017

mecbur götürüyoruz soyguncu veterinerlere.. :(( veterinerlerin fiyat kakalamasından millet evinde hayvan beslemeye korkuyor.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ