Kedi Sahiplerine Özel İçerik: Kediler Neden Obez Olur? Obez Kediler Nasıl Zayıflar?

Obezite insanlarda görülebildiği gibi hayvanlarda da görülebilen bir hastalıktır ve vüvuttaki yağ oranının olması gerekenden fazla olması ile ortaya çıkar. Çok yemek yiyen, hareket etmeyen ya da kilo almaya eğilimli olan kedilerde obezite yaşanması oldukça muhtemeldir. Peki kediler neden obez olur ve obez olan kediler nasıl zayıflar hadi gelin bakalım!

Kediler neden obez olur?

Kedilerin obez olmalarının birçok farklı nedeni vardır. Ancak obezitenin en temel nedeni kedilerin aldığı enerji ile harcadıkları enerji arasındaki dengesizliktir. Kedilerin harcayabileceklerinden daha fazla kalori olması obezitenin oluşabileceğinin de habercisidir. Obezite, yaşı ilerleyen kedilerde daha sık görülürken küçük yaştaki kedilerde daha nadir görülür.

Yaşlı kediler normalde harcadıkları enerjiyi yaşları ilerlediği zaman harcayamazlar ve bu nedenle de kilo almaları kaçınılmaz bir sonuçtur.

Aynı zamanda kedinizin dengesiz ve sağlıksız beslenmesi, yüksek kalorili yiyecekler tüketmesi ve ödül mamasını çok fazla tüketmesi de obeziteye neden olabilecek diğer nedenler arasında yer alır.

Kedilerde obezite belirtileri nelerdir?

  • Fazla kilo alımı

  • Beden yağının fazla olması

  • Egzersiz yapılmaması

  • Hareket etmiyor olması

Obezite her canlı için ciddi sonuçlara neden olan bir hastalıktır ve bu ciddi sonuçlar kediler için de geçerlidir.

Obez kediler ve ideal kiloya sahip olan kediler arasında yaşam süresi gibi farklar olduğu gibi sağlık açısından da belirgin farklar vardır. Obez kedilerin ölüm oranı ideal kiloya sahip olan kedilere göre 3 kat daha fazladır. Bunun nedeni ise obezitenin diğer sağlık problemlerini de beraberinde getiriyor olmasıdır. Obeziteye sahip olan kedilerin karşılaşabilecekleri diğer hastalıklar ise şu şekildedir;

  • Şeker hastalığı

  • İdrar yolu hastalıkları

  • Kireçlenme

  • Kalp yetmezliği

  • Böbrek hastalıkları

  • Karaciğer hastalığı

  • Akciğer hastalıkları

  • Kabızlık, aşırı gaz ve pankreas gibi sindirim problemleri

  • Tüy ve deri sağlığında bozulma

  • Anestezi riskinde artış

  • İskelet problemleri

Kedilerde obezite tedavisi nasıl olur?

Kediler için obeite tedavisi uygulanırken ilk olarak kilo kaybına odaklanmak gerekir. Bu tedavi süresinde kedilerin kilo alımının azalması sağlanır, egzersiz düzenlemeleri yapılır ve kedilerin daha çok hareket etmeleri sağlanır. Veteriner hekimler bu yolda kedinize uygun bir program hazırlar ve sizden bu programa uymanızı ister. Bu planı tamamen uygulamak kedinizin sağlığına yeniden kavuşmasında size büyük faydalar sağlar.

Kedinizin obezite tedavisi sırasında protein ve lif bakımından zengin olan ancak yağ oranı düşük diyet listelerini tercih edebilirsiniz.

Bu diyet listeleri kedinizin metabolizmasının daha hızlı çalışmasını sağlayarak tokluk hissinin daha uzun sürmesini sağlar ve enerji tüketiminin ise hızlanmasını sağlar. Bunların yanı sıra siz de kedinizin hareket etmesini sağlamalısınız ve kedinizin fiziksel aktivitesini de artırmalısınız. 

Kedinizin hareketini artırmak için lazer ışıkları, hareketli oyuncakları ya da kovalama oyunlarını tercih edebilir ve kedinizin spor yaparken bir yandan da eğlenmesini sağlayabilirsiniz.

Hemen bir oyun tavsiyesi verelim:

Kedinizin gün içerisinde yemesi gereken mamanın bir kısmını evinizin çeşitli yerlerine saklayabilirsiniz. Saklanan mamaları bulmaya çalışan kediniz hem bol bol hareket edecek hem de bu bahane ile egzersiz yapmış olacaktır.

Obez kediler nasıl zayıflar?

İlk önce eğer kedinizde obezite olduğunu düşünüyorsanız yapmanız gereken ilk şey bir an önce harekete geçmek olmalıdır. Obeziteye sahip olan bir kedinin sağlıklı ve kontrollü şekilde kilo vermesi için mutlaka veteriner hekim ile görüşülmeli ve veteriner hekimin hazırlayacağı diyet programına uyulmalıdır.

Veteriner hekiminiz kedinizin ihtiyacı olan beslenme şeklini ve kalori miktarını belirleyerek kedinize özel bir diyet planı hazırlayarak kedinizin kilosunu kontrol altına alır.

Veteriner hekiminiz ile paylaşmanız gereken bilgiler arasında kedinizin beslenmesinde kullandığınız mama markası, mama miktarı ve mamayı ne sıklıkla tükettiğiniz olmalıdır.

Ödül maması dahil olmak üzere kedinize verdiğiniz ekstra besinler de veteriner hekimler ile paylaşılması gereken bilgiler arasındadır. Kedilerin obezite tedavisi sırasında yağ oranı düşük olan protein ve lif oranı ise yüksek olan diyet listeleri tercih edilmelidir. Lif ağırlıklı diyetler düşük enerjilere sahiptir bu nedenle de kedilerin boşaltım sistemlerini uyarır ve enerji harcanmasının hızlanmasına neden olur.

Kedinizin obezite tedavisi sırasında veteriner kontrollerini düzenli olarak gerçekleştirmeli ve kedinizin kilosunu belirli aralıklar ile kontrol etmelisiniz.

Bu kontroller sonucunda ise size verilen diyet listesine hangi süre ile devam etmeniz gerektiği büyük oranda şekillenir. Hatta o diyet listelerine kedinizin ömür boyu devam etmesi gerekebilir. Obezite hastası kedilerin kilo verme aşamasında kediler kadar kedi sahiplerine de büyük sorumluluklar düşer.

Kedinizi kaliteli mamalar ile beslemeniz gerektiğini söylememize sanıyoruz ki gerek yok.

Kalitesiz mamalar gereğinden fazla katkı maddesi içerir. Kediler bu türdeki mamaların sindirimlerini gerçekleştiremezler ve mamaların çoğunu sindiremeden dışkı olarak atarlar. Aynı zamanda kedinizin beslenmesini belirli öğünlere ve aralıklara bölmeniz gerekir. Çoğu mama paketinde mamaların hangi sıklıklarda verilmesi gerektiği yazar, bu ölçülere uyarak kedinizin beslenmesini yapmanız da sağlıklı olur.

Obezite sürecinde kedinizin beslenme düzeni kadar egzersiz düzenine de büyük önem vermelisiniz.

Kedinizin ev içerisinde hareket etmelerini sağlamak için kedi topu, kedi oltası ya da lazer ışık gibi çeşitli kedi oyuncaklarını tercih edebilirsiniz. Ya da bir kedi tırmalama tahtası alarak tahtanın üzerine çim ya da kedi otu koyarak kedinizin ilgisini çekebilirsiniz. Aynı zamanda kediniz ile ev içerisinde kovalama oynayarak bile hareket etmesini sağlayabilirsiniz.

Bu içerikleri de okumak isteyebilirsiniz;

Kedi Sahipleri Buraya: Uzmanlara Göre Kedinizi Yanlış Seviyor Olabilirsiniz!
Kedi Nasıl Temizlenir? Kediler Yıkanır Mı?
Herkesin Hayatında Bir Kediye Sahip Olması Gerektiğinin 25 Sihirli Kanıtı

Popüler İçerikler

Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
Beklenen Gün Geldi: Birbirinden Ünlü İsimler Saygı1 Formatının İkinci Konuğu Sertab Erener İçin Sahneye Çıktı!
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı